Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεργίου στον «Ε.Τ.»: Το 2021 η Ελλάδα θα εκπλήξει ευχάριστα τους πάντες και στο πεδίο της οικονομίας

Στεργίου στον «Ε.Τ.»: Το 2021 η Ελλάδα θα εκπλήξει ευχάριστα τους πάντες και στο πεδίο της οικονομίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

«Μπήκαν οι βάσεις και η Ελλάδα θα εκπλήξει ευχάριστα τους πάντες και το 2021» είναι το μήνυμα του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γιώργου Στεργίου. Ενα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές επισημαίνει ότι αλλάζει σταδιακά το υπόδειγμα διακυβέρνησης του τόπου και οι προεκλογικές δεσμεύσεις υλοποιούνται: «Ο κανόνας είναι να τιμάς τις υποσχέσεις σου», τονίζει στον «Ε.Τ.».

Συμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς κρίνετε συνολικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης;

Οταν ο Μητσοτάκης δήλωνε ότι θέλει η κυβέρνησή του να κριθεί από το αποτέλεσμα και όχι από τις προθέσεις της νομίζω ότι λίγοι μπορούσαν να αντιληφθούν τη βαθιά διαχωριστική γραμμή που χάραζε εκείνη τη στιγμή με το παρελθόν. Το πρόσφατο αλλά και το απώτερο. Με το κράτος να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, τους φόρους να μειώνονται, την εγκληματικότητα να δαμάζεται, τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες να αναβαθμίζουν τη σχέση πολίτη και Δημοσίου. Ακόμη και το κάπνισμα επιτέλους απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους. Οι δημόσιες πολιτικές γίνονται ορατές από όλους τους Ελληνες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπάρχει ανησυχία της κοινής γνώμης για την οικονομία. Ποια μέτρα πρέπει να προτάξει η κυβέρνηση ώστε να καμφθούν αυτές οι ανησυχίες και να επιταχυνθεί η ανάκαμψη;

Στη χώρα μας φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται ο άγραφος νόμος που λέει ότι δημοσκοπικά τουλάχιστον οι κυβερνήσεις φθείρονται ενώ οι αντιπολιτεύσεις αντίθετα ενισχύονται. Η πραγματικότητα είναι σκληρή για τον κύριο Τσίπρα και το κόμμα του. Το προφίλ που προσπάθησε να «φιλοτεχνήσει» ο ίδιος προεκλογικά και στο οποίο συνεχίζει αμήχανα να επιμένει για τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία αποδομείται ενώ παράλληλα αποκαλύπτονται ο ερασιτεχνισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η κυνικότητα με την οποία κυβέρνησε για περίπου πέντε χρόνια.

Την ίδια ώρα, η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία παγκοσμίως απαιτεί από τις ηγεσίες αποφασιστικότητα και καλή προετοιμασία. Στοιχεία που διαπιστωμένα πλέον διαθέτει η κυβέρνησή μας ενώ η έλλειψή τους οδηγεί σε καταστροφές. Από τη μία πλευρά ο Εβρος και η υγειονομική κρίση και από την άλλη η Μάνδρα και το Μάτι. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν κι αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν και από την καλή μα και από την ανάποδη.

Κατά την προεκλογική περίοδο είχατε κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος της Ν.Δ. Σε τι βαθμό έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση και πού θα θέλατε να υπάρχουν καλύτεροι ρυθμοί;

Στην πατρίδα μας θεωρούσαμε σχεδόν βέβαιο ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις δίνονται για να μην εφαρμοστούν ποτέ. Σήμερα, ένα χρόνο μετά την εκλογική μας νίκη, αλλάζουμε σταδιακά το υπόδειγμα διακυβέρνησης του τόπου. Ως αντιπολίτευση επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε ένα αναλυτικό πρόγραμμα από το οποίο εφαρμόζουμε κάθε λέξη του ως κυβέρνηση. Προφανώς κάνοντας προσαρμογές, καλύπτοντας κάποια κενά και εμπλουτίζοντάς το με νέα στοιχεία. Δεν μπορεί η εξαίρεση να γίνεται κανόνας. Και ο κανόνας είναι να τιμάς τις υποσχέσεις σου.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους υπουργούς εκφράζοντας συνολικά τα κομματικά στελέχη της Ν.Δ.;

Η ταχύτατη εισαγωγή των τηλεδιασκέψεων στην καθημερινότητα του κόμματος μίκρυνε την απόσταση μεταξύ της οργανωμένης μας βάσης και των κυβερνητικών στελεχών. Καθιερώνεται μία τακτική και αδιαμεσολάβητη σχέση επικοινωνίας που εμπλουτίζει την εικόνα των υπουργών μας για την πραγματικότητα και αναβαπτίζει τον ρόλο μας ως προς την κυβέρνηση.

Παρά τις δραματικές αντιξοότητες που ανέκυψαν, μπαίνουν οι βάσεις και υλοποιείται μία πυκνή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Το «κακό» στην οικονομία ήδη περιορίζεται, οι επενδύσεις ξεκινούν, ο τουρισμός σιγά σιγά ξαναδουλεύει. Παράλληλα, εξελίσσεται ένα πρωτοφανές πρόγραμμα στήριξης του εισοδήματος και της εργασίας που υλοποιείται σε κύματα με ρεαλισμό και σχέδιο και που δεν εξαντλεί άμετρα και επιπόλαια τους δημόσιους πόρους, όπως η αντιπολίτευση είχε εισηγηθεί. Το 2021 η Ελλάδα θα εκπλήξει ευχάριστα τους πάντες και στο πεδίο της οικονομίας.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Δέσμευσή μας να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες των πολιτών

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη Νέα Δημοκρατία; Πώς μπορεί να εξελιχθεί ένα κυβερνών κόμμα σε μία περίοδο κατά την οποία οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα υψηλές;

Τώρα που απομακρυνόμαστε από τη δεκαετία του διχασμού, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τα κόμματα είναι ο δημοκρατικός εκείνος θεσμός που η αξιοπιστία του έχει τρωθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Οχι τόσο των προσώπων που τα απαρτίζουν αλλά οι οργανισμοί δεν είναι ελκυστικοί για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και χαρακτηρίζονται από μία ρετρό αισθητική.
Στη Νέα Δημοκρατία επιπλέον έχουμε να αναμετρηθούμε και με μία παράδοση που θέτει το κόμμα σε δεύτερο πλάνο μετά από νικηφόρες εκλογές. Διαθέτουμε όμως και ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην προσπάθεια να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και μία ιστορική διαδρομή με πολλές φωτεινές στιγμές.

Η δέσμευσή μας να αλλάξουμε και να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες των πολιτών έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από τα χρόνια της αντιπολίτευσης και τώρα απλά προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Συνομιλούμε όλο και συχνότερα, όλο και πιο ουσιαστικά με ομάδες ανθρώπων που τα κόμματα τις αγνοούσαν ή δεν αντιλαμβάνονταν όσα τις απασχολούν. Αναδεικνύουμε θέματα σύγχρονα που αμφισβητούν στερεότυπα και αντιλήψεις δεκαετιών. Επιδιώκουμε την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη λειτουργία μας. Και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε και πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τα στενά κομματικά όρια. Τι μας εμποδίζει να συμφωνήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε έναν κώδικα δεοντολογίας που θα απέτρεπε για παράδειγμα την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου;

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Στεργίου στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: Η ευημερία για όλους το αντίδοτο στον λαϊκισμό

Δημήτρης Κατσάκος

Νέος Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο Γιώργος Στεργίου

Ανδρέας Ντίνης