Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανάτσιου: Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των κατασχέσεων για χρέη άνω των 500 ευρώ

Σε μια σειρά ερωτημάτων απάντησε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις, τα τέλη κυκλοφορίας και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο αναλυτικά, για τα τέλη κυκλοφορίας ανέφερε ότι, όπως ανακοινώθηκε και χθες, για το 2017 δεν προβλέπεται καμία αλλαγή. Όπως είπε, οι αρμόδιοι παράγοντες προχωρούν σε επεξεργασία των δεδομένων ώστε να τεθεί σε λειτουργία μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες οχημάτων να ξέρουν από νωρίς τι θα κληθούν να πληρώσουν. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα τεθούν κάποια αντικειμενικά κριτήρια και αντικειμενικοί συντελεστές με τους οποίους θα επιβαρύνεται το κάθε όχημα, που θα έχει να κάνει με μείωση των τελών ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος, τους ρύπους που εκπέμπει κλπ.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κυρία Παπανάτσιου ανέφερε ότι μόλις λάβουν στα χέρια τους την απόφαση του ΣτΕ για μείωση του φόρου σε τέσσερις δήμους, το υπουργείο θα προχωρήσει στις αλλαγές που προβλέπονται. Όπως είπε «έχουμε δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2017 να προχωρήσουμε στις εμπορικές αξίες» και πρόσθεσε ότι για το θέμα θα γίνει σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ εντός της εβδομάδας.

Για τους πλειστηριασμούς είπε πως το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και προσπαθούμε να βρούμε λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει, πάντως, ότι τώρα προέχει η αξιολόγηση και η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. «Στη συνέχεια θα δούμε όλα τα νομοσχέδια που χρειάζονται βελτιώσεις», σημείωσε.

Για τους αυτόματους συμψηφισμούς, ανέφερε: «Θα συνεχιστούν από το 2017», ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται οι συμψηφισμοί να είναι πιο εκτεταμένοι, καθώς εξελίσσονται τα ηλεκτρονικά συστήματα ώστε να μην έχουμε τις γνωστές ουρές στις εφορίες.

Για τις κατασχέσεις για χρέη άνω των 501 ευρώ, η υπουργός ανέφερε: «Πρέπει να ξαναδούμε τα όρια», εξηγώντας ότι το ποσό είναι πιθανό να ανέβει λόγω του ότι οι πολίτες που χρωστούν αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και τα τα κοινωνικά κριτήρια, κυρίως για την περίπτωση των κατασχέσεων της α’ κατοικίας, πχ. Να έχει άλλη αντιμετώπιση κάποιος που είναι μακροχρόνια άνεργος, από κάποιον που ενώ μπορεί δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Προτεινόμενα για εσάς

Στο… κυνήγι των ηλεκτρονικών δαπανών: Πόσες και ποιες e-αποδείξεις θα χρειαστούμε

Tinad

Επανασύνδεση ρεύματος: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Τα κριτήρια και η διαδικασία ένταξης στο μέτρο

Tinad

Επίθεση με τσεκούρι στην εφορία Κοζάνης: Η εξομολόγηση του εφοριακού που όρμηξε πάνω στον δράστη

Ανδρέας Ντίνης

Επίθεση με τσεκούρι στην Κοζάνη: «Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν όσα νιώθουμε», το μήνυμα της οικογένειας του δράστη

Tinad

Σοκ στην Κοζάνη από το πρωτοφανές περιστατικό: Σε κρίσιμη κατάσταση οι τραυματίες από την επίθεση με τσεκούρι στην ΔΟΥ

Ανδρέας Ντίνης

Σοκ στην Κοζάνη: Δύο οι διασωληνωμένοι από την επίθεση με τσεκούρι στην εφορία

Μιχάλης Μάρδας

Επίθεση με τσεκούρι σε εφορία στη Κοζάνη: Διασωληνωμένος ο ένας τραυματίας – Τι είπε ο δράστης

Μιχάλης Μάρδας

Δεύτερη ευκαιρία για… συμβιβασμό με την εφορία – Συστήνεται επιτροπή για εξωδικαστική επίλυση

Tinad

Μεταβιβάσεις ακινήτων με διαδικασίες-εξπρές – Δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές χωρίς ουρές στις εφορίες

Μιχάλης Μάρδας