Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης από το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης Helios: Δεχόμαστε τους πρόσφυγες που πραγματικά έχουν ανάγκη

Newsroom eleftherostypos.gr

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης του Προγράμματος Helios επισκέφτηκε, σήμερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης συνοδευόμενος από τον Συντονιστή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ. Gianluca Rocco.

Ο Υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους διδασκαλίας και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

 Κατόπιν, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη μέρα επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η χώρα μας εφαρμόζει μία ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Προσφέρει άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εκδίδει αποφάσεις απέλασης σε αυτούς που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, αποτελεί μία βασική πολιτική επιλογή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Γι’ αυτούς που αναγνωρίζεται το καθεστώς προστασίας, η χώρα μας σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με τον οποίο έχουμε μία εξαιρετικά καλή συνεργασία, έχει διοργανώσει το πρόγραμμα Helios, που προσφέρει τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου για τους πρώτους μήνες για τους πρόσφυγες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αυτοί που λαμβάνουν διεθνή προστασίας  να αποϊδρυματοποιηθούν, να βγουν από τις υφιστάμενες δομές και να πατήσουν στα πόδια τους. Αυτό είναι καλό και για τους ίδιους και για την κοινωνία ειδικότερα.  Το πρόγραμμα Helios τους βοηθάει να βρουν στέγη, τους επιδοτεί τους πρώτους μήνες για αυτή την επιλογή, τους βοηθά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων, τους βοηθά να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Συνεργαζόμαστε, παράλληλα, με τον ΟΑΕΔ και θα ανακοινωθεί και ένα ειδικό πρόγραμμα, τους επόμενους μήνες, για την στήριξη προσφύγων, για την παροχή των αναγκαίων δεξιοτήτων, καθώς και για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, δεχόμαστε τους πρόσφυγες  που πραγματικά έχουν ανάγκη και τους βοηθάμε να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Και το κάνουμε με ένα οργανωμένο πρόγραμμα και με την βοήθεια και την εμπειρία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η σημερινή μου εμπειρία από την επίσκεψη στο Κέντρο του Helios στην οδό Πατησίων, είναι ότι αποτελεί μία πλήρη εγκατάσταση που προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στους πρόσφυγες».

Προτεινόμενα για εσάς

Μηταράκης: Βάζουμε τέλος στην ιδιωτικοποίηση του μεταναστευτικού – Στόχος το κλείσιμο 60 δομών εντός του έτους

Tinad

Μηταράκης: Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Μηταράκης: Ομαλά θα γίνει η αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου από το ελληνικό σύστημα υποδοχής

Evanthia Karra

Οι 9+1 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την διαχείριση του μεταναστευτικού

Ανδρέας Ντίνης

Επιστολή Μηταράκη προς τον πρόεδρο της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου

Kon

Μηταράκης: Συνολικά 200 κρούσματα κορωνοϊού σε 93 δομές με 100.000 πρόσφυγες

Ανδρέας Ντίνης

Μηταράκης: Μεταφορά 2.000 προσφύγων στην ενδοχώρα εντός του μήνα

Μιχάλης Μάρδας

Υπουργική απόφαση για τη λειτουργία του Μητρώου ΜΚΟ αναμένεται άμεσα

Ανδρέας Ντίνης

Μηταράκης: Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στις δομές μεταναστών – προσφύγων

Μιχάλης Μάρδας