ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis: Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά – Ζητούν διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Παππάς: Πρωτιά της ΝΔ σημαίνει αστάθεια και ανασφάλεια

Newsroom eleftherostypos.gr

Την κλήτευση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά ως μάρτυρα στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής αποφάσισε η πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν ως μάρτυρες ο Αντώνης Σαμαράς, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Ιωάννης Φιλιππάκης και η Γιάννα Παπαδάκου.

Όλα αυτά μετά τις βόμβες… μεγατόνων που έριξε ο Σάμπι Μιωνής στην Προανακριτική της Βουλής. Ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, φέρεται να κατήγγειλε ουσιαστικά πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον εκβίαζε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου (συγκεκριμένα στο γραφείο του Νίκου Παππά), ζητώντας του να καταβάλει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προκειμένου να λήξει η αντιδικία του με εκδότη.

Συγκεκριμένα, πάντα κατά τον κ. Μιωνή, ο Δ. Παπαγγελόπουλος σε εκείνη τη συνάντηση του ζήτησε 350.000 ευρώ προκειμένου «να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα» του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννη Φιλιππάκη, στο πλαίσιο της αντιδικίας που είχε με τον επιχειρηματία, μετά από σειρά δημοσιευμάτων που τον ενέπλεκαν με τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, στη συνάντηση εκείνη, που έλαβε χώρα στις 10 Μαρτίου 2016, «ο Ν. Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί και ανέφερε να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά (σ.σ.: συνεργάτης του Σ. Μιωνή) και για τον Φιλιππάκη πως πρέπει να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε “και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει”, εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αφτιά μου. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε», ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως «ο Ν. Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα».

Ωστόσο, αυτό που καθιστά συγκλονιστικούς τους ισχυρισμούς του Σ. Μιωνή είναι πως κατέθεσε ένα έγγραφο στην Προανακριτική Επιτροπή, το οποίο φαίνεται όχι απλά να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του, αλλά μοιάζει να περιγράφει ένα πολυδαίδαλο παραδικαστικό κύκλωμα!

Το έγγραφο αυτό, κατά τον Σ. Μιωνή, του το παρέδωσε η πλευρά Φιλιππάκη (μαζί με το συνεργάτη του εκδότη, Αλέξανδρο Τάρκα) και περιγράφει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ώστε να λήξει η αντιδικία τους. Ομως, εκτός από την εκατέρωθεν απόσυρση αγωγών και τα άρθρα που θα δημοσιεύονταν στην εφημερίδα για να «φτιάξουν το προφίλ» του Σ. Μιωνή, στο έγγραφο αναφέρεται και ο τρόπος με τον οποίο θα λήξουν οι δικαστικές… περιπέτειες του επιχειρηματία.

Κατευθυνόμενες αποφάσεις

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο γίνεται λόγος πως εάν υπάρξει συμφωνία Φιλιππάκη – Μιωνή, «η ερευνούσα Εισαγγελική Αρχή εισηγείται ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία και κλείνει την προκαταρκτική έρευνα για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, βάζοντας την υπόθεση στο αρχείο. Στη συνέχεια, η απόφαση αρχειοθέτησης επικυρώνεται από την Εισαγγελία Εφετών». Τα παραπάνω αφορούν μήνυση κατά του Σ. Μιωνή για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που στρεφόταν και κατά του δικηγόρου του και συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου.

Αντίστοιχα, για δίωξη που αφορά το αδίκημα της απάτης, το έγγραφο αναφέρει «η τέταρτη ειδική ανακρίτρια εισηγείται την αρχειοθέτηση και για τα δύο πρόσωπα και επιδίδει τυπική κλήση. Αλλος εισαγγελέας συμφωνεί στην αρχειοθέτηση και η απόφαση πάει στη συνέχεια προς επικύρωση».

Ο εκδότης και ο συνεργάτης του, δηλαδή, φαίνεται να λένε πως έχουν όλους τους τρόπους για να κατευθύνουν τη Δικαιοσύνη! Οι εισαγγελικές πράξεις αρχειοθέτησης αναφέρονται στο έγγραφο ως δεδομένες, αφού για αυτές μοιάζει να αρκεί… ένα απλό νεύμα του εκδότη! Ο Σ. Μιωνής, καταθέτοντας στην Προανακριτική, φέρεται να εκτίμησε πως «ήταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες».

Αποκαλύψεις

«Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο που ελέγχει τις υποθέσεις. Ολα όσα συνέβησαν σε μένα χρησιμοποιώντας το όνομα Παπασταύρου ήταν οι πράξεις μιας εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τον πλουτισμό αλλά και το πολιτικό όφελος. Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληματική οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους», φέρεται να σχολίασε ο κ. Μιωνής, παραφράζοντας την περίφημη φράση που είχε πει ο Δ. Παπαγγελόπουλος έξω από το Μαξίμου στις αρχές του ’18.

Σε αυτό το ιδιότυπο «παραδικαστικό κύκλωμα» μάλιστα, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο Σ. Μιωνής ενέταξε και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη: «Εξέδιδε εντάλματα σύλληψης εναντίον μου, ως το αγαπημένο παιδί του Παπαγγελόπουλου. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία στην υπόθεσή μου και στη Novartis. Καταγγελία στην Αμερική και ψευδομάρτυρες».

Μάλιστα, ο κ. Μιωνής φέρεται να δήλωσε πως έχει αποδείξεις για τις χρηματικές απαιτήσεις Παπαγγελόπουλου, αναφέροντας «δεν υπάρχει λέξη που να σας έχω πει και να μην έχω αποδείξεις γι’ αυτό. Οποτε μου ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη θα τα καταθέσω». Σε ερώτηση μάλιστα του βουλευτή της Ν.Δ. Δ. Μαρκόπουλου εάν εννοεί πως έχει ηχητικό υλικό, ο επιχειρηματίας το υπονόησε: «Εκανα ό,τι ήταν απαραίτητο για να προστατευτώ. Αν χρειαστεί θα τα προσκομίσω στη Δικαιοσύνη. Εχω ό,τι χρειάζεται», επανέλαβε.

Αντίδραση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν διέψευσε την εν λόγω συνάντηση, αλλά απέδωσε την πρωτοβουλία της συνάντησης στον Νίκο Παππά, ο οποίος είχε επικαλεστεί πιέσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση! «Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική. Επίσης κατηγόρησε τους κ.κ. Βορίδη και Φιλιππάκη ως ναζί και μέλη διεθνούς ναζιστικής οργάνωσης και ότι για αυτό τον καταδιώκουν. Ηταν σε έξαλλη κατάσταση. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε. Του διευκρινίσαμε ότι στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Για τον κ. Βορίδη του συστήσαμε να απευθυνθεί στη Ν.Δ.

Για τον κ. Φιλιππάκη, τον οποίο εγώ πρόσφατα είχα γνωρίσει, να διευθετήσει συμβιβαστικά τις διαφορές του», δήλωσε ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ έκανε λόγο και για νέα συνάντηση το 2018.

«Ομολογία ενοχής»

Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπαγγελόπουλος καταγγέλλει και «το ήθος του Σ. Μιωνή, που δεν δίστασε να μαγνητοφωνήσει παράνομα στο Μέγαρο Μαξίμου συνομιλία του με δύο υπουργούς σε συνάντηση για την οποία ο ίδιος επανειλημμένως είχε παρακαλέσει». Αυτή η αναφορά του πρώην υπουργού, σύμφωνα με το περιβάλλον Μιωνή, συνιστά «ομολογία ενοχής του», ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν έκανε ξεκάθαρα λόγο για ηχογράφηση. «Καρφώθηκε μόνος του», σχολίαζαν άτομα του περιβάλλοντος του επιχειρηματία.

Της κατάθεσης Μιωνή ακολούθησε «πόλεμος» διαρροών, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν λόγο για απόδειξη ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος, εστιάζοντας στα έγγραφα που κατέθεσε ο επιχειρηματίας: «Φιλιππάκης και Τάρκας δεσμεύονται, εν είδει δικαστών, στο κλείσιμο των ποινικών υποθέσεων που του είχαν δημιουργήσει, έναντι της αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους, που ο Μιωνής είχε δεσμεύσει δυνάμει αγγλικών δικαστικών αποφάσεων», ανέφεραν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έλεγαν πως «δεν υπάρχει βόμβα, αλλά μια στρακαστρούκα δεύτερης διαλογής». Εκαναν λόγο για «δήθεν μίζες» που στην πραγματικότητα αποτελούσαν «ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ δυο ιδιωτών», ενώ πρόσθεταν πως η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκε στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Στριμωγμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, ακόμη και έτσι να έχουν τα πράγματα, η «ομολογία» του ΣΥΡΙΖΑ πως δύο υπουργοί της κυβέρνησης συναντήθηκαν με ιδιώτη επιχειρηματία για να λύσουν μία οικονομική διαφορά του με άλλο επιχειρηματία, εντός του Μαξίμου, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Αυτό δεν αναιρείται και από το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αρχικά υπήρξε παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για εξωδικαστικό συμβιβασμό Μιωνή-Φιλιππάκη το 2013 μέσω του Στ. Παπασταύρου. Ακόμη και εάν όντως είναι συνήθης πρακτική υπουργοί να μεσολαβούν προς επίλυση ιδιωτικών διαφορών, όπως επιχειρεί να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο το χειρότερο για το πολιτικό σύστημα, αφού αναμφίβολα δεν εξελέγησαν από τους πολίτες για να κάνουν τους διαμεσολαβητές μεταξύ επιχειρηματιών. Εάν, δε, ισχύει ο ισχυρισμός Μιωνή περί εκβιασμού, τότε τα πράγματα για τον Δ. Παπαγγελόπουλο γίνονται πολύ δύσκολα.

Αποστάσεις

Από την άλλη, παρά την προσπάθεια πηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποβαθμίσει την κατάθεση Μιωνή, γίνεται ίσως για πρώτη φορά τόσο εμφανής η απόσταση που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Δ. Παπαγγελόπουλο. «Ο μάρτυρας ήταν ξεκάθαρος πως 100% Τσίπρας και Παππάς δεν γνώριζαν τίποτα». «Δεν είχε ευθύνη ο Παππάς, ξαφνιάστηκε, αισθάνθηκε άσχημα», τονίζουν από την κατάθεση Μιωνή. Είναι παραπάνω από σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να… μην μπλέξει παραπάνω και η όποια τυχόν ποινική ευθύνη προκύψει να αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ο ίδιος ο Σ. Μιωνής πράγματι φέρεται να έκανε λόγο για «έκπληξη» του Ν. Παππά όταν άκουσε τον Δ. Παπαγγελόπουλο να ζητά χρήματα. «Ηταν πεσμένα τα φτερά του για όσα έκανε ο Παπαγγελόπουλος. Ο Παπαγγελόπουλος όμως τους είχε παραμυθιάσει, ένιωθα ότι είχε μεγάλη εξουσία και στα θέματα της Δικαιοσύνης θα έλεγα πως ήταν κράτος εν κράτει», είπε ο Σ. Μιωνής, εκτιμώντας πως ο πρώην αν. υπουργός είχε «πουλήσει» στον τότε πρωθυπουργό τη μήνυση Φιλιππάκη για εγκληματική οργάνωση κατά Παπασταύρου και Μιωνή ως σημαντική υπόθεση, που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία και τον Α. Σαμαρά.

Κατάθεση μήνυσης

Ταυτόχρονα, πάντως με την κατάθεσή του στην επιτροπή, ο Σ. Μιωνής κατέθεσε και μήνυση για απόπειρα εκβίασης και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατά των Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Τάρκα, αλλά και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου. Στη μήνυση αναφέρει πως «έγινε στόχος μιας εγκληματικής συμμορίας, που είχε σαφή επιδίωξη προσπορισμού παρανόμου οικονομικού οφέλους. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν σειρά εξωθεσμικών και αντιδικονομικών ενεργειών, όπως η έκδοση παράνομων ενταλμάτων συλλήψεως, η δημιουργία σειράς ποινικών δικογραφιών και αβασίμων φορολογικών καταλογισμών, που, τελικώς, κατέπεσαν στα Ελληνικά Δικαστήρια».

ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Σε ανακοίνωσή της, η Γιάννα Παπαδάκου αναφέρει πως «ο άνθρωπος που διώχθηκε ακόμα και για απόπειρα απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου επιτίθεται και επιχειρεί να φιμώσει μια Ελληνίδα δημοσιογράφο που έκανε μόνο το καθήκον της και με τις αποκαλύψεις της βοήθησε να εισπραχτούν εκατομμύρια ευρώ από τα Δημόσια Ταμεία!» και προσθέτει: «Οχι μόνο δεν τον συκοφάντησα για υπόθεση φοροδιαφυγής που είχε στις ΗΠΑ, αλλά σε βάρος του είχε εκδοθεί και Ομοσπονδιακή Απόφαση Κατάσχεσης», προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ

«Να δίνουν ολόκληρες τις καταθέσεις, όχι αποσπάσματα»

Για πολιτική δίωξη έκανε λόγο ο δικηγόρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας «Αν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. ενδιαφέρονται για την αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού για αυτά που καταθέτουν οι εξεταζόμενοι μάρτυρες, αντί να διαρρέουν παράνομα και αυθαίρετα αποσπάσματα των καταθέσεών τους καλούμε να δίνουν ολόκληρες τις καταθέσεις τους στη δημοσιότητα, αφού δεν εννοούν να τηρήσουν τη μυστικότητα της προκαταρκτικής διαδικασίας. Καθόσον διαφορετικά οι συνήγοροι υπεράσπισης που σεβαστήκαμε μέχρι σήμερα τη μυστικότητα της διαδικασίας, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε τακτική και να προβούμε με υπαιτιότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στη δημοσιοποίηση ολόκληρων των μαρτυρικών καταθέσεων και των ουσιωδών εγγράφων που βρίσκονται στη δικογραφία, για να ενημερωθεί αντικειμενικά ο ελληνικός λαός και για να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου», προσθέτει.

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλιότητα…

Kon

Οι μπροστάρηδες…

Kon

Τηλεοπτικές άδειες: Στον προθάλαμο της Βουλής η δικογραφία με τις καταγγελίες Καλογρίτσα κατά Παππά

Δημήτρης Ντόγκας

«Απόπειρα Δολοφονίας»

Kon

Με Βενιζέλο συνεχίζονται οι καταθέσεις για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου»

Μιχάλης Μάρδας

Υπόθεση Novartis: Πολύωρη κατάθεση Βενιζέλου – «Ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων»

Tinad

Ο Πέτσας ζητά απαντήσεις από τον Τσίπρα για την κατάθεση Καλογρίτσα: Γνωρίζει ή όχι για τις δοσοληψίες Παππά;

Μιχάλης Μάρδας

Καλογρίτσας «καίει» Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες: «Εξασφαλίσαμε τα χρήματα, το όνομά σου θέλουμε μόνο»

Ανδρέας Ντίνης

Καταθέτει ο Καλογρίτσας για τον «στημένο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών» και το ρόλο του Παππά

Μιχάλης Μάρδας