Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στείρα αντιπολίτευση με «όχι» σε όλα – Αντίθετος ακόμα και στη μείωση του ΦΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

Στείρα αντιπολίτευση με «όχι» σε όλα - Αντίθετος ακόμα και στη μείωση του ΦΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, της εστίασης, της εργασίας, του τουρισμού.

Για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησε με κανένα μέτρο, είναι αντίθετος ακόμα και με τη μείωση του ΦΠΑ ή τη μείωση προκαταβολής φόρου, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ασκεί έντονη κριτική, είδε κάτι όμως μέσα στα όσα ανακοινώθηκαν από τις δικές του προτάσεις, καθώς κάνει λόγο για κακή αντιγραφή του προγράμματός του.

«Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι 20% μειώσεις μισθών για τους εργαζομένους και ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους», λέει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει «20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασία ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζομένους και “ανοσία αγέλης” για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, από το σχέδιο της κυβέρνησης απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι απολύτως ανεπαρκές το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής, το πρόγραμμα εγγυοδοσίας αφήνει εκτός τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, η μείωση προκαταβολής φόρου δεν ξέρουμε πόσους και ποιους θα αφορά, η μείωση του ΦΠΑ δεν θα έχει κανένα νόημα, ενώ δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό.
Καταστροφολογία

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα όταν ανέφερε τις καλές επιδόσεις της κυβέρνησης στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επιχειρεί να επιβάλει την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών, μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία, ωθεί τους εργαζομένους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας είτε σε απόλυση, προχωρά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια «ενώ για τον πρωτογενή τομέα δεν ακούστηκε ούτε λέξη».

Αναφορικά με τις ενισχύσεις 24 δισ. ευρώ για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι «ο πρωθυπουργός καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική, που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια».

«Αντιγραφή»

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, η κυβέρνηση «κινήθηκε με βάση το ενδιάμεσο πρόγραμμα του ΚΙΝ.ΑΛ. για «ζωντανή οικονομία – όρθια κοινωνία», με μέτρα ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα και με στρεβλώσεις που προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της Ν.Δ.

Στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται ότι «η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1.000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, η μείωση της προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό της μείωσης, οι όροι για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, επαφίενται στη γνωστή “καλή θέληση” των τραπεζών, αντί της μείωσης του ΦΠΑ σημαντικά και συνολικά σε εστίαση και διαμονή, η κυβέρνηση τον μειώνει μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα και το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς εργαζoμένους του τουρισμού, στα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν, διατηρείται μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οσο για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών», σημειώνει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής και καταλήγει με το σχόλιο: «Οικονομικά για κοροϊδία, αλλά όλοι καταλαβαίνουν».

Προτεινόμενα για εσάς

Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε στη μετάφραση για να κρύψει τη σκευωρία

Ανδρέας Ντίνης

Η κρίσιμη απόφαση του Α. Τσίπρα

Kon

«Αγκαλιά» με τον Παππά, σε σύγκρουση με την κοινωνία

Kon

Tο αλάθητο του… Παππά

Kon

Μεταφραστές και ψιθυριστές

Kon

«Κανονικότητα» εν μέσω πανδημίας

Kon

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους μέσω του σποτ για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας

Ποιος θυμάται τη συναίνεση

Kon

Το βρόμικο πλυντήριο του «White House»

Kon