Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Θα προφυλάξουμε την κοινωνία και τις επιχειρήσεις από τον κορωνοϊό

Βρούτσης: Πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με αναστολή συμβάσεων

Newsroom eleftherostypos.gr

«Η κυβέρνηση βρίσκεται εφ’ όπλου λόγχη, κάθε μέρα. Με ισόρροπα δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα παρεμβαίνουμε για να προφυλάξουμε και τη κοινωνία και τις επιχειρήσεις απέναντι στη πρωτοφανή κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό διαβεβαίωσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Χρήστου Κατσώτη από το ΚΚΕ και της Μαρίας Αθανασίου από την Ελληνική Λύση.

Και οι δύο βουλευτές χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλίζουν και τη κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για την ανάγκη ενότητας και για ώρες ευθύνες όλων, απέναντι σε μια κατάσταση που όπως είπε «είναι έκρυθμη, επικίνδυνη και τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε τη ΠΝΠ που έχει εκδοθεί ως λύση ισορροπημένη έπειτα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που επιμερίζει το κόστος μεταξύ πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται εφ’ όπλου λόγχη κάθε μέρα. Με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα παρεμβαίνουμε, για να προφυλάξουμε και τη κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Κάνουμε μια ισόρροπη παρέμβαση με προσεκτικό και συνεκτικό τρόπο για κάθε μέτρο που αποφασίζεται. Δυστυχώς, η όποια ανακοίνωση κάνουμε καλύπτει μόνο ένα χρονικό διάστημα. Παρακολουθούμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται και ανάλογα ενεργούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης και συμπλήρωσε: «Η ΠΝΠ που εκδίδεται σήμερα είναι ισορροπημένη, επιμερίζεται το κόστος μεταξύ πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων και όλοι μαζί ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τη κρίση. Τα μέτρα είναι προσωρινά και η Εργάνη θα επανέλθει μόλις βγούμε από τη κρίση. Καταχρηστικές αυθαιρεσίες δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον».

Έμφαση έδωσε ο κ. Βρούτσης στη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον επιμερισμό του κόστους λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στη πανδημία του κορωνοϊού και η έκτακτη κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να μην είναι αφορμή να χρησιμοποιηθεί για ιδεολογικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για την άδεια ειδικού σκοπού και λέμε θα το αντιμετωπίσουμε από κοινού, διότι διαφορετικά θα καταρρεύσει η οικονομία αν πάρουμε απόφαση να επιμεριστεί το κόστος μόνο στις επιχειρήσεις. Η τριήμερη άδεια ειδικού σκοπού που θα πάρει ένας εργαζόμενος αφορά και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η απόφαση αυτή ικανοποιεί και το πνεύμα των κοινωνικών εταίρων που συμφώνησαν και θέλω να δώσω συγχαρητήρια για την ωριμότητα που υπέδειξαν, γιατί ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτή τη κρίση».

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσώτης υποστήριξε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων ενώ τους αφήνουν έκθετους απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να φορτώσουν στη πλάτη τους τα βάρη της κρίσης.

«Το μέτρο αναστολής της Εργάνης θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, δεν θα γίνονται έλεγχοι, δεν θα ανακοινώνονται οι εργασιακές μεταβολές και η λογική του επιμερισμού του κόστους θα αξιοποιηθεί από τους εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων», υπογράμμισε ο κ. Κατσώτης.

Η κ. Αθανασίου, από την πλευρά της, τόνισε ότι η εφαρμογή του μεικτού συστήματος για τις άδειες και τα μέτρα για τη διευκόλυνση των γονέων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβαρύνουν τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η αναστολή του συστήματος Εργάνη είναι ένα μετρό προσωρινό για όσο διαρκεί η κρίση, ενώ προσέθεσε ότι «με τη χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί πανδημίας επιβεβαιώνει με τη σφραγίδα του τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαπερνά την παγκόσμια κοινωνία, την Ευρώπη και τη χώρα μας».

«Είναι ώρα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης. Πρέπει με ευλάβεια όλοι μας να τηρούμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες και τους κανονισμούς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι αυτές που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας διότι η κατάσταση είναι έκρυθμη, είναι επικίνδυνη και τα δύσκολα είναι μπροστά μας», τόνισε ο κ. Βρούτσης και κατέληξε: «Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι, και μαζί, όπως έγινε και μέσα από το θεσμικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, και με αίσθημα ευθύνης συναποφασίσαμε για να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση. Ενωμένοι όλοι, πολιτεία, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα τα καταφέρουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος για τρίτο 24ωρο και μόλις δύο νέα κρούσματα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Σας αρέσουν τα «ροζ φλαμίνγκο» και τα άλλα φουσκωτά; Ξεχάστε τα για τις πισίνες

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και πισίνες: Τι πρέπει να προσέχουμε – Επικίνδυνα και τα παιχνίδια από αφρολέξ και πλαστικό

Tinad

Ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – Πώς θα λειτουργήσουν – Όλα τα μέτρα

Tinad

«Θερίζει» ο κορωνοϊός στη Βραζιλία: Τέταρτη παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών

Tinad

Κορωνοϊός: «Επιτέλους ελευθερία!»… αναφωνούν οι Παριζιάνοι και ξεχύνονται στα πάρκα

Tinad

Κορωνοϊός: Στα επτά τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Tinad

Πίθηκοι έκλεψαν δείγματα αίματος ασθενών με κορωνοϊό στην Ινδία

Ανδρέας Ντίνης

Σοβαρές επιπλοκές σε χειρουργεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης