Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφή μηνύματα Μητσοτάκη για τη Δημοκρατία, τα μέτρα στήριξης και το μεγάλο «στοίχημα» του Τουρισμού

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Σαφές μήνυμα ότι η θεσμική τάξη είναι η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μια πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις κορυφαίων στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης και σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή».

Στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησε η επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, η βούληση της κυβέρνησης για πρόσθετες παρεμβάσεις με στόχο τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και η αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Τις επόμενες εβδομάδες μάς περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά», ήταν το στίγμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρατήρηση του πρωθυπουργού ότι σε μία εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος της κυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας.

«Πιστεύω ότι θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας ότι σπάνια έχουν γίνει τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις: οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές. Τις αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με επιτυχία. Και σήμερα, παρά τις αναμφισβήτητες, μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για τη δωδέκατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία κάθε μήνα, όπως υπήρξε η δέσμευση «χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις, πάντα με οργανωμένη ημερήσια διάταξη και πάντα με ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των θεμάτων που καλούμαστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε.

Πιστεύω ότι και αυτή η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μια πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται με πρωταρχικό κριτήριο την επετηρίδα, και ένα μαύρο σύννεφο το οποίο σκέπασε την οικονομία, αλλά και τους θεσμούς, έχει αρχίσει πια για τα καλά να διαλύεται».

Για την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία: «Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συναρμόδιους υπουργούς οι οποίοι συνεργάστηκαν για να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Ξέρουμε, το γνωρίζουμε, ότι ο πήχυς είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν».

«Και βέβαια παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα», ξεκαθάρισε.

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου η μεταρρυθμιστική ατζέντα που συζητήθηκε ήταν εξαιρετικά πυκνή. Εγινε παρουσίαση πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών, από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα με αιχμή φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, καθώς και του υπουργείου Υγείας από τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας.

Επίσης, έγινε η παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Η παρουσίαση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, η παρουσίαση νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή και η παρουσίαση σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Επίσης, έγινε η επιλογή προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, προέδρου του Αρείου Πάγου και πέντε αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης για τουρισμό: Προσωπική δέσμευση να μην μείνουν απροστάτευτοι οι εποχικά εργαζόμενοι

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Ανδρέας Ντίνης

Προαναγγελία-ανάσα από τον Μητσοτάκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους μικρών νησιών

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Δημιουργεί νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή

Evanthia Karra

Το μέσον και το μήνυμα

Kon

Μητσοτάκης στη Χάλκη: Έρχεται μείωση ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά

Tinad

Κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό κέντρο

Kon

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Δύο οι επιλογές της Τουρκίας – Συμφωνία ή Χάγη

Tinad

Διακυβέρνηση σε ρυθμό… «My way» από τον Κυριάκο

Kon