Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά μια μεγάλη κρίση

Εκτάκτως στη Σάμο σήμερα ο Μηταράκης μετά τα επεισόδια μεταναστών στο ΚΥΤ

Newsroom eleftherostypos.gr

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση, δεν ξέρω αν συγκρίνεται με το 2015 αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ αποφασιστική», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί όσους εισέρχονται παράνομα ως πρόσφυγες. Αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτονα χώρα, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε». Όπως διευκρίνισε, εξάλλου, αυτοί που φθάνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας «κρατούνται και θα μεταφερθούν στα ΠΡΟΚΕΚΑ» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Σχετικά με την κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «το γεγονός ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων θα βρίσκονται σε λίγες ώρες στη χώρα μας, δείχνει την ενεργή στήριξή τους, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ζητάμε την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά κινούμαστε ανεξάρτητα και θωρακίζουμε τα δικά μας σύνορα πολύ πριν αντιδράσει οποιοσδήποτε άλλος».

Σε ερώτηση για το τι θα ζητήσει η χώρα από το αυριανό Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «ζητάμε στήριξη της Ελλάδας και στην προστασία των συνόρων, αλλά και στα έκτακτα μέτρα που έχουμε λάβει και στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στη γείτονα χώρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία εργαλειοποιεί ανθρώπους, διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες και εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο για να πετύχει πίεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας εκβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό απαιτεί μία συνολική απάντηση από τα ευρωπαϊκά όργανα».

Τέλος, σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ως σήμερα έχουν μετακινηθεί από τα νησιά 18.700 άτομα και εξήγησε ότι «αποσυμφόρηση γίνεται συστηματικά, σε χαμηλούς τόνους, ώστε να μην λειτουργήσει θελκτικά για τις ροές. Αντιμετωπίσαμε τις αυξημένες ροές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με ισόποση αποσυμφόρηση. Η αποσυμφόρηση ως διαδικασία είναι διαρκής και θα συνεχιστεί». Πρόσθεσε τέλος, ότι «σε περιπτώσεις ειδικά κρίσεων όπως σήμερα θα ήμασταν πολύ ασφαλέστεροι να είχαμε κλειστά κέντρα αντί των ανοιχτών που λειτουργούν».

Προτεινόμενα για εσάς

Μηταράκης: Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Μηταράκης: Ομαλά θα γίνει η αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου από το ελληνικό σύστημα υποδοχής

Evanthia Karra

Οι 9+1 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την διαχείριση του μεταναστευτικού

Ανδρέας Ντίνης

Επιστολή Μηταράκη προς τον πρόεδρο της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου

Kon

Μηταράκης: Συνολικά 200 κρούσματα κορωνοϊού σε 93 δομές με 100.000 πρόσφυγες

Ανδρέας Ντίνης

Μηταράκης: Μεταφορά 2.000 προσφύγων στην ενδοχώρα εντός του μήνα

Μιχάλης Μάρδας

Υπουργική απόφαση για τη λειτουργία του Μητρώου ΜΚΟ αναμένεται άμεσα

Ανδρέας Ντίνης

Μηταράκης: Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στις δομές μεταναστών – προσφύγων

Μιχάλης Μάρδας

Μηταράκης: Αυστηρότεροι οι κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας στις δομές φιλοξενίας

Kon