ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός και Εκκλησία: Η ατολμία των Ιεραρχών και η απόφαση Μητσοτάκη – Όλο το παρασκήνιο για την αναστολή των θρησκευτικών λειτουργιών

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου για κορωνοϊό: Η Εκκλησία θα ενημερώσει του πιστούς

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τέλος στις λειτουργίες με απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη!

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) ότι αναβάλλονται όλες οι καθημερινές ακολουθίες, αφήνοντας όμως ένα «παράθυρο» για τις κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες, οι οποίες θα τελούνταν μεταξύ 7 και 8 το πρωί, ήρθε η ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού.

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις», ήταν το τουίτ του πρωθυπουργού. Ετσι, με απόφαση της αρμόδιας υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, ανακοινώθηκε ότι «αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Ανεπαρκή μέτρα

Νωρίτερα χθες, η ΔΙΣ και αφού είχε ενημερωθεί από τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, για το μέγεθος του προβλήματος, είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19, πλην όμως φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά.

Κατά την πολύωρη έκτακτη σύσκεψη των συνοδικών ιεραρχών στη Μονή Πετράκη εκφράστηκαν -με ιδιαίτερη ένταση σε κάποια σημεία- πολλές και διαφορετικές απόψεις και τελικά αποφασίστηκε η αναστολή των καθημερινών λατρευτικών συνάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα παρέμεναν οι ναοί ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών, υποδεικνύοντας τη λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

Μένουμε σπίτι

Πάντως οι συνοδικοί ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος κάλεσαν τους πιστούς -και δη τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες- να παραμένουν στα σπίτια τους. «Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στο διπλανό του και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του», αναφέρει η ΔΙΣ.

Επισης είχαν αποφασίσει την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων Μυστηρίων (βαπτίσεις και γάμους) με τη διευκρίνιση ότι σε περίπτωση ανάγκης θα τελούνται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

Οσον αφορά στις κηδείες, η Ιερά Σύνοδος γνωστοποίησε ότι στο εξής θα πραγματοποιούνται εντός του ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

Την ίδια στιγμή κλειστές αποφάσισε να παραμείνουν πόρτες των μοναστηριών. μια που οι ακολουθίες θα τελούνται από τη μοναστική κοινότητα χωρίς τη συμμετοχή των πιστών.

«Οχι πανικό»

Η Εκκλησία τόνισε χθες ότι «υιοθετεί όλα τα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Μάλιστα συνέστησε «ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις υγειονομικές αρχές και στην κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών δημοσίας Υγείας…».

Επεσήμανε, δε, ότι «εκτιμά τη διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει το σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας», προσθέτοντας ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για τη λήψη επιπλέον έκτακτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Με… αντισηπτικά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την πρώτη σύσκεψη στην αίθουσα της Μονής Πετράκη, στην οποία συμμετείχαν και οι έντεκα μητροπολίτες της Αττικής (υπήρχαν μαντιλάκια και αντισηπτικά ενώ έγινε και θερμομέτρηση στους ιεράρχες και τον Αρχιεπίσκοπο) ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Πειραιώς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας κλείσουν όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες, τα τζαμιά, οι αρμένικες εκκλησίες, μόνο εμείς πρέπει να κλείσουμε;».

Ο δε μητροπολίτης Κηφισίας αναρωτήθηκε: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι γιατί μόνο να κλείσει η Ορθόδοξη Εκκλησία αφού υπάρχουν πολλά δόγματα στην Ελλάδα».

Από την έντυπη εκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50% σε ορισμένες χώρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Αυτό είναι το πλάνο εμβολιασμού για τα νησιά – Οι 4 φάσεις του σχεδίου

Tinad

Κορωνοϊός – Γαλλία: Πιθανό και νέο lockdown στην χώρα – Φόβος για την ρετανική μετάλλαξη του ιού

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 5.881 ενεργά κρούσματα στην χώρα – Τα στοιχεία που προβληματίζουν

Tinad

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 80-84 – Αναλυτικά η διαδικασία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Γκάγκα: Η μετάλλαξη του ιού προκαλεί ανησυχία

Tinad

Κορωνοϊός: Αρνητική πρωτιά και πάλι για την Αττική με 234 κρούσματα, 58 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός – κρούσματα 21/01: 509 νέα περιστατικά, 25 νεκροί και 293 διασωληνωμένοι

Tinad

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός και στο Γηροκομείο Χανίων – 106 ετών ο πρώτος ηλικιωμένος που εμβολιάστηκε

Tinad