Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη από το Ισραήλ στην Ελλάδα και μήνυμα για ΑΟΖ στην Τουρκία

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ αυστηρά μηνύματα για τη συμπεριφορά της Αγκυρας, ενώ στην Κοινή Δήλωση από τη Συνάντηση Κορυφής αποτυπώθηκε με σαφήνεια η στήριξη του Ισραήλ στη χώρα μας.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι «το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια ζώνη του και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων», καθώς και ότι «το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη μακροχρόνια και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα».

Στην Κοινή Δήλωση οι δύο χώρες ζητούν «σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα τους και στην ΑΟΖ, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο της θάλασσας, εκφράζοντας έντονη διαφωνία με τις προσπάθειες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Συζήτηση έγινε και για τα «πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας», αλλά και για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη» και την «απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι «η χώρα μας θα επιδιώκει πάντα την ειρήνη, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας και τόνισε ότι αυτές τις βασικές αρχές εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες και σε αυτές θέλουμε να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους για τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αντικρουόμενες» τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Συμφωνία.

Αυστηρό μήνυμα για τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις στη γειτονική χώρα έστειλε ο κ. Μητσοτάκης και μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», τονίζοντας ότι «αναμένουμε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα νεο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία μας, όμως μόνο ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος, όχι ως νταής της περιοχής».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και από το Ισραήλ ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, δεν στρέφονται κατά οποιασδήποτε χώρας και είναι ανοιχτά σε όλους, με προϋπόθεση την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.

Εκτός από τον ρόλο της Τουρκίας, συζητήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών και η γεωστρατηγική σημασία του EastMed.

Αναφερόμενος στην «τεράστια σημασία» της τριμερούς σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το όραμά της, «με τη συμβολή των ΗΠΑ που δημιουργεί το σχήμα 3+1, είναι η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο χτίστηκε και το όραμα για τον αγωγό EastMed», πρόσθεσε και έκανε λόγο για «εμβληματικό έργο, που είναι μεγάλου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη συνολικά, καθώς αναζητούμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου υπογράμμισε για τον αγωγό EastMed, που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη, ότι «θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει».

Συζήτηση έγινε εξάλλου και για τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για «τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή».

Η διμερής συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ στον αμυντικό τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Γκαντζ, ενώ τη δυνατότητα συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία συζήτησε και στη συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Elbit Systems, Μπεζχαλέλ Μακλίς, καθώς η Elbit είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμυντικού υλικού, εισηγμένη στο NASDAQ και με 16.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο.

Από την έντυπη έκδοση 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη

Ανδρέας Ντίνης

«Τελεσίγραφο» Μακρόν σε Ερντογάν: Σταματήστε τις μονομερείς έρευνες – Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο

Tinad

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία και ο διπλωματικός πυρετός

Tinad

Συνομιλίες Μητσοτάκη με Μακρόν και Αλ Σίσι για τις τουρκικές προκλήσεις

Tinad

Εκτάκτως στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας – Συνάντηση με τον Νετανιάχου

Tinad

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, καμία πρόκληση αναπάντητη

Tinad

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις και το Oruc Reis

Tinad

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ: Παράδοξο, αν όχι αστείο, να μας υποδεικνύει η Τουρκία την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων

Tinad

Οι τουρκικές προκλήσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν

Kon