Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοτική υπεροχή της Ν.Δ. – Συντριπτικά υπέρ της η σύγκριση με ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΝΔ για τον θάνατο του πρώην βουλευτή Ανέστη Λώρα

Βασιλειάδης Δημήτρης Πολιτικός αναλυτής - INTERVIEW

Με την κυβέρνηση να βγαίνει από την υγειονομική κρίση νικήτρια και την αντιπολίτευση να μπαίνει σε μια νέα φάση εσωστρέφειας, η δημοσκόπηση αποτυπώνει τους συσχετισμούς όπως αυτοί διαμορφώνονται από την τρέχουσα επικαιρότητα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που θα μας απασχολήσει έντονα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι το εθνικό θέμα με την Τουρκία. Η γειτονική χώρα καθημερινά προκαλεί και βάζει θέματα στο τραπέζι από κει που δεν υπάρχουν (βλέπε για παράδειγμα το θέμα με την Αγία Σοφία). Προφανώς ο δρόμος που επιλέγουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (και καλά κάνουν) για την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία είναι ο διάλογος και η διπλωματία. Και η κοινή γνώμη ταυτίζεται με τις επιλογές αυτές. Υπάρχουν όμως όρια που αν ξεπεραστούν, η χώρα μας δεν μπορεί μονίμως να υποχωρεί. Εχει ενδιαφέρον η δήλωση του στρατηγού Φλώρου πως «όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» και για τον λόγο αυτόν το θέσαμε ως ερώτημα στη δημοσκόπηση. Πράγματι το 71% συμφωνεί, προσοχή όμως: Αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες αυτοί επιθυμούν πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, αλλά ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρεί διαρκώς και να αντιμετωπίζει την Τουρκία φοβικά. Η δήλωση του στρατηγού ερμηνεύεται περισσότερο ως μήνυμα παρά ως απειλή.

Στα μεγάλα θέματα, μεταναστευτικό/προσφυγικό και οικονομία, η σύγκριση της σημερινής κυβέρνησης με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτικά υπέρ της σημερινής. Πάνω από ένας στους δυο πολίτες αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά και στα δυο αυτά πεδία. Το πάνω από ένας στους δυο σημαίνει ότι οι δράσεις της κυβέρνησης έχουν απήχηση έξω και πάνω από το κομματικό της ποσοστό το όποιο σύμφωνα με τις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν γύρω στο 40%. Σπάνια κυβερνήσεις πετυχαίνουν τέτοια ποσοστά αναγνώρισης, πόσω μάλλον σε μια περίοδο όπου όλα είναι ανάποδα (βλέπε COVID-19).
Οχι σε πρόωρες εκλογές, ναι σε ανασχηματισμό αν και αυτό πολλοί δεν το θεωρούν τόσο αναγκαίο ή τους ενδιαφέρει ελάχιστα.

Στην πρόθεση ψήφου δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές. Το προβάδισμα της Ν.Δ. παραμένει σχεδόν διψήφιο, αλλά κι η περίοδος διεξαγωγής της έρευνας δεν ήταν και πολύ ευνοϊκή για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος από σχεδόν 6 στους 10 πολίτες και τα ποιοτικά ευρήματα σε προσφυγικό, μεταναστευτικό και οικονομία επιβραβεύουν τη σημερινή κυβέρνηση

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Έξαρση ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Kon

Διακυβέρνηση σε ρυθμό… «My way» από τον Κυριάκο

Kon

Παιχνίδια με τους θεσμούς

Kon

Όταν έχεις υπογράψει μνημόνιο δεν μιλάς για νεοφιλελευθερισμό

Kon

Ο Γράμμος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Γιάλτα

Tinad

ΝΔ: Αναστέλλονται οι εκδηλώσεις του κόμματος λόγω κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Οι νέοι του Γράμμου

Tinad

Χαμός στο twitter για το εναλλακτικό camping της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Γράμμο

Μιχάλης Μάρδας

Πέθανε η Έφη Μυροθέου –Τα συλλυπητήρια της ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας