Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητες η μείωση εργοδοτικών εισφορών και φόρων

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το μήνυμα ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η ανάταξη της οικονομίας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ξεκαθάρισε ότι η βασική πολιτική μείωσης των φόρων εξακολουθεί και ισχύει στο ακέραιο, ενώ κατέστησε σαφές ότι «ισχύει και συνολικά το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα». Υπογράμμισε ότι «πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών», ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία ενός νέου Εθνικoύ Συστήματος Υγείας, «ένος Ν.Ε.Σ.Υ», όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τέλος στα σενάρια εκλογών, αλλά και ανασχηματισμού, και κατέστησε σαφές ότι το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει σκοπεύει να το επενδύσει, όχι να το σπαταλήσει. «Και να το επενδύσω με τέτοιον τρόπο, ώστε να δώσει μέρισμα προς όφελος όλης της κοινωνίας και με το καλό όταν φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας, να μπορώ να κριθώ και εγώ για αυτά τα οποία έχω πετύχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα δημοτικά

Μιλώντας για τα Δημοτικά, εξήγησε ότι τον έκανε να δώσει το πράσινο φως η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής. «Εάν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα Δημοτικά. Θεωρώ, όμως, ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα αυτό», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουμε τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, καθώς «τα επιδημιολογικά μας δεδομένα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά», ενώ «είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των έξι μηνών, από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, και αυτή η απουσία από το σχολείο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς τα παιδιά που προέχονται από νοικοκυριά όχι τόσο εύπορα επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της απουσίας από το σχολείο». Ενθάρρυνε μάλιστα τους γονείς, «εκτός αν υπάρχουν προφανώς ειδικοί λόγοι στο νοικοκυριό, να μη φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο».

Για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, τόνισε ότι εφόσον έρθει θα είναι διαφορετικό γιατί θα είμαστε όλοι πολύ πιο εκπαιδευμένοι και πολύ πιο έτοιμοι, θα έχουμε πολύ περισσότερα μόνιμα κρεβάτια Mονάδων Αυξημένης Φροντίδας, καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα».

«Θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε πολύ πιο έξυπνα. Δηλαδή τα όποια lockdown να μην είναι οριζόντια, να είναι στοχευμένα», πρόσθεσε, εξηγώντας πως «εάν είχαμε ένα κρούσμα σ’ ένα σχολείο τον Οκτώβριο, δεν θα κλείναμε όλα τα σχολεία, εκτός αν είχαμε κρούσματα σε πολλά σχολεία. Θα μπορούσαμε να κλείνουμε το συγκεκριμένο σχολείο».

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Προανήγγειλε επίσης ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα έχει στον πυλώνα του αυξημένο αριθμό Εντατικών και κρεβατιών Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας». Τόνισε τις προσλήψεις-εξπρές σχεδόν 4.000 γιατρών και νοσηλευτών, σημείωσε ότι πολλές από αυτές θα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά όταν παρέλθει η διετία της απασχόλησης γιατί το ΕΣΥ χρειάζεται νέο αίμα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός του για θέματα δημόσιας υγείας.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις στην Ε.Ε., ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας διεκδικεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, καθώς «όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια χτυπημένη χώρα με υψηλή ανεργία».

«Αυτά που θα γίνουν στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικά. Συζητάμε για πολλά δισεκατομμύρια, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο των 24 δισεκατομμυρίων που είναι το μεγαλύτερο πακέτο που είχε ανακοινωθεί ποτέ στην Ελλάδα δημοσιονομικής στήριξης και στήριξης της ρευστότητας», τόνισε.

Απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την ύφεση, σημείωσε πάντως ότι κατά τις επισκέψεις του στην αγορά, όπως χθες στον Πειραιά, είδε μία πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τόνισε ότι η πορεία της ανεργίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει ο τουρισμός, όπου «ξεκινάμε από το μηδέν και χτίζουμε προς τα πάνω, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι μια απόλυτη καταστροφή», όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές μειώσεις, τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών» και εκτίμησε ότι «αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι».

«Θα είναι στο πλαίσιο μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά θεωρώ ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα, διότι η επιβάρυνση της εργασίας είναι πολύ μεγάλη», εξήγησε.

«Είναι νωρίς να πούμε ακριβώς τι θα κάνουμε, αλλά η βασική πολιτική μείωσης των φόρων εξακολουθεί και ισχύει στο ακέραιο», πρόσθεσε, ενώ κατέστησε σαφές ότι «ισχύει και συνολικά το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα».

«Ναι, μπορεί να πρέπει να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, αλλά η βασική μεταρρυθμιστική διάθεση παραμένει όχι απλά ακέραια, ενισχυμένη θα σας έλεγα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια λέγοντας «ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης: Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Για ψαράκι στο Μοσχάτο Μητσοτάκης-Μαρέβα [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο Γαλάτσι ο Μητσοτάκης: Μέρα γιορτής για τη Νέα Δημοκρατία οι εσωκομματικές εκλογές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνδιαμορφωτής της ευρωπαϊκής ατζέντας, εγγυητής της ελληνικής σταθερότητας ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Να πούμε όχι σε όλους τους νέους διχασμούς – Ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θέτει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom