Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση αποφασίζει για το lockdown – Απανωτές συσκέψεις και αξιολόγηση της κατάστασης

Ελληνοτουρκικά: Ικανοποίηση στη κυβέρνηση για την ασυνήθιστη η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κυβέρνηση μέσω συνεχών συσκέψεων αξιολογεί την κατάσταση και το κατά πόσο οι Έλληνες πειθαρχούν στα μέτρα προκειμένου να αποφασιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, που είναι το έσχατο μέτρο σε μια έγκαιρα προετοιμασμένη δέσμη μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν είναι στη φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αναφέρει στο σημερινό ρεπορτάζ του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Μπάμπης Παπαναγιώτου.

Το θέμα, όπως λένε οι συνεργάτες του, έχει μπει αρκετές φορές στο τραπέζι με αφορμή παραβατικές συμπεριφορές μειοψηφιών ή ανεύθυνες συμπεριφορές «Ελληναράδων». Ολες τις φορές που τέθηκε το θέμα ο πρωθυπουργός καθιστούσε σαφές ότι προτιμά να εξαντλήσει τα περιθώρια της πειθούς και της έκκλησης στην ατομική ευθύνη. Μάλιστα, στο τελευταίο διάγγελμά του την Πέμπτη προέβη σε μια αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας ότι «δεν θα ανεχθώ τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό». Οσοι τον γνωρίζουν, αναγνώρισαν στα λόγια του την τελευταία ευκαιρία πριν από το «lock down».

Ομως, οι εκδρομείς δεν σκέφτηκαν σαν πιθανοί φορείς του ιού, αλλά σαν υγιείς που πάνε σε ένα ασφαλέστερο μέρος. Δεν σκέφτηκε κανείς ότι με τη μετακίνησή του ο ασυμπτωματικός φορέας θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό στα νησιά και την ύπαιθρο. Η «τιτάνια μάχη» για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα. Επαναλαμβάνοντας τα λάθη που έγιναν στην Ιταλία, η οποία σοκάρει με τις εικόνες που μεταδίδει πλέον. Μόνο που στην Ιταλία, την Αγγλία, την Ισπανία και τη Γερμανία τα μεγάλα λάθη τα έκαναν οι κυβερνήσεις που άργησαν να αντιδράσουν, είτε από ανικανότητα είτε επειδή πρόταξαν τις οικονομικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων.

Στης Ελλάδα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Η κυβέρνηση έδειξε και αντανακλαστικά και πήρε γρήγορα τα αναγκαία μέτρα. Σε βαθμό μάλιστα που έγινε παράδειγμα για αρκετές άλλες χώρες. Σε άμεση προτεραιότητα μπήκε ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού και η σωτηρία ζωών κι ακολούθησαν τα οικονομικά μέτρα. Κι όμως ένα μέρος της κοινωνίας -δυστυχώς όχι μικρό, χωρίς πάντως να είναι η πλειοψηφία- απειλεί να τινάξει όλη την προσπάθεια στον αέρα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που το κράτος προηγείται της κοινωνίας κι ένα μέρος της κοινωνίας δείχνει να αντιστέκεται…

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα σε αυτά είναι και ο περιορισμός στην κυκλοφορία. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα πρακτικά θέματα, τα οποία δεν είναι απλό να λυθούν. Για παράδειγμα, όταν επιβληθεί lock down κάθε πολίτης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ένα χαρτί που θα αναφέρει ποιος είναι, πού μένει, πού εργάζεται και με βάση αυτό να μπορεί να μετακινηθεί πηγαίνοντας είτε στο σούπερ μάρκετ είτε στο φαρμακείο. Ταυτοχρόνως υπάρχουν και μερικές νομικές εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν.

Τι είπαν Πέτσας και Χαρδαλιάς 

«Αξιολογούμε κάθε μέρα τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι «πάμε καλά» αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί οι επόμενες δυο εβδομάδες «είναι πολύ κρίσιμες».

«Θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειάζεται», είπε, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει», απάντησε χαρακτηριστικά στο ερώτημα για ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε άτομα άνω των 65 ετών, είπε ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας μπούσουλας που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς».

Επίσης ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ζητά από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας. Μάλιστα, τονίζει ότι το αποτέλεσμά τους δεν το γνωρίζουμε ακόμα αλλά θα το δούμε τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά το στρατό.

«Στη διαχείριση κρίσεων υπάρχουν διάφορες φάσεις όπου ανά ειδικό σχέδιο και σενάριο ενεργοποιούνται και ανάλογες υπηρεσίες» λέει ο υφυπουργός, και συνεχίζει:

«Ήδη αξιωματικοί της στρατιωτικής σχολής αξιωματικών νοσηλευτών συνδράμουν διοικητικά τα τρία εργαστήρια αναφοράς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό στις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας για στήριξη και διεύρυνση των δυνατοτήτων περίθαλψης συμπολιτών μας σε νέες δομές αναφοράς. Για την αστυνομία τι να πω; Η εμπλοκή της στην προσπάθειά μας, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, είναι άοκνη και εμβληματική. Με απαράμιλλο σθένος, οι άνδρες και οι γυναίκες τόσο της αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής συνδράμουν καθημερινά σε όλα τα επιχειρησιακά μας σχέδια. Άλλωστε, η εμπλοκή τους σε κάθε φάση και σχέδιο διαχείρισης είναι αυτονόητη».

Τι θα προβλέπει το σχέδιο 

Οι περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους οι πολίτες θα αφορούν σε:

– Μετακινήσεις από το σπίτι στον χώρο εργασίας, εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.

– Μετακινήσεις για ψώνια πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ (μία φορά την ημέρα)

-Μετακινήσεις από και προς νοσοκομεία, εάν παραστεί ανάγκη υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις ή νοσηλείας.

– Μετακινήσεις για θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη βοήθειας ανθρώπων (για παράδειγμα ηλικιωμένων) που ζουν μόνοι τους και χρειάζονται βοήθεια για να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες.

– Μετακινήσεις σε κοντινή απόσταση από το σπίτι για ατομική αθλητική άσκηση ή για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς. Επίσης, από τον κανόνα θα εξαιρούνται όλοι οι πολίτες που εργάζονται σε υπηρεσίες των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

Το «βάρος» της εφαρμογής του μέτρου θα πέσει στην Αστυνομία, όπως έγινε και στην περίπτωση της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων που εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα. Επί τάπητος έχει πέσει και η πρόταση να εκδοθούν ειδικές κάρτες, που θα μοιραστούν στους πολίτες για τον έλεγχο των μετακινήσεών τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Η μάσκα επιβραδύνει την εξάπλωση του – Το παράδειγμα ενός κομμωτηρίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στην Πάρο – Βρέθηκε θετική μια γυναίκα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊος: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων – Αυτά είναι τα νέα μέτρα για να αποφευχθεί η «τυφλή» διασπορά

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας: Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε νέο lockdown – Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση

Ανδρέας Ντίνης

O κορωνοϊός απειλεί και το καρναβάλι του Ρίο στην Βραζιλία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ο εφιάλτης επιστρέφει: Αυτές οι χώρες έθεσαν περιοχές τους εκ νέου σε καραντίνα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: 34 εισαγόμενα και οκτώ στην Αττική – Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός-Σερβία: Επιδεινώνεται η κατάσταση στη χώρα – 13 νεκροί και 344 νέα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης