Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός-Βουλή: Έκτακτα μέτρα και με «προσωπικό ασφαλείας» οι διεργασίες

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Εως 9,4% η ύφεση, σήμα κινδύνου για έκρηξη ανεργίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Μέτρα για μεγαλύτερη θωράκιση της Βουλής μέτρων για την περαιτέρω θωράκιση της Βουλής απο την επέλαση του κορωνοϊού αναμένεται να παρουσιάσει ο Κώστας Τασούλας στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να ζητήσει κατά την αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων να λειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής με μικρότερο αριθμό βουλευτών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Συζήτηση νομοσχεδίων στην Ολομέλεια με περιορισμένο αριθμό ομιλητών

Συγκεκριμένα αναμένεται να προτείνει τη συζήτηση των νομοσχεδίων με περιορισμένο αριθμό ομιλητών, οι οποίοι θα αποφασίζονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ώστε να μην υπάρχει εγγραφή μεγάλου αριθμού στον κατάλογο.

Στις απολύτως απαραίτητες οι συνεδριάσεις των Επιτροπών

Η Βουλή αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των συνεδριάσεων των Επιτροπών, περιορίζοντάς τις στις απολύτως απαραίτητες που αφορούν κρίσιμο νομοθετικό έργο και πιθανόν αναστέλλοντας για ένα διάστημα τη λειτουργία ειδικών επιτροπών που δεν έχουν νομοθετικό αντικείμενο αλλά ενημέρωση για μείζονα ζητήματα από κρατικούς αξιωματούχους ή επιστήμονες.

Ονομαστική ψηφοφορία με διαδοχικές ολιγομελείς ομάδες

Σε περίπτωση, δε, αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία, η ιδέα είναι αυτή να διεξάγεται μεν ηλεκτρονικά, αλλά να διαρκεί περισσότερο, καθώς θα υπάρχει πρόβλεψη  για κλήση των βουλευτών αλφαβητικά ή ανά εκλογική περιφέρεια, ώστε να προσέρχονται στην αίθουσα της Ολομέλειας ομάδες των 20-30 ατόμων.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, την Τρίτη ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόηση που είχε με κυβέρνηση και κόμματα, η Βουλή προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για λόγους προληπτικούς.

Ήδη, όπως είπε ο κ. Τασούλας, από το προηγούμενο Σάββατο σταμάτησαν όλες οι ομαδικές επισκέψεις στη Βουλή τόσο των σχολείων όσο και των ΚΑΠΗ.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Μαρτίου θα είναι περιορισμένη στο 1/10 η παρουσία εκπροσώπων από κυβέρνηση, κόμματα, διπλωμάτες, Ιερά Σύνοδο και ανώτατων κρατικών λειτουργών, κατά την ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας για την ορκωμοσία στη Βουλή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Έτσι, από περίπου 1.000 άτομα που αναμενόταν να παρευρίσκονται στην ορκωμοσία, θα είναι περίπου 100, καθώς συμφωνήθηκε από όλους, κυβέρνηση, κοινοβουλευτικές ομάδες, προεδρία της Δημοκρατίας και Βουλή να μην δοθούν προσκλήσεις παρά μόνο σε όσους είναι αναγκαίο να παραστούν, για αυτό τόσο τα θεωρεία όσο και τα έδρανα των κρατικών λειτουργών και η Ολομέλεια θα είναι σχεδόν άδεια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τασούλας, στην ορκωμοσία θα είναι περίπου 35 άτομα από κόμματα, συμπεριλαμβανομένων προέδρων, γραμματέων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους, από το διπλωματικό σώμα θα είναι μόνο ο πρύτανης του, ενώ από την Ιερά Σύνοδο θα είναι γύρω στα 7 με 8 άτομα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, η ίδια η κ. Σακελαροπούλου είχε εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να βρεθεί τρόπος και να υπάρξει η σχετική πρόνοια κατά την ειδική τελετή ορκωμοσίας της στην Ολομέλεια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε γνωστό ότι για προληπτικούς λόγους αναπροσαρμόζονται και οι κοινοβουλευτικές εργασίες της Βουλής και επανέρχεται το παλιό σύστημα της ονομαστικής ψηφοφορίας που δεν θα γίνεται προς το παρόν ηλεκτρονικά, αλλά με την ανακοίνωση του ονομαστικού καταλόγου.

Η Βουλή εξετάζει ακόμα να σταματήσουν, για όσο καιρό χρειαστεί, οι κλητεύσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων στις Επιτροπές για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί νομοσχεδίων.

Προτεινόμενα για εσάς

Πίθηκοι έκλεψαν δείγματα αίματος ασθενών με κορωνοϊό στην Ινδία

Ανδρέας Ντίνης

Σοβαρές επιπλοκές σε χειρουργεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

Απίστευτο!: Προσκαλούν σε «μεταπανδημιακό» όργιο με θέμα τους… Avengers

Tinad

Daily Mail: «Απαγορευτικό» στους Βρετανούς τουρίστες για διακοπές στην Ελλάδα

Tinad

Κορωνοϊός: Ταχεία αναθεώρηση της ρεμδεσιβίρης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Tinad

Μόλις 5 κρούσματα και από αυτά τα 4 από γνωστή συρροή κρουσμάτων και ένα από ταξιδιώτη

Μιχάλης Μάρδας

Το είδαμε και αυτό: Πίθηκοι έκλεψαν δείγματα αίματος ασθενών με κορωνοϊό στην Ινδία

Tinad

Υπ. Παιδείας για καταγγελία Φίλη: Πρωτοφανές φιάσκο – Καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών

Tinad

Κορωνοϊός: 232 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Ρωσία

Evanthia Karra