Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπέττυ Μπαζιάνα: Δεν είμαι Πρώτη Κυρία

«Ο τίτλος ‘Πρώτη Κυρία’ είναι αμερικανιά. Δεν τον υιοθετώ. Είμαι σύντροφος ενός ανθρώπου που ανέλαβε για κάποιο χρονικό διάστημα την ευθύνη της χώρας. Άλλωστε, ο Αλέξης δεν συστήθηκε στους πολίτες της χώρας ζητώντας την ψήφο τους λέγοντας: να η οικογένειά μου, να η γυναίκα μου, να και τα παιδιά μου» λέει η Μπέττυ Μπαζιάνα στην εφημερίδα «Documento».

«Η Αριστερά είναι διαχρονική αξία είναι να κοιτάς το συμφέρον των πολλών έναντι του συμφέροντος των λίγων» προσθέτει.

Τι λέει όμως για τον επί χρόνια σύντροφό της; Την συμβουλεύεται σε θέματα πολιτικής;

«Ο Αλέξης είναι άτομο με σταθερές απόψεις και δεν επηρεάζεται εύκολα», τονίζει. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Μπέττυ Μπαζιάνα, στο πλαίσιο της συμβίωσης, όπως κάθε ζευγάρι, μπορεί να συζητούν τους προβληματισμούς τους την ώρα που πίνουν ένα ποτήρι κρασί.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι οι καταλήψεις έβαλαν τους τότε 16άρηδες στο πολιτικό παιχνίδι και αποτέλεσαν την πρόκληση της εποχής. «Μας είχαν ταυτίσει με την γενιά της απάθειας, του χάους. Η δική μας απάντηση ήταν να θελήσουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να αναζητήσουμε ελευθερίες και να αυτοπροσδιοριστούμε, οι περισσότεροι από εμάς με επιχειρήματα και βάζοντας το μυαλό μας να δουλέψει» λέει και προσθέτει: «Η συμμετοχή στα κοινά μας έκανε πιο δημιουργικούς και εσωτερικά πιο όμορφους. Δεν υπήρχε προσδοκία εξουσίας».

Όταν της επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρεκκλίνει από την πορεία του και ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεφεύγει από τα αριστερά του πιστεύω του, εκείνη απαντά: «Στο τέλος θα πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην τινάξει την μπάνκα στον αέρα πέρυσι το καλοκαίρι είναι μία δύσκολη προσπάθεια. Μας έφερε όλους αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Μας έφερε μπροστά στην ευθύνη μας, προσωπική και συλλογική. Αυτός που έχει την ευθύνη το διαχειρίστηκε με τον δικό τους τρόπο. Η ευθύνη του ήταν μεγάλη. Και πιστεύω ότι κινήθηκε με βάση τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Παρόλα αυτά τα διλήμματα είναι συνεχή».

Η Μπέττυ Μπαζιάνα απαντά και στα σχόλια για την επαγγελματική της πορεία. «Υπέβαλα τα χαρτιά μου σε μία ανοιχτή προκήρυξη στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ζητούσαν διδάκτορες με προσόντα προκειμένου να διδάξουν σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Δεν πρόκειται περί κανενός διορισμού. Δεν δέχομαι να με χρησιμοποιούν. Όποιος πολιτικός ή ΜΜΕ θέλει να αντιπαρατεθεί με τον σύζυγό μου, ας το κάνει γενναία και απευθείας στον ίδιο» λέει και συμπληρώνει: «Η κουβέντα αυτή είναι υποκριτική. Ας κοιτάξετε τι συμβαίνει γύρω μας.Εγώ δεν παίρνω έργα από το δημόσιο, δεν έχω εταιρεία συμβούλων για να μου αναθέτουν να ‘συμβουλεύω’ δημόσιους οργανισμούς. Και δεν έχω φίλους και συνεργάτες στον επιχειρηματικό κόσμο για να βγάζω χρήματα χάρη στην εξουσία του συζύγου μου. Η δύναμή μου είναι η δουλειά μου. Είμαι δημόσιος υπάλληλος, καθηγήτρια, και αυτό είναι τιμή, δεν είναι ντροπή».