Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χώρος για τραπεζάκια έξω… με κανόνες – Τι προβλέπει η ρύθμιση Θεοδωρικάκου

Άνοιγμα της εστίαση από τις 25 Μαΐου - Τη ζητά η κυβέρνηση από την Υγειονομική Επιτροπή

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ

Τροπολογία-ανάσα για χιλιάδες καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία προβλέπεται διπλασιασμός χώρων, μείωση τελών, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών και ποδηλάτων με ευθύνη των δήμων, της Αστυνομίας, αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών, οι οποίες θα συμμετέχουν ουσιαστικά στην εφαρμογή των μέτρων.
Στην τροπολογία την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζονται διευκολύνσεις για τους καταστηματάρχες έως 31-12-2020. Ενδεχόμενες απώλειες εσόδων των δήμων θα καλύπτονται από άλλες πηγές. Πέραν του οικονομικού σκέλους, στην τροπολογία προβλέπεται η ακώλυτη διέλευση οχημάτων, κατοίκων ΑμεΑ, αλλά και η δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών και ποδηλάτων και η προσωρινή δημιουργία περιοχών και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση ορίου ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα.

Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, όπου υπάρχει δυνατότητα θα παραχωρείται χώρος στον οποίο θα αναπτύσσονται όλα τα τραπεζοκαθίσματα που προβλέπονται στην άδεια χρήσης τηρώντας τις αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διασπορά του ιού.

Σε περίπτωση που ο χώρος δεν είναι συνεχόμενος, θα μπορεί να γίνεται χρήση άλλου χώρου, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Οπου δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης προβλέπεται μείωση των τελών κατά 50%. Η μείωση των τελών θα είναι ανάλογη με αυτήν του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων.

Ολες αυτές οι λεπτομέρειες θα ρυθμίζονται από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει τις διαδικασίες εφαρμογής των μέτρων, αλλά και την Αστυνομία, η οποία αναμένεται να εφαρμόσει τα σχέδια που ήδη υπάρχουν για γιορτές και εκδηλώσεις. Τις επόμενες μέρες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση ηλεκτρονικά.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πρόσθετων κατασκευών σκίασης, αυτές θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν θα εμποδίζουν άλλες δραστηριότητες, τη διέλευση πεζών και τις εισόδους κατοικιών και άλλων κτιρίων. Μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων ή άλλων κατασκευών θα πρέπει να υπάρχει διάδρομος τουλάχιστον 1,50 μέτρου.

Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης πέραν των παραχωρηθέντων κοινόχρηστων χώρων, επιβάλλεται με απόφαση του δημάρχου σε βάρος του παραβάτη πρόστιμο ίσο με το τέλος που αναλογεί στην παράνομη χρήση. Με ευθύνη, δε, του δήμου θα απομακρύνονται αμέσως τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα ή τυχόν άλλα αντικείμενα. Εφόσον βεβαιωθεί δεύτερη παράβαση εντός τριών μηνών, θα αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου και θα επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας του καταστήματος για τρεις μήνες.

Σε συνέντευξή του στον Αlpha 9,89 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στην τροπολογία τόνισε: «Η αύξηση του χώρου θα γίνεται με όρους και κανόνες. Θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος διάδρομος τουλάχιστον 1,50 μ. για τους πεζούς, δεν πρέπει να επηρεάζονται οι διαβάσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες και δεν πρέπει να επηρεάζονται οι οδεύσεις για τα άτομα που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης». Οπως είπε, σκοπός των ρυθμίσεων είναι να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, διότι αντιλαμβάνεσθε ότι και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης βρίσκονται μπροστά σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, καθώς η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας μειώνει πάρα πολύ τη δυναμικότητα των καταστημάτων τους. Αρα θα οδηγηθούν σε σαφώς μικρότερους τζίρους».

Προτεινόμενα για εσάς

Θεοδωρικάκος: Έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ για τις καταστροφές στη Λέρο

Μιχάλης Μάρδας

Μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από Δευτέρα 1η Ιουνίου

Ανδρέας Ντίνης

Σε αυτά τα προϊόντα μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% από Δευτέρα 1η Ιουνίου

Ανδρέας Ντίνης

Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Οι 10 αλλαγές στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων – Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών

Μιχάλης Μάρδας

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση – Δείτε σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες

Ανδρέας Ντίνης

Θεοδωρικάκος: Να προσαρμοσθούν οι Δήμοι στις ρυθμίσεις για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων

Ανδρέας Ντίνης

Θεοδωρικάκος: Ποιοι γονείς δικαιούνται μειωμένο ωράριο και με ποιους όρους

Ανδρέας Ντίνης

Έξι διευκρινίσεις για τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης

Ανδρέας Ντίνης

Θεοδωρικάκος: Σήμερα υπογράφεται η ΚΥΑ για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Ανδρέας Ντίνης