Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Δεν είναι απαραίτητο το ΔΝΤ για τη συνέχιση του προγράμματος

«Η αξιολόγηση κατά ένα μεγάλο βαθμό έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί κατά 95%. Δεν είναι προϋπόθεση το να παραμείνει το ΔΝΤ για τη συνέχιση του προγράμματος» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

«Το ΔΝΤ δεν ήταν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, είχε τον ρόλο του παρατηρητή. Και κατά την εντελώς προσωπική μου άποψη καλύτερα να μην μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, διότι αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δικές του απόψεις και στις απόψεις των Ευρωπαίων δανειστών μας, πράγμα που ενδεχομένως να είναι και εις βάρος μας» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Έχει γίνει ένα θετικό βήμα, έχουμε κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία συγκεκριμενοποιηθήκανε όπως είχαν δεσμευθεί οι εταίροι μας με βάση την απόφαση του Μαΐου. Έχουμε μπροστά μας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά σίγουρα έχουμε λόγους να είμαστε πιο ευχαριστημένοι από ότι πριν από ένα μήνα»

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα χωρίς το ΔΝΤ ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε «έχει κυλίσει ήδη 1,5χρόνος όπου δεν συμμετέχει το ΔΝΤ με δικό του πρόγραμμα, με δική του συνεισφορά χρηματική. Άρα αυτό έχει συμβεί από την ίδια την πραγματικότητα. Ο κ. Σόιμπλε ήταν αυτός ο οποίος πάντοτε υποστήριζε την παρουσία του ΔΝΤ, φάνηκε τελικά ότι δεν το βλέπουν έτσι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτήν την συγκυρία και να έχουμε μία τέτοια τακτική που δεν θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

«Εδώ υπάρχει μία αντικειμενική πραγματικότητα που σχετίζεται με τις αντοχές της ίδιας της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία αντέχουν επιπλέον μέτρα, έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Θεωρώ ότι θα τιναχτούν όλα στον αέρα εάν αυτήν τη στιγμή κάτω από διάφορες καραμπόλες υπάρξουν πιέσεις και απαιτήσεις για νέα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε μία συζήτηση επιπλέον μέτρων.»

«Θεωρώ ότι τα εθνικά ζητήματα επιβάλουν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς και δεν προσφέρονται για την δημιουργία εντυπώσεων. Δεν συμφωνώ με τη φωτογράφηση από κοινού με στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «αυτό το ταξίδι ήταν άστοχο».

ΠΗΓΗ: enikos.gr