Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στα σενάρια για θερινό ανασχηματισμό – Ποια είναι τα σχέδια του Μητσοτάκη

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλος στα σενάρια για θερινό ανασχηματισμό έβαλε το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει ο πρωθυπουργός στην υλοποίηση του εν εξελίξει σχεδίου ασφαλούς μετάβασης στη νέα κανονικότητα και στην επανεκκίνηση όλων των πτυχών της οικονομικής δραστηριότητας.

«Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα με το οποίο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τη σχετική σεναριολογία, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του η διενέργεια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που αποκάλυψε χθες και ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός έκρινε πως πρέπει να παρέμβει άμεσα και ο ίδιος μόλις διαπιστώθηκε από σειρά δημοσιευμάτων το Σαββατοκύριακο ότι τα σενάρια ανασχηματισμού -που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν διαψευσθεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά άρχιζαν να φουντώνουν σε μια στιγμή που τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά.

Εχει δουλειά μπροστά της η κυβέρνηση, είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι και δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να «σέρνεται», όπως γίνεται τρεις εβδομάδες, σημειώνουν, χαρακτηριστικά, κυβερνητικά στελέχη.

Συνομιλώντας μάλιστα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα με αποδέκτες όσα μέλη της ίδιας της κυβέρνησης ασχολούνται με τέτοιου είδους σενάρια, σε μια περίοδο που το κυβερνητικό έργο είναι αναγκαίο να «τρέξει» για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων επιπτώσεων από την πανδημία, αλλά και για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, όπως προκύπτει και από το πλούσιο νομοθετικό έργο που έχει προγραμματιστεί ως τα τέλη Ιουλίου.

«Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού, που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί πως η κυβέρνηση «λειτουργεί καλά και αποτελεσματικά».

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η επισήμανση από κυβερνητικές πηγές ότι «το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας». Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης έχει για αυτό το λόγο «συνεχείς συσκέψεις, και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς, κι όχι στη σεναριολογία».

Προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου συνιστά η τελική επεξεργασία του συνολικού σχεδίου για τον τουρισμό -εσωτερικό και εξωτερικό- και την εστίαση, που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας και αναμένεται να αφορά στην απασχόληση, στη φορολογία και στη ρευστότητα. Είναι πιθανό να υπάρξει και νέα παρέμβαση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, όπως συνηθίζει να κάνει κάθε φορά που ξεκινά μια νέα φάση. Εν όψει των ανακοινώσεων αυτών, ο πρωθυπουργός είχε το Σαββατοκύριακο συσκέψεις τόσο για τον τουρισμό όσο και με το οικονομικό επιτελείο.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για την κατάσταση στις παραλίες το Σαββατοκύριακο, αλλά και για το γεγονός ότι η εικόνα λειτουργίας τους με κανόνες προβλήθηκε θετικά και εκτός Ελλάδας.

Οι εικόνες αυτές ενισχύουν την εκτίμηση πως ό,τι ανοίγει με κανόνες, πηγαίνει καλά και δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα κερδηθούν και τα επόμενα «στοιχήματα», τα οποία, αρχής γενομένης από σήμερα, αφορούν στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, στην επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και στην επιστροφή στα θρανία όλων των τάξεων του λυκείου και του γυμνασίου, με τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει και προς τους μαθητές τη σημασία που έχει η τήρηση των κανόνων και να επισημαίνει ότι «μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο».

«Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε, άλλωστε, την κυβέρνηση να ζητήσει από την Υγειονομική Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας και της εστίασης στις 25 Μαΐου, κάτι που θα γίνει, με αποτέλεσμα να έχουμε την επανεκκίνηση μία εβδομάδα νωρίτερα, μιας ακόμη σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φώφη Γεννηματά: Πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου που φέρει το όνομά της – Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Λάμπρος Κατσαρός

Μέρκελ: Προσβλέπει στις συναντήσεις της με την ελληνική πολιτική ηγεσία

Μαρίνα Μπενέκου

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Κίνας: «Οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται πολύ ομαλά»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και ο τουρισμός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Τι θα ισχύει με τη χρήση μάσκας στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενέργεια και άμυνα στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ριάντ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom