Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

40.000 θέσεις εργασίας με έργα 2,5 δισ. ευρώ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ

«Οδικό χάρτη ανάπτυξης και κοινωνικής φροντίδας», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επισημαίνοντας τόσο τις περίπου 50.000 δράσεις, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τις 40.000 θέσεις απασχόλησης που αναμένεται να δημιουργήσει στον ιδιωτικό τομέα, όσο και τη συμβολή του στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

«Είναι η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η Αυτοδιοίκηση να γίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας, αλλά ταυτόχρονα και πυλώνας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα», τόνισε στην εκδήλωση για την παρουσίαση ενός προγράμματος που, όπως είπε, «απλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα και έχει το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία».

Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη απ’ το ΠΔΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει με 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «στρατηγικό», εξηγώντας ότι «μαζί με τους εθνικούς πόρους, τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, το εμβληματικό Ταμείο της επόμενης γενιάς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, συνιστούν χρηματοδοτικούς πόρους που συντονισμένα και με στρατηγικό σχεδιασμό «έχουν την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν, αλλά και να συνδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Προσδιόρισε ως λέξεις που το χαρακτηρίζουν την «καινοτομία», την «ευελιξία» και την «προοπτική» και συνέδεσε τους στόχους του με την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.

Επέμεινε στην έννοια της Δικαιοσύνης με πρόσβαση όλων, ανεξαιρέτως, των ΟΤΑ, με βάση τη συμμετοχή κάθε τόπου στον εθνικό σχεδιασμό αλλά και με συγκεκριμένα γεωγραφικά, δημογραφικά, κοινωνικά κριτήρια για κάθε περιοχή, ενώ το χαρακτήρισε «πρωτοβουλία εμπιστοσύνης προς τις εκλεγμένες τοπικές αρχές που θα αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί στην χάραξη και υλοποίηση δράσεων στην περιφέρειά τους».

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να είναι αδιάβλητο και ότι όλες οι διαδικασίες του θα γίνονται ψηφιακά, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα, που έχει ορίζοντα το 2023, «συμβάλλει στην υλοποίηση των στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και για την ανάκαμψη μετά την πανδημία».

Οπως είπε, «θα εστιάσει σε έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας, στην ψηφιακή σύγκλιση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εξάλλου τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποκτήσει «πραγματική οργανωτική και διοικητική αυτοτέλεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Τέλος, επανέλαβε ότι θα ακολουθήσουν νέες παρεμβάσεις όπως:

 1. Αναθεώρηση του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις, με στόχο να έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή πριν τον Αύγουστο. 
 1. Ενεργότερη εμπλοκή της ΤΑ και στην Πρωτοβάθμια Υγείας «με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας». 
 1. Δεύτερο μεγάλο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς στην περιφέρεια, αλλά και ξεκαθαρίσματος του επιπέδου αρμοδιότητας μεταξύ δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και κεντρικού κράτους, με στόχο να γίνει νόμος μετά από διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, πριν το τέλος του χρόνου.

Αναπτυξιακός, κοινωνικός και περιβαλλοντικός ο στόχος, κατά τον Τάκη Θεοδωρικάκο

Σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν από την υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στο οποίο προβλέπεται να κατασκευαστούν σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα για τα οποία έχουν διασφαλιστεί τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Στα έργα αυτά έχουν ενταχθεί και 460 τα οποία είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, όπως τονίστηκε, δεν είχαν χρηματοδότηση και τα οποία μετά τη συμβασιοποίησή τους είναι του ύψους των 650 εκατ.

Ηδη αυτή τη στιγμή εκτελούνται 77 έργα της προηγούμενης περιόδου με συμβάσεις 105 εκατ. ευρώ από τα οποία ήδη δημιουργήθηκαν 1.100 θέσεις εργασίας.

Μιλώντας για τον στόχο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως αυτός είναι τριπλός: Αναπτυξιακός, κοινωνικός και περιβαλλοντικός. Για πρώτη φορά, όπως είπε, υπάρχει και πρόβλεψη χρηματοδότησης για αντισεισμική προστασία και έξυπνες πόλεις. Μια άλλη πρόβλεψη η οποία διευκολύνει κυρίως τους μικρούς δήμους είναι η δυνατότητα που δίνει το πρόγραμμα και στους δήμους που δεν έχουν επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών να μετάσχουν σε αυτό καθώς υπάρχει πρόβλεψη τεχνικής στήριξης από τους μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ και ειδικός άξονας χρηματοδότησης των μελετών.

«Τις επόμενες τρεις εβδομάδες το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΕΕΤΑΑ με τη συντονισμένη δράση μας θα ενημερώσουμε με ημερίδες, ηλεκτρονική επικοινωνία όλους τους δήμους και τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Είναι πλέον στο χέρι όλων μας το πρόγραμμα αυτό να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα και να πετύχει υψηλότατους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων που έχουν διασφαλιστεί. Αυτός είναι ο δρόμος για να δημιουργηθούν αμέσως χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην κατασκευή των έργων. Αυτή είναι η άμεση δική μας συμβολή στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.

Οπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, «τις επόμενες ημέρες η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Εφαρμογών του υπουργείου Εσωτερικών θα εκδώσει 11 δημόσιες προσκλήσεις προς τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού με τους αντίστοιχους άξονες του προγράμματος».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο χρόνος συμμετοχής σε αυτές τις προσκλήσεις ξεκινά από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του χρόνου που διανύουμε.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα είναι συνεχής. Θα στηριχτεί «στη δίκαιη κατανομή, με κριτήριο τις αναπτυξιακές ανάγκες και τα προβλήματα των περιφερειών και των δήμων, αλλά και τον στόχο να μην υπάρξει ούτε ένας δήμος που να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα».

Αναπτύσσοντας δε τη γενικότερη φιλοσοφία του προγράμματος ανέφερε:

«Υλοποιούμε αυτό τον στόχο με σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις σε στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ενωμένοι, χωρίς κανενός είδους διακρίσεις.

Σήμερα ανακοινώνουμε τους στόχους και τις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος έργων και δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης με την επωνυμία Αντώνης Τρίτσης, το όνομα αξία του χθες που εμπνέει στο αύριο.

Οι στόχοι αυτού του καινοτόμου και ευέλικτου προγράμματος είναι αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί. Ανταποκρίνονται σε αντίστοιχες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ικανοποιούν το σύνολο των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας αλλά και της ενεργειακής μετάβασης καθώς και του πρόσφατου προγράμματος ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

 ΟΙ 11 ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ

 1. Εργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300 εκατ. €. Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.
 2. Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσκληση που αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, νέους βιολογικούς καθαρισμούς, καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
 3. Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ Προϋπολογισμός: 150 εκατομμύρια.
 4. Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προϋπολογισμός: 220 εκατομμύρια.
 5. Εργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. € στους αστικούς δήμους οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Με τα έργα αυτά στοχεύεται η αναβάθμιση των γειτονιών των μεγάλων πόλεων με αναπτυξιακές παρεμβάσεις ποιότητας ζωής των πολιτών. Στις παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης καθώς και η προστασία των αδέσποτων ζώων.
 6. Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτίρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτόν θα υπάρξει στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τη γραμματεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς προκρίνουμε η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να γίνει με ΣΔΙΤ. Σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 14 σχολεία για παιδιά ΑμεΑ. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να τα στηρίξουμε με αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα.
 7. Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ. Για τις δράσεις αυτές υπάρχει συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και το υπουργείο Υποδομών καθώς και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επεξεργαζόμαστε ένα ξεχωριστό ειδικό πρόγραμμα έργων της αυτοδιοίκησης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
 8. Εξυπνες πόλεις: θα διατεθούν 130 εκατομμύρια για μέτρα και συστήματα πρόληψης – παρακολούθησης –ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Εξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην κινητικότητα, τη στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του πολιτισμού – τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους Δήμους.
 9. Ανοιχτοί χώροι προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο τη βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσές μας.
 10. Εργα αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια €.
 11. Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων € με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ:«Ισχυρό όπλο της Αυτοδιοίκησης»

«Ισχυρό όπλο της Αυτοδιοίκησης», χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Οπως είπε, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια αυτοδιοίκηση δίπλα στην κοινωνία, που σε συνεργασία με την κεντρική πολιτεία δουλεύει σκληρά και μεθοδικά, για να κάνει την καθημερινότητα και τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, για να κάνει τις περιφέρειες, τις πόλεις, τις γειτονιές έξυπνες, σύγχρονες, πράσινες, ανθρώπινες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικέων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του προγράμματος τόνισε πως αυτό θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μπροστά της μια δελεαστική πρόκληση για να ανασυγκροτήσει τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Ειδική αναφορά έκανε στις καινοτομίες του προγράμματος, όπως αυτή της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων και τις έξυπνες πόλεις, αλλά και στο γεγονός της τεχνικής βοήθειας που θα προσφέρει η ΕΕΤΑΑ στη σύνταξη των μελετών, για τους δήμους εκείνους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο κ. Ι. Καλτσάς σε παρέμβασή του από το Λουξεμβούργο (μέσω video) επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΤΕπ να στηρίξει με 1,5 δισ. ευρώ το πρόγραμμα και τόνισε: «η επιτυχία του “Αντώνης Τρίτσης” εναπόκειται σε όλους εσάς τους τοπικούς άρχοντες, τους δήμαρχους και τους περιφερειάρχες που θα μετατρέψετε αυτές τις ιδέες σε μια καλύτερη καθημερινότητα για τον Ελληνα πολίτη».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς: Επιδίωξη η συνεννόηση

Ανδρέας Ντίνης

Στο Μαξίμου ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος – Συναντήθηκε με Μητσοτάκη

Ανδρέας Ντίνης

O Μητσοτάκης ενημέρωσε την Σακελλαροπούλου για το Oruc Reis

Ανδρέας Ντίνης

Θεοδωρικάκος: Πάνω από 3.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει στην Εύβοια

Ανδρέας Ντίνης

Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη προς Τουρκία: «Καμία πρόκληση δεν θα περάσει»

Kon

Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

Tinad

Μητσοτάκης από Εύβοια: Δίπλα σε αυτούς που έχασαν περιουσίες και νοικοκυριά – Ταχύτατα οι εκταμιεύσεις

Tinad

Εύβοια: Τους πληγέντες επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

Ανδρέας Ντίνης

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη – Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με στολή παραλλαγής στο Μαξίμου

Ανδρέας Ντίνης