Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλάσιος χώρος για τραπεζάκια έξω… στα καταστήματα εστίασης – Τι προβλέπει η τροπολογία Θεοδωρικάκου

Θεοδωρικάκος: Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ

Διπλάσιο χώρο θα μπορούν να έχουν πλέον προς αξιοποίηση τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα έως και τέλος του χρόνου.

Με τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός και να μειωθούν οι οικονομικές συνέπειες λόγω κορονοϊού.

Μέτρα προβλέπονται και στις περιπτώσεις εκείνες που δεν είναι εφικτή η επέκταση του χώρου, οπότε θα υπάρξει, όπως προβλέπεται, μείωση τελών κατά 50%. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα εμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών και δεν θα προκαλούνται άλλα προβλήματα στους περιοίκους.

Εκτός των μέτρων αυτών, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Αυστηρό είναι το πλαίσιο χρήσης των χώρων, καθώς προβλέπονται υψηλά πρόστιμα και αφαίρεση έως τρεις μήνες της άδειας λειτουργίας σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία:

– Παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται συνεχόμενα ή σε άλλο σημείο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιουμένων της χρήσης αυτού.

– Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να προσφέρεται για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπεται στην άδεια. Για την «κατάληψη» δρόμων απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας. Στους χώρους που θα διατεθούν δεν επιτρέπονται σταθερές κατασκευές…

– Για την έκδοση αδειών επέκτασης θα λαμβάνεται υπόψη, ιδίως, η ακώλυτη διέλευση πεζών και οχημάτων, καθώς και η προστασία των διαβάσεων των ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων (ΑμεΑ). Σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων καθώς και οποιωνδήποτε κινητών κατασκευών σκίασης σε κοινόχρηστους χώρους, η λωρίδα ελεύθερης κίνησης πεζών τουλάχιστον 1,50 μέτρου πρέπει να εξασφαλίζεται. Επίσης, δεν επιτρέπεται οι προσωρινές διαμορφώσεις να εμποδίζουν τις εισόδους ή εξόδους των σπιτιών και των γκαράζ.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου, με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου προβλέπεται μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και πάντως όχι άνω του πενήντα τοις εκατό (50%).

Ο δήμαρχος με απόφασή του θα συγκροτεί συνεργεία ελέγχου για την τήρηση των όλων των ρυθμίσεων που προβλέπονται στην τροπολογία τα οποία θα αποτελούνται από δημοτικούς υπαλλήλους και προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας.

– Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης, πέραν των παραχωρηθέντων κοινόχρηστων χώρων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τέλος που αναλογεί στην παράνομη χρήση και απομακρύνονται αμέσως τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα ή τυχόν άλλα αντικείμενα. Εφόσον βεβαιωθεί δεύτερη παράβαση εντός τριών (3) μηνών, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου και επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας του καταστήματος για τρεις (3) μήνες.

– Κατά το διάστημα προσωρινής διακοπής λειτουργίας του καταστήματος δεν είναι δυνατή η ίδρυση και έναρξη λειτουργίας άλλου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ίδια τοποθεσία.

Με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των δήμων είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε δημοτικές οδούς, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Θεοδωρικάκος: Κοινή δράση για να αντιμετωπιστούν οι ηλεκτρονικές απάτες με τη μέθοδο phishing

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεοδωρικάκος από τον Έβρο : Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, σε απόλυτη επαγρύπνηση – Ασφάλεια στα σύνορα, ασφάλεια σε όλη τη χώρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεοδωρικάκος από Θεσσαλονίκη: Εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων

Σε Θεσσαλονίκη και Έβρο μεταβαίνει το Σαββατοκύριακο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Θεοδωρικάκος: Ο νόμος για τις πορείες εφαρμόζεται κατά γράμμα

Θεοδωρικάκος: «Ο νόμος για τις πορείες εφαρμόζεται – Επιπλέον 30 αστυνομικοί στο ΑΤ Ομόνοιας»

Θεοδωρικάκος: Επιπλέον 100 περιπολικά στους δρόμους της Αττικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντιεμβολιαστές: Τους τάζουν… ασυλία και τους αρπάζουν χιλιάδες ευρώ – Σαρώνουν το διαδίκτυο για να βρουν τους λογαριασμούς

Λάμπρος Κατσαρός

Θεοδωρικάκος: Η Αστυνομία είναι εδώ για να συμβάλλει στην εφαρμογή των νόμων και στη διασφάλιση της κοινωνικής ομαλότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom