Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξενογιαννκοπούλου στον «Ε.Τ.»: Το «πόθεν έσχες» Παπαδημούλη είναι διαφανές – Θεωρώ ότι Εχει στοχοποιηθεί

Ξενογιαννακοπούλου δικαιολογεί Πολάκη: Στοχοποιήθηκε άδικα, νόμιμο το δάνειο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Κάλυψη στον Δημήτρη Παπαδημούλη, για τον οποίο δηλώνει ότι είναι καταξιωμένος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και το «πόθεν έσχες» του είναι νόμιμο και έχει στοχοποιηθεί, παρέχει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε μία περίοδο που η υπόθεση Παπαδημούλη προκαλεί μεγάλες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρετίζει την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική κατά την πανδημία, επιμένοντας ότι «πόροι υπάρχουν, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι η υπόθεση Παπαδημούλη δημιουργεί πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέτε; 

Η σχετική δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη είναι σαφής, το «πόθεν έσχες» του είναι νόμιμο και καταγεγραμμένο με διαφάνεια. Είναι ένας καταξιωμένος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα έχει στοχοποιηθεί.

Επίσης, ενώ προανήγγειλε με σαφήνεια τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία στο Delphi Forum, οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Ποια ήταν τελικά η εντολή του 32%;

Το εκλογικό αποτέλεσμα εδραίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κεντρικό κορμό του προοδευτικού-αριστερού πόλου της χώρας μας. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον διπλό στόχο της δυναμικής προγραμματικής αντιπολίτευσης, καθώς και της διεύρυνσης, του μετασχηματισμού και της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αποτυπώνεται στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, στόχος μας είναι να συνδιαμορφώσουμε στη βάση των κοινών μας αξιών ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό, που να εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε. Εγινε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Θα ψηφίσετε υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση και τι απαντάτε στον κ. Σκουρλέτη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει προσωποπαγές κόμμα;

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο πρόεδρος θα προτείνει το όνομα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είναι μια σημαντική απόφαση που επιβεβαιώνει τη διεύρυνση, το άνοιγμα στον προοδευτικό κόσμο και την αντιστοίχιση με την κοινωνική μας βάση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κλείσει τη συζήτηση αλλαγής της διαδικασίας εκλογής προέδρου από το περασμένο φθινόπωρο. Θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητος πρόεδρος και σημείο αναφοράς της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και της Αριστεράς στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της φυσιογνωμίας και της δύναμής του. Επιδίωξη όλων μας είναι ένα κόμμα δημοκρατικό που λειτουργεί συλλογικά και είναι ριζωμένο στην κοινωνία!

Βλέπετε ακόμα πρόωρες εκλογές στην αξιωματική αντιπολίτευση; Κάποιοι σύντροφοί σας ακόμα λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να σας «κοιμίσει». 

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με τις δραματικές συνέπειες που αντιμετωπίζουμε και την αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, κάθε συζήτηση για εκλογές θα ήταν τυχοδιωκτική και ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, όποτε και να γίνουν εκλογές είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη με τις προτάσεις μας, που συνεχώς κερδίζουν αποδοχή και αποτελούν πεδίο έκφρασης μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας. Ενα είναι σίγουρο, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και όσοι βιάζονται να προδικάσουν το αποτέλεσμα θα διαψευστούν. Ενας άλλος δρόμος είναι σήμερα αναγκαίος και εφικτός. Η χώρα μας έχει ανάγκη μια διαφορετική πολιτική, που μπορεί να τη διασφαλίσει μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση!

Φοβάστε επανάκαμψη του κορoνοϊού; Είμαστε έτοιμοι για αυτό, όπως λέει η κυβέρνηση; 

Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η κυβέρνηση δεν έχει θωρακίσει μακροπρόθεσμα το ΕΣΥ. Δυστυχώς, μετά τα χειροκροτήματα, δεν αποφάσισε τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και την ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Το καλοκαίρι και ο τουρισμός είναι μια υγειονομική δοκιμασία, πέραν των οικονομικών συνεπειών. Η κυβέρνηση βαδίζει με επικοινωνιακές επιλογές, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο και ένα πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό! Εμείς προτείναμε τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του τουρισμού και ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπροσθοβαρή παρέμβαση στήριξης της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στήριξη στον τουρισμό 4,2 δισ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο θέμα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Ναι, γιατί είναι θέμα δημοκρατίας, διαφάνειας, κοινοβουλευτικής λογοδοσίας και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Δεν μπορεί η κυβέρνηση σε μια περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα με αυθαίρετο και πελατειακό τρόπο, χωρίς κριτήρια και εν κρυπτώ. Η άρνηση δημοσιοποίησης δείχνει φόβο και ενοχή. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση στον πρωθυπουργό και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να απαντήσει και έτσι να ενημερωθεί επιτέλους και ο ελληνικός λαός.

Πιστεύετε ότι η αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας δεν οφείλονται στο lockdown που επιβλήθηκε για τρεις μήνες αλλά στην πολιτική της κυβέρνησης; 

Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ανάπτυξη 2,8%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 καταγράφεται αρνητική ανάπτυξη -0,7% και το πρώτο τρίμηνο του 2020 -1,7%. Η ύφεση είχε έρθει μήνες πριν από την πανδημία καταρρίπτοντας πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα. Δεν μπορεί η Ν.Δ. να κρυφτεί πίσω από το lockdown της οικονομίας, καθώς αυτό έγινε στο τέλος Μαρτίου. Η ύφεση βαθαίνει, πληθαίνουν τα λουκέτα και εκτοξεύεται η ανεργία λόγω των συνεπειών της κρίσης, αλλά και της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία εμπροσθοβαρή μέτρα ρευστότητας και ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, της ζήτησης και της εργασίας. Εφαρμόζει τη λογική της «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία και αποδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Αν ήσασταν μέλος της κυβέρνησης, θα προτείνατε τη χρήση του «μαξιλαριού» σήμερα για την αύξηση της κατανάλωσης, όταν αναμένονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης;

Οι προτάσεις μας στο «Πρόγραμμα Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες, αντιστοιχούν σε 13,4 δισ. Οι πόροι υπάρχουν, επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε το μαξιλάρι των 37 δισ. Η προοπτική των επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αφαιρεί κάθε δικαιολογία της κυβέρνησης και την εκθέτει απέναντι στον κόσμο που αγωνιά και ήδη βιώνει τις συνέπειες στη δουλειά και στην επιχείρησή του.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Ξενογιαννακοπούλου στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: Ήταν εντολή διεύρυνσης το 31,5% στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Κατσάκος

Παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΣ: Θεοδωρικάκος: δεν θα γίνουν απολύσεις [βίντεο]

Ξενογιαννακοπούλου δικαιολογεί Πολάκη: Στοχοποιήθηκε άδικα, νόμιμο το δάνειο

George Michaelides