Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis: Κυνικές ομολογίες Τζανακόπουλου για την υπόθεση

Προανακριτική Novartis: Κυνικές ομολογίες Τζανακόπουλου για την υπόθεση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Με εντολή Τσίπρα οι επισκέψεις και πιέσεις… στον Αρειο Πάγο από τον τότε κυβερνητικό εκπροσώπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Με την έγκριση και σε πλήρη γνώση του Αλέξη Τσίπρα και οι δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι η υπόθεση της Novatis και η σκευωρία κατά 10 πολιτικών προσώπων «αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»!

Κυνικές ομολογίες, διανθισμένες με επικοινωνιακές αντεπιθέσεις και εξυπνακίστικες απαντήσεις… χθες στην κατάθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή. Μια κατάθεση παραδοχής που βάζει στο επίκεντρο της «ενορχήστρωσης» των παρεμβάσεων τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η σύντομη αλλά εύγλωτη κατάθεση του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου τελείωσε… σχεδόν από τις πρώτες κιόλας ερωτήσεις που δέχθηκε από τον εισηγητή της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη.

Ομολογία

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως επιβεβαίωναν και πηγές της Επιτροπής που πρόσκυνται στον ΣΥΡΙΖΑ, με ειλικρίνια και χωρίς καμία πίεση, με ωμό τρόπο, ανέφερε ότι τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου του 2018 πήγε στον Αρειο Πάγο «μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε μια προσπάθεια να «μετριάσει» τις εντυπώσεις και να δικαιολογήσει αυτή την «παράστασή» του στον Αρειο Πάγο, φέρεται να υποστήριξε πως αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαν δει το φως της δημοσιότητας σειρά από ρεπορτάζ για σκάνδαλο που εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα. Ετσι, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πήγε στον Αρειο Πάγο γιατί έπρεπε -όπως ισχυρίσθηκε- να υπάρχει επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης.

Στην ερώτηση μάλιστα ποιος ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ενημερωθεί για μια δικαστική διερεύνηση, ο κ. Τζανακόπουλος φέρετε να υποστήριξε πως «το άρθρο 86 δεν περιγράφει πως η κυβέρνηση δεν δικαιούται να έχει ενημέρωση. Την ύπαρξη φακέλου μάθαμε. Τίποτε άλλο…» και για να το υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο ισχυρίσθηκε πως η «ενημέρωσή» του κράτησε μόλις πέντε λεπτά, ήταν διαδικαστική καθαρά, κάνοντας ότι δεν αναλαμβάνετε ούτε καν ότι μια τέτοια ενέργεια έχει και εκπέμπει συμβολισμούς και σηματοδοτήσεις…

Αποκαλυπτική όμως ήταν και η χθεσινή αναφορά του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου πως για τις δηλώσεις που έκανε τότε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρη Παπαγγελόπουλος ήταν ενήμερος και σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα φέρετε να συμπλήρωσε πως «την προσυπογράφω και εγώ».

«Εξυπνάδες»

Ενδεικτικός πάντως ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τζανακόπουλος προσπάθησε με υποτιμητικές απαντήσεις για τη νοημοσύνη των μελών της Επιτροπής να υποστηρίξει το αφήγημά του. Χαρακτηριστικά, στην εύλογη ερώτηση του Θάνου Πλεύρη «πώς είναι δυνατόν αφού λέτε ότι δεν είδατε κανέναν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς και δεν έγινε καμία σύσκεψη, μέσα σε πέντε λεπτά να ενημερωθήκατε για μια τέτοια δικογραφία:», ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ φέρετε να απάντησε πως αυτό εξαρτάται από τη νοημοσύνη. Εσείς και η Ν.Δ. μπορεί να χρειάζεστε δύο μήνες, επί ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται μόνο δύο ώρες… ή στο γιατί έπρεπε να πάει στον Αρειο Πάγο και δεν πήρε ένα τηλέφωνο, αφού ήθελε μόνο μια τυπική ενημέρωση για το εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα, εκείνος απάντησε πως εγώ δεν μιλώ στο τηλέφωνο με ανώτατους δικαστικούς. Οταν δε έσφιξε ο κλοιός των λογικών ερωτήσεων, όπως για παράδειγμα από πού προβλέπεται να ενημερώνεται η κυβέρνηση για ανοιχτή υπόθεση, ο κ. Τζανακόπουλος άρχισε τις «ντρίπλες», λέγοντας πως εγώ δεν ενημερώθηκα για ανοιχτή υπόθεση αλλά για την ύπαρξη ή μη φακέλου.

Αμηχανία

Η αμηχανία του κ. Τζανακόπουλου, σχολίαζαν πηγές από την Προανακριτική, ήταν έκδηλη και αποτυπώθηκε όταν επιτέθηκε με υπονοούμενα στον Θάνο Πλεύρη λέγοντας πως «εγώ είδα μόνο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εσείς κάνετε συναντήσεις μόνο με τον Μανιαδάκη… Ρωτήστε τον κύριο Χαράλαμπο Αθανασίου, που επέστρεψε ως υπουργός Δικαιοσύνης φάκελο με παρατηρήσεις… Εσείς, κύριε Κεγκέρογλου, εδώ και 3 χρόνια λειτουργείτε ως μακρύ χέρι του Σαμαρά, εκφοβίζετε και τρομοκρατείτε ανθρώπους και παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη… Ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής αρχικά μας κατηγόρησε ότι συγκαλύψαμε το σκάνδαλο και μετά το αντίθετο. Αρά, η στάση του αυτή τον καθιστά αναξιόπιστο μάρτυρα!».

Ενδεικτικό ήταν ότι σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού ο κ. Τζανακόπουλος δεν κάθισε χθες στη θέση που κάθονται οι εξεταζόμενοι μάρτυρες αλλά ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε πως η παρουσία του δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο κίνηση νομιμοποίησης της Επιτροπής που τον εξέρεσε από μέλος για να μπορεί να εξεταστεί ως μάρτυρας, αλλά ως καταγγελία των μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας της Επιτροπής.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Σαμαράς για Novartis: Θα μιλήσω στη Βουλή για όλους και για όλα

Evanthia Karra

Novartis: Έκλεισε η υπόθεση στις ΗΠΑ με εξωδικαστικό συμβιβασμό – Δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην Ελλάδα

Tinad

Προανακριτική – Παπαγγελόπουλος: Θα εξοντώσετε εμένα και τον Τσοβόλα – Θα έρθω σαν τον Ελ Σιντ

Μιχάλης Μάρδας

«Τους πήρε το ποτάμι» της Novartis

Kon

Προανακριτική: Ξεκινάει να καταθέτει ο Παπαγγελόπουλος και στο βάθος …Δικαιοσύνη

Μιχάλης Μάρδας

Άγριος καυγάς Βούλτεψη με Τζανακόπουλο και Αναγνωστοπούλου στη Βουλή

Ανδρέας Ντίνης

Προανακριτική: Η Τουλουπάκη ήταν υποψιασμένη για τον Σαράφη

Ανδρέας Ντίνης

Προανακριτική Novartis: Κι άλλη μήνυση κατά «Σαράφη» και «Κελέση» – Τι κατέθεσε ο εκδότης που εμπλέκεται

Μιχάλης Μάρδας

Τι γύρευε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο;

Ανδρέας Ντίνης