Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης στον ΕΤ: Ισοπεδώθηκε η προπαγάνδα περί σκευωρίας με Νovartis

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών ισοπεδώνει την προπαγάνδα περί σκευωρίας και το επίμαχο τηλεοπτικό σποτ δεν στοχοποιεί συλλήβδην τους δημοσιογράφους και πέτυχε τον σκοπό του, λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Αποφεύγει, ωστόσο, να απαντήσει αν ο Αλέξης Τσίπρας περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον Νίκο Παππά.

Κύριε εκπρόσωπε, ο κ. Τσίπρας περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον κ. Παππά;  

Η πολιτική ζωή μετετράπη σε αρένα από μια κυβέρνηση που εναγώνια προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα πραγματικά ζητήματα: Την εν κρυπτώ χρηματοδότηση ΜΜΕ με σκοπό τη χειραγώγηση και τον εκβιασμό -ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας-, την απομόνωση της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, κ. Ντόκος, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εξωτερική μας πολιτική, και βέβαια την παροιμιώδη αποτυχία της στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, που είναι ήδη εδώ, οδηγώντας τη χώρα σε μια εφιαλτική προοπτική. Κι αυτό το κάνει με τις παρακρατικές λογικές που γνωρίζει καλά από το παρελθόν. Ο κ. Παππάς έχει ήδη αποσαφηνίσει το περιεχόμενο της ιδιωτικής του συνομιλίας που υπεκλάπη με παράνομο τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει εσωτερικές διαδικασίες όπου συζητιούνται ανοιχτά όλα. Δεν θα καθορίσουν όμως τη συζήτηση αυτοί που δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν ευθύνη και λογοδοσία.

Πώς σχολιάζετε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των Αρχών των ΗΠΑ με τη Novartis;

Σύμφωνα με την απόφαση των αμερικανικών Αρχών, από το συνολικό πρόστιμο των 340 εκατ. δολαρίων, που καλείται να πληρώσει η εταιρία, τα 310 εκατ. αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνεται, έτσι, αυτό που υποστηρίξαμε στον ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής: Οτι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, ότι η εταιρία είχε παράνομη δραστηριότητα στη χώρα μας και ότι διέφθειρε γιατρούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά την περίοδο 2012-2015.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάσαμε ούτε στιγμή να συγκρουστούμε με τις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος. Είναι η Ν.Δ. με την υποστήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αποπροσανατολίσουν με παρακρατικές μεθοδεύσεις, απειλές για μηνύσεις σε δημοσιογράφους και απόπειρες να τρομοκρατήσουν ακόμη και την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να στηρίζει πολιτικά και ηθικά τον κ. Παπαγγελόπουλο;  

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να έρθουν όλα στο φως. Η απόφαση-κόλαφος των αμερικανικών Αρχών ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis. Το πραγματικό επίδικο είναι να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που εμπλέκονται στο πάρτι που έγινε εις βάρος του Δημόσιου Ταμείου. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ηθικά και πολιτικά όποιον δίνει μάχη σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, γνώριζε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον υπουργό Αμυνας;

Οταν ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από την ΕΥΠ για την υπόθεση με το παρα-αστυνομικό κύκλωμα, έδωσε εντολή να διαλευκανθεί μέχρι τέλους και οι εμπλεκόμενοι, μάλιστα, αποτάχθηκαν. Ζήτησε, μάλιστα, από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει σχετικά και τον κ. Μητσοτάκη – τη στιγμή που σήμερα, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν έχει προβεί σε καμία θεσμική ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στελέχη σας λένε ότι η θύελλα «σκηνοθετήθηκε» από την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί κλίμα που θα μας πάει σε πρόωρες εκλογές. Δεν πρέπει να απαντηθούν, για να γνωρίζει η ελληνική κοινή γνώμη τι είναι αλήθεια και τι όχι; 

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και να φοβηθούμε. Εξαρχής είπαμε: Ολα στο φως! Και αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινωνία ορθά ζητά απαντήσεις για τις πρακτικές της κυβέρνησης: Τις απευθείας αναθέσεις, τις φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις, τις παλαιοκομματικές λογικές για τον διορισμό ημετέρων και την κατάργηση στην πράξη της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Από αυτές τις αποκαλύψεις προσπαθεί να διαφύγει η κυβέρνηση διά του παρακράτους. Είναι αδιανόητη η πρακτική της κυβέρνησης να δημιουργεί φαντάσματα και στη συνέχεια να τα εξισώνει με τα πραγματικά σκάνδαλα που αποδεδειγμένα έχει διαπράξει και που στοιχίζουν ακριβά στην κοινωνία μας που δοκιμάζεται από την κρίση. Αυτό το «τσουβάλιασμα» έναν σκοπό εξυπηρετεί: Να συνεχίσει ανενόχλητη η κυβέρνηση να διαχειρίζεται το Δημόσιο ως λάφυρο.

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση για διάλογο μαζί σας. Ειδικά για τις τελευταίες αποκαλύψεις, ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και κάνουν λόγο για «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ». Με ποιους θα συζητήσετε για την Κεντροαριστερά; 

Το ΚΙΝ.ΑΛ. είτε θα είναι τμήμα του προοδευτικού χώρου ή ουρά των παρακρατικών μεθόδων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρέπει να αποφασίσει. Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται.

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε αναγκαίο ένα πρόγραμμα προοδευτικών και ριζοσπαστικών τομών που αφορούν τον κόσμο της εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της δημοκρατίας μας. Αυτό είναι το σημαντικό για εμάς και θα κάνουμε αυτήν τη συζήτηση με όποιον και όποια αντιλαμβάνεται αυτήν την αναγκαιότητα.

Γιατί θεωρείτε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις δεν συμφωνεί με τη θέση σας ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε την οικονομία πριν από τον κορονοϊό; 

Είναι η Eurostat αυτή που ανακοίνωσε τα «κατορθώματα» της Νέας Δημοκρατίας που ήδη από τα τέλη του 2019 είχε οδηγήσει την οικονομία της χώρας μας σε ύφεση: Γιατί αυτό σημαίνουν τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ. Οσο για τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες συμφωνούν σε ένα πράγμα: Στο ότι ανησυχούν για την οικονομική πορεία της χώρας. Γιατί βλέπουν ότι κάθε μέρα που περνάει η ύφεση ακουμπάει τις ζωές μας. Και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ της κυβέρνησης!

Το τηλεοπτικό σποτ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων το είχατε εγκρίνει ως εκπρόσωπος Τύπου;

Σαφώς και είμαι σύμφωνος με το περιεχόμενο του σποτ, το οποίο είναι μία ψηφίδα στη συνολική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ για ένα σκάνδαλο: Τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με προκλητικούς όρους αδιαφάνειας και με σκοπό τη χειραγώγηση και τον εκβιασμό των ΜΜΕ από την κυβέρνηση. Και από τη στιγμή που πυροδότησε τη συζήτηση για όλα αυτά, επιτέλεσε πετυχημένα τον σκοπό του.

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι το «τσουβάλιασμα» όλων των δημοσιογράφων οδηγεί σε θολό τοπίο, ώστε τόσο αυτοί που τα «παίρνουν» όσο και αυτοί που τα «δίνουν» να δρουν πιο εύκολα; 

Διαφωνώ. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι το πόσο ενόχλησε ένα σατιρικό σποτ μια κυβέρνηση που δεν ανέχεται την κριτική. Η κυβέρνηση σκόρπισε δημόσιο χρήμα προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση -και τον εγκωμιασμό- επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων. Αυτή είναι η πρακτική που «τσουβαλιάζει» και προσβάλλει τους εργαζομένους στα ΜΜΕ και αυτό αναδεικνύει το σποτ. Θα σας θυμίσω ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε τάξη στο θολό τοπίο της χρηματοδότησης των ΜΜΕ θέτοντας για πρώτη φορά συγκεκριμένα και διαφανή κριτήρια.

Το αίτημα να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα χρηματοδότησης αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Και εκεί, στην ουσία της υπόθεσης, καλούνται να απαντήσουν τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς του κλάδου των ΜΜΕ.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Βολές ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα

Kon

Χαρίτσης: Να γίνουν άμεσα οι 4000 μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια υγεία

Ανδρέας Ντίνης

Χαρίτσης στον Ελεύθερο Τύπο: Ανησυχούμε γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει διαρκώς

Evanthia Karra

Χαρίτσης στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: Ο Μητσοτάκης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την Συμφωνία των Πρεσπών

George Michaelides

Στα χαρακώματα κυβέρνηση-αντιπολίτευση για τη Σαμοθράκη – Τι απάντησε ο Πέτσας στον Χαρίτση

Μιχάλης Μάρδας

Χαρίτσης: Απέναντί μας αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα

Δημήτρης Κατσάκος

Στη Μεσσηνία κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής ο Αλέξης Χαρίτσης

Ανδρέας Ντίνης

Αχτσιόγλου και Χαρίτση βάζει μπροστά ο Τσίπρας – Τα τελευταία του χαρτιά

Ανδρέας Ντίνης

Επικοινωνιακό λίφτινγκ του ΣΥΡΙΖΑ με Αχτσιόγλου και Χαρίτση ετοιμάζει ο Τσίπρας

Μιχάλης Μάρδας