Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λευτέρης Ζαγορίτης παρέμεινε επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη

Newsroom eleftherostypos.gr

Την ανανέωση της θητείας του Λευτέρη Ζαγορίτη ως επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη αποφάσισε η ευρύτερη πλειοψηφία της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Ζαγοριτης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ανεξάρτητης Αρχης με τουλάχιστον 7-8 ειδικούς επιστήμονες, καθώς ο αριθμός των υποθέσεων που ερευνά, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο ίδιος εξηγησε πως μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2020 ο αριθμός των καταγγελιών που έφθασαν στην Αρχή, είναι σχεδόν 5.000 όταν όλο το 2013 ήταν 4.372. Όπως τόνισε στην εισηγητική του ομιλία, «ο Συνήγορος του Καταναλωτή προσπαθεί να λειτουργήσει με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και αμεσότητα, ώστε να φέρει κοντά προμηθευτές και καταναλωτές».

Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο της Αρχής, είπε ότι υπήρξε επίλυση στο 83% των υποθέσεων που επιλήφθηκε, ενώ μόλις το 17% των διαφορών κατέληξε στα δικαστήρια. Επίσης, έκανε γνωστό ότι το 71,5% των διαφορών επιλύθηκαν υπέρ του καταναλωτή και το 11,5% υπέρ του προμηθευτή. Μάλιστα, παρατήρησε ότι το 96% των προμηθευτών μπαίνει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, κάτι που – όπως είπε – είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, διευκρίνησε ότι η Αρχή δεν επιβάλει κυρώσεις, ούτε αντιμετωπίζει φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερτιμολογήσεων, καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι από τις 13 Μαρτίου έως σήμερα, η Γενική Γραμματεία έχει κάνει 4.700 ελέγχους σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και έχει επιβάλει εκατομμύρια πρόστιμα. «Δεν έχουμε φεισθεί προστίμων για να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπέρ» της ανανέωσης της θητείας του κ. Ζαγορίτη ψήφισαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, «κατά» το Κίνημα Αλλαγής, ενώ «παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Προτεινόμενα για εσάς

Παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη: Δώστε τις αποφάσεις επανυπολογισμού 2,1 εκατ. συντάξεων

Δημήτρης Κατσάκος