ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης από το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης Helios: Δεχόμαστε τους πρόσφυγες που πραγματικά έχουν ανάγκη

Newsroom eleftherostypos.gr

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης του Προγράμματος Helios επισκέφτηκε, σήμερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης συνοδευόμενος από τον Συντονιστή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ. Gianluca Rocco.

Ο Υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους διδασκαλίας και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

 Κατόπιν, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη μέρα επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η χώρα μας εφαρμόζει μία ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Προσφέρει άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εκδίδει αποφάσεις απέλασης σε αυτούς που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, αποτελεί μία βασική πολιτική επιλογή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Γι’ αυτούς που αναγνωρίζεται το καθεστώς προστασίας, η χώρα μας σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με τον οποίο έχουμε μία εξαιρετικά καλή συνεργασία, έχει διοργανώσει το πρόγραμμα Helios, που προσφέρει τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου για τους πρώτους μήνες για τους πρόσφυγες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αυτοί που λαμβάνουν διεθνή προστασίας  να αποϊδρυματοποιηθούν, να βγουν από τις υφιστάμενες δομές και να πατήσουν στα πόδια τους. Αυτό είναι καλό και για τους ίδιους και για την κοινωνία ειδικότερα.  Το πρόγραμμα Helios τους βοηθάει να βρουν στέγη, τους επιδοτεί τους πρώτους μήνες για αυτή την επιλογή, τους βοηθά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων, τους βοηθά να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Συνεργαζόμαστε, παράλληλα, με τον ΟΑΕΔ και θα ανακοινωθεί και ένα ειδικό πρόγραμμα, τους επόμενους μήνες, για την στήριξη προσφύγων, για την παροχή των αναγκαίων δεξιοτήτων, καθώς και για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, δεχόμαστε τους πρόσφυγες  που πραγματικά έχουν ανάγκη και τους βοηθάμε να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Και το κάνουμε με ένα οργανωμένο πρόγραμμα και με την βοήθεια και την εμπειρία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η σημερινή μου εμπειρία από την επίσκεψη στο Κέντρο του Helios στην οδό Πατησίων, είναι ότι αποτελεί μία πλήρη εγκατάσταση που προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στους πρόσφυγες».

Προτεινόμενα για εσάς

Συνάντηση Μηταράκη-Μπακογιάννη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Μιχάλης Μάρδας

Αποκαλύψεις Μηταράκη: Για ΜΚΟ και για το πως η Τουρκία διευκολύνει τους λαθροδιακινητές μεταναστών

Ανδρέας Ντίνης

Ο Μηταράκης με επιστολή σε Κομισιόν και UNHCR ενημέρωσε για την εγκληματική τακτική των Τούρκων στο πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο

Μιχάλης Μάρδας

Νότης Μηταράκης: Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τούρκικη προβοκάτσια στο ναυάγιο στην Λέσβο – Το αυστηρό μήνυμα σε ΜΚΟ

Δημήτρης Ντόγκας

Λέσβος: Το σχέδιο για την κλειστή δομή φιλοξενίας 5.000 μεταναστών στη θέση «Πλάτη»

Δημήτρης Ντόγκας

Άρθρο Μηταράκη στον «Ε.Τ.»: Η Ελλάδα αποκτά ένα σύγχρονο σύστημα υποδοχής αιτούντων άσυλο

Μιχάλης Μάρδας

Προσφυγικό: Κανένα ασυνόδευτο παιδί σε κρατητήριο – Κλείνει ένα μαύρο κεφάλαιο… είκοσι χρόνων

Δημήτρης Ντόγκας

Μηταράκης: Τέλος στο «απαράδεκτο μέτρο» της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα

Μιχάλης Μάρδας

Μηταράκης: «Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις»

Μιχάλης Μάρδας