Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης στον Ε.Τ.: Ο κορωνοϊος δεν ανέστειλε ούτε περιόρισε τη δράση της ΟΝΝΕΔ

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Με στόχο να επιβεβαιώσει τον παρεμβατικό ρόλο της ΟΝΝΕΔ στην κοινωνία και με την πρόκληση για την επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού να επιβάλει ουσιαστικές προτάσεις, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, κάνει μια ανασκόπηση των δράσεων της γαλάζιας Νεολαίας τις ημέρες της καραντίνας και εξαγγέλλει τα επόμενα βήματα: Μία πρόταση που προέρχεται από τους νέους και στόχο έχει πρωτοβουλίες που θα καταπολεμήσουν το νέο πλήγμα που δέχεται η οικονομία με πρώτα θύματα τις νεότερες γενιές.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα κατά την περίοδο της πανδημίας, η ΟΝΝΕΔ ανέπτυξε σειρά δράσεων εκμεταλλευόμενη τις νέες τεχνολογίες. Σε ποιους τομείς δώσατε προτεραιότητα και γιατί;

Κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης συγκυρίας, όχι απλώς δεν αναστείλαμε ή περιορίσαμε τη δράση μας, αλλά προσαρμοστήκαμε άμεσα στις νέες συνθήκες και κάναμε μεγαλύτερα «άλματα». Οι βασικές μας προτεραιότητες ήταν τρεις: Πρώτον, η ενημέρωση του συνόλου των νέων ανθρώπων και των πολιτών για τις οδηγίες των ειδικών με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον, η στήριξη των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, από κοινού με τη Νέα Δημοκρατία, μέσω πρόσκλησης προς τα μέλη μας για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Η ΟΝΝΕΔ μέσω των μελών της και κάθε νέου αποτέλεσε το 60% των εθελοντών της πρωτοβουλίας, με πάνω από 1.200 άτομα, ενώ ενθαρρύναμε και την εγγραφή μελών μας στο ethelontes.gov.gr. Ο εθελοντισμός αποτελεί κεντρικό άξονα της δράσης μας, γι’ αυτό το Πάσχα συγκεντρώσαμε με ηλεκτρονικές καταθέσεις των μελών μας ένα χρηματικό ποσό για τη στήριξη του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ».

Τέλος, η τεχνολογία μάς έδωσε νέους τρόπους για να «συναντήσουμε» τα στελέχη μας σε ολόκληρη την επικράτεια. Ετσι, πραγματοποιήσαμε Πολιτικές Ακαδημίες με ειδικούς και στελέχη της κυβέρνησης, αφού για την ΟΝΝΕΔ η επιμόρφωση των στελεχών είναι κύρια επιδίωξη. Οι συζητήσεις μας αυτές κατέληξαν στη διαμόρφωση προτάσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες κατατέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, ενώ σχεδιάζουμε αυτήν την περίοδο τη συνολική μας πρόταση για την επόμενη μέρα ξεκινώντας από τη βάση των 70.000 και πλέον μελών μας, κάνοντας ξανά πράξη το σύνθημα με το οποίο ξεκίνησα τη θητεία μου ως προέδρου: «ΟΝΝΕΔ για όλους».

Εχετε ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο με τα ΟΝΝΕΔ Talks συνομιλώντας με υπουργούς της κυβέρνησης, σχετικά με την πορεία κομβικών τομέων στη χώρα. Τι έχετε αποκομίσει από αυτούς τους διαλόγους και ποια τα επόμενα βήματα;

Η υποδειγματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανταπόκριση των πολιτών μάς οδήγησαν στη δημιουργία των ΟΝΝΕΔ Talks, για να φέρουμε σε επαφή τα μέλη μας και κάθε νέο άνθρωπο με τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της πανδημίας αλλά και την επόμενη μέρα. Η συμμετοχή των νέων ήταν πρωτοφανής και απέδειξε αφενός την εμπιστοσύνη του κόσμου στη δράση μας και την κυβέρνηση και αφετέρου το γεγονός ότι οι άνθρωποί της δεν φοβούνται έναν ανοιχτό διάλογο. Ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαχείριση της κρίσης, πέρα από την πολιτική βούληση και το σχέδιο, είναι τα πρόσωπα τα οποία τη διαχειρίζονται κάθε φορά.

Την προηγούμενη εβδομάδα μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επικαιρότητας η τιμητική πλακέτα στη μνήμη των θυμάτων της Marfin. Πώς σχολιάζετε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων;

Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο, δέκα χρόνια μετά το φρικτό έγκλημα στη Marfin: Να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και στις οικογένειές τους τόσο συμβολικά, με τη δημιουργία του μνημείου για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, όσο και ουσιαστικά, δίνοντας εντολή για το άνοιγμα της υπόθεσης, με στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα έμπρακτης ενότητας, χωρίς αστερίσκους, με σκοπό να δώσει τέλος στον διχασμό των τελευταίων ετών. Δυστυχώς, κάποιοι με την απουσία τους επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά ότι το πολιτικό τους ανάστημα είναι μικρό σε σχέση με τον ρόλο τους στη δημόσια σφαίρα.

Η επόμενη πρόκληση για τη χώρα και ιδίως για τους νέους είναι αυτήν τη στιγμή η οικονομία της χώρας. Ποιες οι σκέψεις και οι πρωτοβουλίες σας, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της νέας γενιάς, μιας γενιάς που έχει ταλαιπωρηθεί ήδη από μια δεκαετή οικονομική κρίση;

Ως μάχιμος δικηγόρος που ζει την εργασιακή πραγματικότητα με τα προβλήματά της πάνω από επτά χρόνια, πιστεύω πως οι βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι αυτές που χρειάζεται η χώρα την επόμενη μέρα για να ορθοποδήσει: Λιγότεροι φόροι, αποκατάσταση της νομιμότητας και προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η επόμενη μέρα σίγουρα δεν θα είναι εύκολη, γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε -όπως ανέφερα ήδη- να δημιουργήσουμε μια πρόταση, η οποία θα προέρχεται από τους νέους και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, τώρα που έχουμε στο τιμόνι της χώρας μια αποφασιστική και αποτελεσματική κυβέρνηση. Η ΟΝΝΕΔ διαψεύδει ακόμα και τους πιο κακοπροαίρετους και αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι μια Νεολαία παρεμβατική, που βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οργανωτικά ζητήματα.

Αν μπορούσατε να σχολιάσετε, εντελώς επιγραμματικά, το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας σας, τι θα λέγατε;

Είμαι πολύ υπερήφανος για όσα έχουμε καταφέρει αλλά και για όσα προγραμματίζουμε. Πάνω από όλα, όμως, είμαι υπερήφανος που με τη δράση μας καταρρίπτουμε μύθους και στερεότυπα που κάποιοι συντηρούσαν, είτε σκοπίμως είτε άθελά τους: Νέοι εργαζόμενοι, με γνώσεις και όραμα, ενώθηκαν δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. Αυτή είναι η ΟΝΝΕΔ και αυτός είναι ο ρόλος που έχει επιλέξει για τη Νεολαία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σκιά της κρίσης του κορονοϊού εμφανίστηκαν τα πρώτα σενάρια εκλογών. Πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας;

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος έχει ζητήσει να κριθούν αυτός και η κυβέρνηση από το έργο τους στο τέλος της τετραετίας και έτσι θα γίνει. Οποιαδήποτε άλλη φημολογία το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί τριγμούς στην εθνική προσπάθεια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Παράδοση υγειονομικού υλικού στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθηνών από την ΟΝΝΕΔ

Tinad

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με στελέχη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ για την εθελοντική αιμοδοσία

Μιχάλης Μάρδας

ΟΝΝΕΔ: Δεν μπορούμε να παίζουμε με την αγωνία των νέων παιδιών

Tinad

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επισκέπτεται τον Έβρο

Μιχάλης Μάρδας

Η ΟΝΝΕΔ ενεργά στο διάλογο για τα εμβόλια

Μιχάλης Μάρδας

Κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής και της ενότητας η ΟΝΝΕΔ

Δημήτρης Κατσάκος

Το επόμενο βήμα της ΟΝΝΕΔ στο Instagram για «Το σχολείο που θες»

Δημήτρης Κατσάκος

Άμεση καταδίκη από την ΟΝΝΕΔ της επιστολής της οργάνωσης Πεντέλης για τους πρόσφυγες

Μιχάλης Μάρδας

ΟΝΝΕΔ: Για μια Ελλάδα χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος

Μιχάλης Μάρδας