ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

85η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία – Τι είπε ο Καράογλου στον Ε.Τ.

85η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία - Τι είπε ο Καράογλου στον ΕΤ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ο… κύβος ερρίφθη και η 85η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί κανονικά από 5 έως 13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία. Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Aδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ. Συμφώνησαν να προχωρήσουν κανονικά στη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως, δεσμευόμενοι να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να στηρίξουν το θεσμό.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου τόνισε ότι «η παρουσία της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης και για τους Ελληνες εκθέτες, οι οποίοι θα θελήσουν να αποκτήσουν ένα δίαυλο επιχειρηματικής επικοινωνίας με τη συγκεκριμένη χώρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η 85η ΔΕΘ ενδέχεται να έχει μόνο εμπορικούς επισκέπτες και σίγουρα δεν θα έχει συναυλίες. Τα εγκαίνια θα γίνουν το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» κάτω από αυστηρά μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα πρωτόκολλα

«Προχωράμε στο σχεδιασμό της 85ης ΔΕΘ», είπε στον «Ε.Τ.» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. Υπογράμμισε ότι τα πρωτόκολλα λειτουργίας εκθέσεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση. «Θα κάνουμε ό,τι ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί. Ωστόσο, για τη φετινή διοργάνωση θα πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι πέρσι. Ακόμη και αν γίνει μόνο με τη συμμετοχή εμπορικών επισκεπτών, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και διαφοροποιήσεις. Πρώτα από όλα, θα μεγαλώσει το πλάτος των διαδρόμων μέσα στα περίπτερα. Από τα δύο μέτρα θα επεκταθεί στα τέσσερα. Επίσης, θα πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις ανάμεσα στα σταντ που αναπτύσσονται μέσα στα περίπτερα. Επιπλέον, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας και για τα υπαίθρια σταντ, αν αυτά αποφασιστεί να αναπτυχθούν. Πιθανότατα θα οδηγηθούμε στη χρήση προστατευτικών μασκών τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εκθέτες», είπε.

«Θα τα καταφέρουμε»

«Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Εκτιμώ ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τους εκθέτες. Βέβαια, με τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις μας. Ομως, δεν θα είναι όπως πέρσι, με τα σταντ το ένα δίπλα στο άλλο και τους υπαίθριους χώρους της ΔΕΘ ασφυκτικά γεμάτους. Θα είναι μία ιδιαίτερη διοργάνωση, λόγω κορονοϊού. Αλλά θα καταφέρουμε να τη φέρουμε και αυτή σε πέρας με επιτυχία, τηρουμένων των αναλογιών και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας, με έμφαση στην τεχνολογία, την ενέργεια και το περιβάλλον, θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 13. Σύμφωνα με της προ πανδημίας ανακοινώσεις, η γερμανική συμμετοχή επρόκειτο να καλύψει 6.000 τετραγωνικά και θα ήταν η πρώτη φορά (με εξαίρεση τη συμμετοχή της σε Παγκόσμιες Εκθέσεις-EXPO) που η χώρα θα κάλυπτε τόσο μεγάλο εμβαδόν εκθεσιακού χώρου ως κρατική συμμετοχή.

Αισιόδοξο μήνυμα

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η φετινή διοργάνωση θέλει να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα ακουστεί και πέρα από τα σύνορα της χώρας. Το περιεχόμενο και το πρόγραμμα της Εκθεσης θα τροποποιηθούν ανάλογα με τα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν για τη φετινή διοργάνωση. Για τις τροποποιήσεις αυτές η ΔΕΘ-Helexpo έχει στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, τον ΕΟΔΥ και τον εκθεσιακό οργανισμό της Κολονίας, που είναι υπεύθυνος για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 85η ΔΕΘ. «Η ΔΕΘ-Helexpo στη μακρά της ιστορία κατάφερε να λειτουργήσει υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επιδεικνύοντας πάντα υπευθυνότητα απέναντι στους επισκέπτες, στους πελάτες και στους συνεργάτες της. Η αποτελεσματική και επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η καλύτερη εγγύηση για την επίσης υπεύθυνη διοργάνωση μιας μεγάλης, διεθνούς έκθεσης, όπως η 85η ΔΕΘ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Πάντως έστω και ως μία «ιδιαίτερη» διοργάνωση, η 85η ΔΕΘ αναμένεται να δώσει μια «ανάσα» στην οικονομία της αγοράς, καθώς χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες αναμένεται να συρρεύσουν στην πόλη.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και νέα μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Reuters: H Γερμανία αναμένεται να παρατείνει το lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Tinad

Τελικά… Ζέντερ για καγκελάριος;

Kon

Γερμανία – FAZ: «Νίκη του απαξιωμένου κατεστημένου» η εκλογή Λάσετ και το αύριο του CDU

Tinad

Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Χάικο Μάας – Θα έχει συνομιλίες για την Ανατολική Μεσόγειο

Evanthia Karra

Ο Άρμιν Λάσετ διάδοχος της Μέρκελ – Εξελέγη νέος πρόεδρος του CDU

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Πάνω από 18.000 νέα κρούσματα και 980 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία

Evanthia Karra

Bild – Κορωνοϊός: «Mega-lockdown» εξετάζει η Μέρκελ

Tinad