ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά μια μεγάλη κρίση

Newsroom eleftherostypos.gr

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση, δεν ξέρω αν συγκρίνεται με το 2015 αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ αποφασιστική», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί όσους εισέρχονται παράνομα ως πρόσφυγες. Αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτονα χώρα, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε». Όπως διευκρίνισε, εξάλλου, αυτοί που φθάνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας «κρατούνται και θα μεταφερθούν στα ΠΡΟΚΕΚΑ» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Σχετικά με την κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «το γεγονός ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων θα βρίσκονται σε λίγες ώρες στη χώρα μας, δείχνει την ενεργή στήριξή τους, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ζητάμε την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά κινούμαστε ανεξάρτητα και θωρακίζουμε τα δικά μας σύνορα πολύ πριν αντιδράσει οποιοσδήποτε άλλος».

Σε ερώτηση για το τι θα ζητήσει η χώρα από το αυριανό Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «ζητάμε στήριξη της Ελλάδας και στην προστασία των συνόρων, αλλά και στα έκτακτα μέτρα που έχουμε λάβει και στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στη γείτονα χώρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία εργαλειοποιεί ανθρώπους, διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες και εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο για να πετύχει πίεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας εκβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό απαιτεί μία συνολική απάντηση από τα ευρωπαϊκά όργανα».

Τέλος, σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ως σήμερα έχουν μετακινηθεί από τα νησιά 18.700 άτομα και εξήγησε ότι «αποσυμφόρηση γίνεται συστηματικά, σε χαμηλούς τόνους, ώστε να μην λειτουργήσει θελκτικά για τις ροές. Αντιμετωπίσαμε τις αυξημένες ροές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με ισόποση αποσυμφόρηση. Η αποσυμφόρηση ως διαδικασία είναι διαρκής και θα συνεχιστεί». Πρόσθεσε τέλος, ότι «σε περιπτώσεις ειδικά κρίσεων όπως σήμερα θα ήμασταν πολύ ασφαλέστεροι να είχαμε κλειστά κέντρα αντί των ανοιχτών που λειτουργούν».

Προτεινόμενα για εσάς

Συνάντηση Μηταράκη-Μπακογιάννη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Μιχάλης Μάρδας

Αποκαλύψεις Μηταράκη: Για ΜΚΟ και για το πως η Τουρκία διευκολύνει τους λαθροδιακινητές μεταναστών

Ανδρέας Ντίνης

Ο Μηταράκης με επιστολή σε Κομισιόν και UNHCR ενημέρωσε για την εγκληματική τακτική των Τούρκων στο πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο

Μιχάλης Μάρδας

Νότης Μηταράκης: Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τούρκικη προβοκάτσια στο ναυάγιο στην Λέσβο – Το αυστηρό μήνυμα σε ΜΚΟ

Δημήτρης Ντόγκας

Λέσβος: Το σχέδιο για την κλειστή δομή φιλοξενίας 5.000 μεταναστών στη θέση «Πλάτη»

Δημήτρης Ντόγκας

Άρθρο Μηταράκη στον «Ε.Τ.»: Η Ελλάδα αποκτά ένα σύγχρονο σύστημα υποδοχής αιτούντων άσυλο

Μιχάλης Μάρδας

Προσφυγικό: Κανένα ασυνόδευτο παιδί σε κρατητήριο – Κλείνει ένα μαύρο κεφάλαιο… είκοσι χρόνων

Δημήτρης Ντόγκας

Μηταράκης: Τέλος στο «απαράδεκτο μέτρο» της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα

Μιχάλης Μάρδας

Μηταράκης: «Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις»

Μιχάλης Μάρδας