Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας στη Βουλή: Πάνω από 5.000 οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ.

Κικίλιας στη Βουλή: Πάνω από 5.000 οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ.

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Τις 5.094 έχουν φτάσει οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το τρίμηνο της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πανδημίας και τις προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα στο ΕΣΥ. Από το σύνολο των προσλήψεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι 610 αφορούν σε γιατρούς.

Ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε, ακόμη, τη δημιουργία μόνιμων 12 κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Το υπουργείο Υγείας τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες θα δουλέψει ώστε να κατορθώσει να φτάσει τον παραπάνω ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου της επιδημίας οι διαθέσιμες ΜΕΘ στο ΕΣΥ έφτασαν τις 1017 – ενώ πριν την πανδημία ήταν διαθέσιμες 565 κλίνες πανελλαδικά.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προωθεί η Αριστοτέλους για την επόμενη ημέρα στο ΕΣΥ είναι η επικαιροποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων, η επαναπροκήρυξη παλιών κρίσεων, ενώ επεξεργάζονται κίνητρα για τις άγονες γραμμές. Η τοποθέτηση ειδικευόμενων νοσηλευτών θα συμβάλλει, επίσης, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Υγείας, στα οποία θα διασυνδέονται τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία – και κέντρα ψυχικής υγείας – θα ενισχύσουν σημαντικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στα οποία προσέρχονται πολίτες με θέματα υγείας που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη διαδικασία χαρτογράφησης των δομών Πρωτοβάθμιας, προκειμένου να έχει ευκρινή εικόνα των αναγκών.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε σε σχέση με την επιδημία του Sars-CoV-2 ότι η Ελλάδα αποτέλεσε παράδειγμα. «Τίποτα δεν χαρίζεται σε αυτή τη ζωή, και όλα κατακτώνται με κόπο και προσπάθεια. Πολύ πιο ισχυρά υγειονομικά συστήματα, πολύ πιο πλούσιων χωρών δεν άντεξαν την πίεση της πανδημίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, και απέδωσε την επιτυχία της χώρας μας πρωτίστως στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων.

Προτεινόμενα για εσάς

Κικίλιας: Υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό σε υγειονομικούς που επιστρέφουν από άδεια

Ανδρέας Ντίνης

Βουλή: Στον Άρειο Πάγο το υλικό της πρότασης παραπομπής Παπαγγελόπουλου

Tinad

Βουλή: Αυτά είναι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για τον έλεγχο της ποινικής δίωξης κατά Παπαγγελόπουλου

Tinad

Βουλή: Στα… χαρακώματα Σταϊκούρας-Τσακαλώτος για την πρώτη κατοικία

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας στη Βουλή: Να μην γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία

Tinad

Μάσκα και στη Βουλή: Υποχρεωτική η χρήση της από όλους!

Tinad

Τροπολογία-επανάσταση: Και οι δύο γονείς θα έχουν λόγο σε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του παιδιού τους ασχέτως επιμέλειας!

Μιχάλης Μάρδας

Καλλιάνος στη Βουλή: Έρχονται δύσκολες μέρες με ισχυρό καύσωνα και μποφόρ

Μιχάλης Μάρδας

Χαμός στη Βουλή με Κεραμέως-Φίλη – Η επιλεκτική ανάγνωση πρακτικών και η απειλή στον πρόεδρο της επιτροπής

Μιχάλης Μάρδας