Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας δεν έκανε την έκπληξη: Ναι μεν στήριξε τον Παπαγγελόπουλο αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην κρίσιμη ψηφοφορία

Newsroom eleftherostypos.gr

Στη λήψη απόφασης για διεύρυνση του αριθμού των αδικημάτων που διερευνά η «προανακριτική» για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου οδηγείται αύριο Τετάρτη η Βουλή, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως συνήθως να απουσιάζει.

Από την αυριανή ψηφοφορία θα απουσιάζουν επίσης το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και -όπως φαίνεται- η Ελλ.Λύση, αλλά για λόγους εντελώς διαφορετικούς, αφού στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε συνολικά, σήμερα και στο παρελθόν, τα βέλη της κριτικής τους στρέφονται το ίδιο τόσο στην ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας έκανε λόγο για «χυδαίο αντιπερισπασμό» και «προειλημμένη απόφαση» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σχολιάζοντας: «Αφού έχετε βρει κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το διευρύνετε, σε μια πρωτοφανή διαδικασία διεύρυνσης, και θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα». Τόνισε πως «από μόνη της η επιλογή σας να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής σας περί δήθεν σκευωρίας στην υπόθεση Novartis». Είπε ότι είναι «εργαλειοποίηση της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτύχετε προαποφασισμένες πολιτικές σκοπιμότητες» και προαναγγέλλοντας απουσία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αύριο από την ψηφοφορία, είπε ότι «στη νομιμοποίηση αυτού του φιάσκου εμείς δε πρόκειται να συμβάλουμε». «Θα σας αφήσουμε αύριο να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Αυτή είναι η απάντηση μας στον ευτελισμό των έως τώρα διαδικασιών και στην περαιτέρω εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε τοξικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά την απουσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2019 για τη σύσταση προανακριτικής, σήμερα επαναλαμβάνεται η εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων, διερωτώμενος αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πει με την απουσία του ότι ερήμην του κινείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Επιτροπή. « Ή μήπως θέλει να μας πει ότι τα νήματα τα κινεί ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του;». Θύμισε ότι τότε είχε μιλήσει για «τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην ιστορία», γιατί «ενώ το πρόβλημά του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) ήταν και είναι με το μέτωπο κατά της διαφθοράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εμένα προσωπικά, εκείνος επέλεγε να στοχοποιήσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης». «Καταλαβαίνουμε γιατί απουσίαζε και τότε και σήμερα», «του είναι δύσκολο να έρχεται και να δηλώνει πολιτική υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματός του», είπε. Εκτίμησε ότι δεν θα είναι στη Βουλή για να μιλήσει ούτε στο μέλλον, «όταν θα φέρετε την προειλημμένη απόφαση για παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο», και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει αν είναι τελικά ή όχι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, «αλλά είναι επιβεβαιωμένα το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το «σκάνδαλο Novartis» δεν μπορεί να παραγραφεί γιατί είναι υπαρκτό, ορατό σε όλη την κοινωνία και πως «οι πολιτικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι επίσης γνωστοί και για κάποιους εξ αυτών εξακολουθεί η εναντίον τους έρευνα από την ποινική δικαιοσύνη, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών». Πρόσθεσε ότι «παρόλα όσα επιχείρησε» η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην προανακριτική, το μόνο που αναδείχθηκε ήταν η «χρεοκοπία του αφηγήματος ότι η Novartis δεν ήταν σκάνδαλο, αλλά σκευωρία». Ο κ. Τσίπρας «προειδοποίησε» τη ΝΔ ότι θα είναι «τραγωδία οι δικονομικοί και πολιτικοί χειρισμοί» της και «φάρσα τα πενιχρά αποτελέσματά τους».

Αφού ανέφερε ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος αποδόμησε μια προς μια τις εις βάρος του καταθέσεις», ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ένοχη σιωπή» όσων μίλησαν σήμερα όμως δεν τοποθετήθηκαν ως προς την υπόθεση καθεαυτή. Ανέφερε ειδικότερα ότι δεν «ειπώθηκε κουβέντα» για όσα κατέθεσε στην προανακριτική η τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Δημητρίου. «Για το πώς, με το θεσμικό της κύρος και την επιστημονική της επάρκεια, έριξε φως σε όλα όσα είχαν συμβεί στη θητεία της, στις συκοφαντίες και στις κατασκευασμένες διαστρεβλώσεις». Πρόσθεσε ότι η τέως εισαγγελέας «αποδεικνύει ότι σε αυτό το τόπο υπάρχουν δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους και τη δικαιοσύνη, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την παράταξη της ΝΔ για έλλειψη σεβασμού προς τη Δικαιοσύνη, ότι δεν την θέλει ως ανεξάρτητο θεσμό «αλλά ως παίγνιο, απαξιώνοντάς κάθε διαδικασία απονομής της, ακόμη και αυτή που κατά το Σύνταγμα έχει αναλάβει η ίδια η Βουλή».

Είπε ότι «παριστάνουν δήθεν τους τιμητές για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» και πως όμως εν μέσω πανδημίας «έδειξαν το πρόσωπο της πολιτικής και ηθικής κατάπτωσης». Ειδικότερα αναφέρθηκε στα «voucher της κοροϊδίας των επιστημόνων, μεταξύ αυτών και των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, με στόχο να δώσετε περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ σε πολιτικούς σας φίλους». Μίλησε για καθεστώς «θεσμοποιημένης διαφθοράς» με αποτέλεσμα «πολλές περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ακόμη και εκατομμυρίων, σε απευθείας αναθέσεις χωρίς κανέναν έλεγχο». Επιπλέον αναφέρθηκε στη «νεοσύστατη Εθνική Αρχή Διαφάνειας που τελεί υπό την αρχή ενός ανδρός, με ανενεργά τα άλλα όργανα διοίκησής της, χάριν του ευνοούμενου του κ. Μητσοτάκη διοικητή της». Είπε ότι οι ελεγκτές της είναι διακοσμητικοί και «μοιάζουν με τροχονόμους που σφυρίζουν φάλτσα, όσο περνάνε από δίπλα τους τα νέα σκάνδαλα της νέας διαπλοκής». Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει τον «βαστάζο και τον υπηρέτη» στα τραπεζικά στελέχη που κατηγορούνταν για κακουργηματικές πράξεις απιστίας. Είπε δηλαδή ότι νομοθέτησε μέσα στην πανδημία «διάταξη εξυπηρέτησης με την οποία, ενώ όλες οι άλλες προθεσμίες είχαν ανασταλεί κανονικά, η τετράμηνη προθεσμία που αφορούσε τη δίωξή τους αφέθηκε κατ’ εξαίρεση να τρέξει και έτσι με κλειστά δικαστήρια να λάβουν την πολυπόθητη, και πιθανότατα συμφωνημένη μαζί σας, ασυλία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, θέτοντας το ερώτημα τι θα είχε συμβεί αν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε παρέμβαση σε εν εξελίξει δίκη που συγκλόνιζε το πανελλήνιο και έπαιρνε θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως και μετά, αφού έβλεπε ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, δήλωνε ότι αφορούσαν προσωπικές του απόψεις». «Τώρα συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και αυτό φανερώνει πόσο σέβεται τη δικαιοσύνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός», σχολίασε.

Είπε ότι ήταν «πολιτικό σχέδιο» της ΝΔ να δημιουργήσει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι μια πολιτική δύναμη θεσμικού αναλφαβητισμού». Σχέδιο άμυνας, όπως είπε, «απέναντι στη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να ανταποκριθούμε στο λαϊκό αίσθημα, που απαιτούσε να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη, να αναπνεύσει και εν τέλει να αποδοθεί το δίκιο». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ανέπτυξε πολιτικές που απελευθέρωναν τη δικαιοσύνη από μεγάλο μέρος διαχρονικών προβλημάτων της», στις οποίες και αναφέρθηκε.

Από την άλλη είπε ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο «έχει φανεί πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ, τη σχέση της με τη Δικαιοσύνη», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση έχει στη σύνθεση της δυο πρώην ανώτατους δικαστικούς και «έχει από την πρώτη στιγμή προκαλέσει ένα χάσμα στο εσωτερικό του ανώτατου δικαστηρίου». Πρόσθεσε πως «καταγγέλλεται, ότι βρίσκεται πίσω από το εν εξελίξει πραξικόπημα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», καθώς, όπως είπε, με τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνη απέναντι στα αιτήματα της, «έχετε προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία». Αυτό διότι, τόνισε, η Ένωση μεταξύ άλλων «τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνετε στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών». Σημείωσε ότι αυτά δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ, σχολιάζοντας ότι «τα 20 εκατ., δίχως λογοδοσία και δίχως διαφάνεια στα ΜΜΕ, έπιασαν τόπο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην αρχή του πλουραλισμού και απέναντι στη δικαιοσύνη, «αποτελεί προσβολή της ίδιας της δημοκρατίας», ότι μετά την πανδημία η δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες απειλές και κινδύνους, και πως από την ύφεση ενδέχεται να χτυπηθούν καίρια και οι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης σε περίοδο που έχει σοβαρά έργα να επιτελέσει, «μαχόμενη να μην επικρατήσουν νέες ανισότητες και αδικίες εκ μέρους των ισχυρών».

Ο Παπαγγελόπουλος παραδέχθηκε την απαίτηση χρημάτων και «κάρφωσε» Παππά

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή παραδέχθηκε την απαίτηση χρημάτων από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ άφησε και αιχμές για την στάση που κράτησε ο Νίκος Παππάς.

Για τον κ. Παππά είπε χαρακτηριστικά ότι η συνάντηση ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Μιωνή οργανώθηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά.

Μάλιστα αποκάλυψε πως όταν ο ίδιος επιχείρησε να αποχωρήσει από την συνάντηση εκνευρισμένος από όσα υποστήριζε ο κ. Μιωνής, «ο Νίκος Παππάς μου έκανε στα κρυφά, νοήματα για να δείξω υπομονή και να παραμείνω».

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε: «στην μήνυσή του ο κ. Μιωνής αναφέρει πως κατά τη συζήτηση εγώ παρενέβην και του είπα να υπάρχει αναφορά στη συμφωνία που θα λέει: “και τον εξόδων που έχει κάνει μέχρι τώρα και που έχει δημιουργήσει”. Την εύλογη απορία μου επιχειρεί να την εμφανίσει ως εκβιασμό. Ο κ. Μιωνής αναφέρθηκε στα δικά του δικαστικά έξοδα και εγώ εύλογα του απάντησα: “εντάξει, τα δικά σου έξοδα. Με τα έξοδα του άλλου όμως τι θα γίνει;”. Ο κ. Παππάς που είχε καλύτερη σχέση μαζί του προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Μάταια. Εγω ελάχιστα συμμετείχα. Οι παράλογοι ισχυρισμοί του για αντισημίτες δικαστές και ναζιστές βουλευτές της ΝΔ και εκδότες με οδήγησαν να αποχωρήσω. Αλλά ο Ν. Παππάς με κρυφά νοήματα μου έλεγε να κάνω υπομονή. Και εγώ με κρυφά νοήματα του έλεγα ότι έλεγε παραλογισμούς. Επειδή εγώ και ο Παππας δεν υιοθετούσαμε τα περί αντισημιτών και επειδή αρνηθήκαμε να παρέμβουμε στην Δικαιοσύνη ο κ. Μιωνής αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση φωνάζοντας “Δεν ξέρετε τι Εβραίος είμαι εγώ. Με τι Εβραίο τα βάζετε” Την ίδια ημέρα όμως ο κ. Μιωνής επέστρεψε και παρέδωσε το σημείωμά του με τους όρους της συμφωνίας. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία Μιωνή για να ζητήσει πολιτική παρέμβαση στις υποθέσεις του. Και παρά την άρνησή μας επέστρεψε για να υποβάλει σημείωμα με τα παράλογα αιτήματά του».

Επίσης για την συγκεκριμένη συνάντηση είπε: «Τον συνάντησα στο γραφείο του κ. Παππά. Η συνάντηση έγινε με επιμονή του κ. Μιωνή και παρενέβη ο πρέσβης του Ισραήλ. Αιφνιδιάστηκα. Ο κ. Παππάς επικαλέστηκε λόγους εθνικού συμφέροντος και έτσι δέχθηκα να τον συναντήσω. Εγώ την συνάντηση την είχα ξεχάσει. Ζήτησα απο τον κ. Παππά να μου υπενθυμίσει το περιεχόμενο της συζήτησης. Η συνάντηση κράτησε περίπου 30 λεπτά. Όταν εγώ έφτασα ο κ. Μιωνής ήταν εκεί. Δεν ξέρω τι συζητούσαν μέχρι να φτάσω».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της κυρίας Γεωργίας Τσατάνη η οποία στην προανακριτική αποκάλυψε ότι την απείλησε πως δεν θα κάνει Χριστούγεννα αν δεν επιστρέψει τον φάκελο της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε πως στο παρελθόν ο κ. Μιωνής είχε υποβάλλει και άλλη μήνυση κατά του εκδότη Φιλιππάκη, υποστηρίζοντας ωστόσο εκείνη την περίοδο πως ο «αρχηγός εκείνης της ομάδας ήταν ο Μ. Βορίδης».

Πρόσθεσε πως έχει τα στοιχεία για να καταρρίψει το εις βάρος του κατηγορητήριο αλλά δεν μπορεί να τα παρουσιάσει γιατί δεν του φτάνει ο χρόνος της συνεδρίασης λέγοντας ότι: «Στόχος των εμπαθών κατηγόρων μου δεν είναι μόνο η δική μου δίωξη. Υπήρχαν άλλοι δύο στόχοι:

– Να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα. Δεν τόλμησαν, δείλιασαν να τον εντάξουν στην έρευνα.

– να επιβιώσουν κάποιοι γνωστοί φαύλοι πολιτικοί” είπε σε άλλο σημείο της ομιλία του υποστηρίζοντας ότι για να στηθούν οι εναντίον του κατηγορίες επιστρατεύτηκαν “επίορκοι εισαγγελείς».

«Αχ…Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί αφάνταστα» ανέφερε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «έχουν ειπωθεί τόσα πολλά ψέματα από τους Τσατάνη, Αθανασίου και Μιωνή. Δεν έχω τώρα τον χρόνο για να τα παραθέσω. Στην επιτροπή θα έχω την δυνατότητα να αναφερθώ με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στα έργα και τις ημέρες εχθρών και φίλων».

Επίσης προσπάθησε να πλήξει και την αξιοπιστία του πρώην εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και μεταξύ άλλων είπε: «Ο Αθανασίου μου είπε ότι έχει πληροφορίες για κρυφό λογαριασμό του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου και με ρώτησε κουτοπόνηρα αν με ενδιαφέρει και αν αυτό θα βοηθούσε στην ανανέωση της θητείας του. Του απάντησα ότι η εμμονή του για ανανέωση της θητείας είναι παρεξηγήσιμη. Δεν παρέλειψα να του πω ότι με τον Παπαχρήστο έχω καλή σχέση και να κάνει την δουλειά του χωρίς να τον αδικήσει. Θα μιλήσω και για τις διαρροές που έκανε για την υπόθεση Siemens για να πλήξουν την οικογένεια Μητσοτάκη. Βέβαια στόχος ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη που διεκδικούσε τότε την ηγεσία. Τα βόλια όμως πήραν και τον σημερινό πρωθυπουργό. Υπήρξε τότε οργισμένη αντίδραση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και θα αποκαλύψω πως σταμάτησαν οι διαρροές. Εϊχε πει τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: “Πρέπει να να σταματήσει τις διαρροές αυτός ο αλητήριος”. Θα έχω χρόνο να τα αποκαλύψω . Και στο ειδικό δικαστήριο αν πάω θα έχω περισσότερο χρόνο και εκεί οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες».

Για την Ελένη Ράικου ανέφερε ότι «έχει λερωμένη την φωλιά της» και επικαλέστηκε δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ο σύζυγός της, στρατιωτικός ιατρός συμμετείχε σε έρευνες λαμβάνοντας εμβάσματα περίπου 4 χιλ ευρώ από την Novartis.

«Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», ανέφερε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Πλεύρης, ο βουλευτής δηλαδή που είναι ο εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε ότι η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών και ενός ιδιώτη:

-Στην κατάθεση δηλαδή της Ελένης Ράικου, για τις συνθήκες παραίτησής της.

-Στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν».

-Την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου.

-Την κατάθεση του Παναγιώτη Αθανασίου για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου να στοχοποιηθούν πρόσωπα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

-Την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία και τον συμβιβασμό του στην μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

«Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει, και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Ιδίως για τις καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή, ο Θανάσης Πλεύρης επισήμανε ότι η ΝΔ έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Είναι δυνατόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συζητάει τέτοια θέματα; Η διαφορά μας είναι-επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-ότι αν ήθελε η ΝΔ θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά. Το δεξί χέρι του Τσίπρα ήταν σε αυτές τις συναντήσεις. Εμείς όμως έχουμε την εντιμότητα να έρθουμε εδώ και να πούμε ότι εκεί που βρίσκουμε στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν τα βάζουμε. Δεν είμαστε εδώ για να στείλουμε στην αγχόνη πολιτικά πρόσωπα, μόνο και μόνο επειδή κάποιος είπε κάτι», είπε ο Θανάσης Πλεύρης που επικαλέστηκε την κατάθεση του Νίκου Παππά ότι είναι πράγματι κρίσιμες πτυχές αυτής της συμφωνίας και γι΄αυτό πρέπει η επιτροπή να καλέσει και τους εκπροσώπους των δύο πλευρών. Είπε επίσης ότι ο Νίκος Παππάς, καταθέτοντας στην επιτροπή, χαρακτήρισε προβληματικό το κείμενο που έφερε τον τίτλο «οδικός χάρτης» για τις ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία.

«Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε απλή υπόνοια, απορώ πως εσείς ήρθατε εδώ και με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που στην πορεία έγιναν δύο, και ο ένας είναι εμπλεκόμενος, πως εσείς με αυτούς τους μάρτυρες στείλατε 10 πολιτικά πρόσωπα και με πέντε εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς, δεν τολμάτε τη διερεύνηση. Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», είπε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ

«Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.

«Η προσπάθεια που κάνατε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων ήταν λυσσαλέα, μήπως και ανακαλέσουν κάτι από τον ποταμό αποκαλύψεων στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απειλήσατε, συκοφαντήσατε, κυνηγήσατε το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε και τη στάση των πολιτικών για τους οποίους είχε σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

«Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».

Για την πρόταση διεύρυνσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο κ. Λάππας ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το μίσος και την υπηρεσιακή αντιπαλότητα που αναδεικνύονται από τα όσα κατέθεσαν εισαγγελείς στην ειδική επιτροπή. ​

Β. Κεγκέρογλου: Επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπ. Δικαιοσύνης

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. Είναι επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα για διερεύνηση του κατηγορητηρίου, με ισχυρό βεβαίως, το κριτήριο αθωότητας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου: Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες και από εισαγγελικούς λειτουργούς κ.ά. [..] Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμύ κατηγορώ κατά των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων «των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» που προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, υλοποίησαν σχέδιο χρήσης ενός πολυπλόκαμου δικαστικού συστήματος, με αντίληψη “Ρασπούτιν”, που πέραν των κατάλληλων ανθρώπων και μεθοδεύσεων «βρήκαν δράκο στο αφήγημά τους», τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους τους από το ΠΑΣΟΚ. Η γραμμή τους ήταν να μπουν κάποιοι στη φυλακή για να κερδίσουν τις εκλογές. Αυτό ήταν το υπόβαθρο για τη σκευωρία είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, η βαρύτερη ζημιά που προκάλεσαν οι εμπνευστές της «σκευωρίας» είναι τα “σύννεφα αμφισβήτησης” της Δικαιοσύνης. Είναι ιστορικό καθήκον της Βουλής να εγγυηθεί ότι θα επανορθώσει το κράτος δικαίου, «χωρίς αίσθημα εκδίκησης» είπε ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση «ούτε των στελεχών μας που χτυπήθηκαν».

Τέλος, και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, είπε ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται». «Μας ένωσαν περισσότερο και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας» υπογράμμισε ο βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος επανέλαβε ότι τα στελέχη ΚΙΝΑΛ μείωσαν την φαρμακευτική δαπάνη από 6,4 δισ. ευρώ το 2009, στα 2,5 δισεκ το 2014, και όταν ανέλαβαν οι «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» “κουκούλωσαν” την υπόθεση, ασχολήθηκαν μόνο με την Novartis και εξέθεσαν μόνο ένα όνομα γιατρού-συζύγου μίας εισαγγελέως «που τη φοβήθηκαν», και ενήργησαν «όχι για την αλήθεια» αλλά για να την «απαξιώσουν και να την ενοχοποιήσουν».

Ν. Καραθανασόπουλος: Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια

Η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, «οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες» ενώ εξυπηρετεί και μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «στις νέες συνθήκες που αναδείχθηκαν κοινές ευθύνες για την εικόνα της δημόσιας Υγείας και έχουν κοινή στρατηγική το πώς θα σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι θυσιάζοντας εργατικά δικαιώματα» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Τσίπρας ξέχασε τα πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα και τα capital controls και ασκεί κριτική στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ!

Μιχάλης Μάρδας

Σάλος για το «White House» του Καλογρίτσα: «Μου έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για κανάλι»

Evanthia Karra

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Καλά, αυτός έφυγε νωρίς

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για Ελληνικό: Συνεχίζετε να πολεμάτε την επένδυση με fake news

Tinad

Το άλλο εμβόλιο

Kon

Τζάμπα μάγκας…

Kon

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ – Πού έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Evanthia Karra

Oταν ταΐζεις το θηρίο…

Kon