Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η πανδημία καθυστέρησε τη δέσμευσή μας για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων

Κικίλιας: Το υπουργείο Υγείας έχει ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας

Newsroom eleftherostypos.gr

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η πανδημία η οποία έτυχε στη γενιά μας, καθυστέρησε τη δέσμευσή μας για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα» τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο 1ο webinar για τις μεταμοσχεύσεις, που διοργάνωσαν ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Αποδείξαμε μέσα στην κρίση ότι εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, οι οποίοι τεκμηριωμένα, δομημένα και με επιστημονικά ιατρικά επιχειρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις, ανέφερε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Το κάναμε ως κυβέρνηση με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων και φυσικά στο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα.

Το ξανακάναμε σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αναμόρφωσης του ΕΣΥ, που έχει να κάνει με τον διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ. Σε αυτή την Επιτροπή, επιστημονική υπεύθυνη και πρόεδρος είναι η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Και βέβαια, αναμένουμε με πολύ μεγάλη ανυπομονησία τον Ηλία Μόσιαλο, στην προσπάθεια αυτή που κάνει με το LSE, να παρουσιάσει τις προτάσεις στον ΕΟΜ, στην Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και σε όλους εμάς, για το πώς πρέπει να είναι δομημένο ένα σύγχρονο, νέο, μοντέρνο, ευέλικτο και λειτουργικό πλάνο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα».

Φιλοδοξούμε να δούμε το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο να προχωρά, να γιγαντώνεται, να παίρνει μεγάλο κομμάτι από αυτή την προσπάθεια, είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε πως ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

«Στο παρελθόν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε στους Έλληνες κουλτούρα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, αλλά δεν τα καταφέραμε. Τώρα είναι η ευκαιρία να περάσει στον κόσμο η αξία της δωρεάς οργάνων, καθώς και η αξία της ανθρώπινης ζωής έχει περάσει ως πρώτη προτεραιότητα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι πιο ευγενές, πιο γενναιόδωρο, πιο αλτρουιστικό, πιο ομαδικό, από το να βρεθεί ένας δωρητής οργάνων, η οικογένεια του, οι γονείς, οι συγγενείς και να κάνουν αυτό το βήμα: να δωρίσουν τα όργανά του και να χαρίσουν ζωές σε άλλους ανθρώπους».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Πιστεύω πολύ στο Ωνάσειο και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Περιμένουμε αυτή τη μελέτη και την προσπάθεια, μέσα από το Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο και από τον ΕΟΜ, η οποία τυγχάνει της αμέριστης στήριξης του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη και, φυσικά, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».

Προτεινόμενα για εσάς

Κικίλιας: Το ψηφιακό Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων είναι ένα πρότυπο για εμάς

Tinad

Κικίλιας από Κέρκυρα: Νέος, μεγάλος, μοριακός αναλυτής στο νοσοκομείο του νησιού

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας: Μεγάλος μοριακός αναλυτής για τεστ κορονοϊού εγκαθίσταται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

Μιχάλης Μάρδας

Στην Κρήτη ο Βασίλης Κικίλιας: Μήνυμα στους τουρίστες να τηρήσουν τα μέτρα

Tinad

Δημοσκόπηση MRB: Δημοφιλέστερος υπουργός ο Κικίλιας – Ποιοι άλλοι υπουργοί είναι στις πρώτες θέσεις

Μιχάλης Μάρδας

Κικίλιας: Η περιπέτεια του κορωνοϊού συμβάλλει στην ωρίμανση της Δημοκρατίας μας

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας: Το Υπουργείο Υγείας και οι δομές του στηρίζουν τους μαχητές της ζωής

Μιχάλης Μάρδας

Κικίλιας: Μοριακός αναλυτής με δυνατότητα 420 τεστ την ημέρα για κορωνοϊό στη Ρόδο

Tinad

Ενας μικρός ήρωας υποδέχθηκε τον Κικίλια στη Ρόδο

Μιχάλης Μάρδας