Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Τσίπρα κατά κυβέρνησης με συνθήματα ΠΑΣΟΚ και τακτική ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση Τσίπρα κατά κυβέρνησης με συνθήματα ΠΑΣΟΚ και τακτική ΣΥΡΙΖΑ

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Με εφ’ όλης της ύλης σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να υπερβεί το διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ, την προβληματική αντιπολιτευτική τακτική, τις νωπές μνήμες της κυβερνητικής του αποτυχίας.

Σε μια πολιτική εκδήλωση πλούσια σε θέαμα και χρώμα αλλά φτωχή στην πολιτική, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να τονώσει το ηθικό του κομματικού του ακροατηρίου και, χωρίς να αποφύγει ψέματα και υπερβολές, να υποστηρίξει ότι βρίσκεται σε πορεία επιστροφής στην εξουσία.

Με συνθήματα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 και υποσχέσεις από το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η επόμενη φορά που θα γυρίσει στην εξουσία θα είναι «πρώτη φορά Αριστερά» και όχι η δεύτερη, με το επιχείρημα πως την πρώτη φορά δεν υλοποίησε το δικό του πρόγραμμα.

Εχει σημασία, δε, ότι για πολλοστή φορά, γνωρίζοντας τις ευθύνες τις δικές του και του κόμματός του για το ότι η έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο Novartis εμποδίστηκε για πολιτικούς λόγους και δεν προχώρησε όπως έγινε σε άλλα κράτη, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, καλώντας -δήθεν- τον κ. Μητσοτάκη να τον «πάει στη Δικαιοσύνη», σαν να μην έχει καταλάβει ότι σήμερα δεν αποφασίζουν οι «αρμοί» της εξουσίας, όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και διασυρόταν όποιος αποφάσιζε ο «εργοδηγός» ακόμα και χωρίς στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σαν να μην καταλαβαίνει τις διαστάσεις των όσων λέει με τον θεσμικό του ρόλο, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υιοθέτησε και πάλι όσα λένε οι Τούρκοι, για να εμφανίσουν την ελληνική πολιτική σκηνή διχασμένη, επειδή θεωρεί ότι προσωρινά τα όσα λέει η Αγκυρα τον ευνοούν.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Σαββάτου στο Tάε Kβο Nτο -στην οποία προβλήθηκαν και επτά βίντεο με αντικυβερνητικό περιεχόμενο- έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση Novartis κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για «προσπάθεια μικρού πραξικοπήματος που απέτυχε» και την κυβέρνηση ότι είναι αυτή που φοβάται την αλήθεια. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ακολουθεί «τακτικές Ορμπαν» όχι μόνο στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, αλλά και στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας.
Προκάλεσε, ωστόσο, θυμηδία και δικαιολόγησε απολύτως και την κριτική που δέχεται από τη Ν.Δ., αλλά και από τα άλλα κόμματα, ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει σημαία ευκαιρίας σε όλα τα θέματα, όταν την ίδια ώρα που μιλάει υπέρ της οικολογίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και διαρρέει ότι το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συμβολίζει την προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή υπερασπίζεται και το λιγνίτη. «Ανακοινώνουν απολιγνιτοποίηση αλλά χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών για τις τοπικές κοινωνίες. Το μόνο σχέδιο που έχουν είναι να εξυπηρετήσουν συμφέροντα», ανέφερε γενικά και αόριστα για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Μήνυμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια δύναμη που επιθυμεί όχι μόνο να έλθει ξανά σε θέση διακυβέρνηση, αλλά να έλθει και να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων, για να αλλάξουμε τη χώρα και την κοινωνία. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως ρήξεις. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, τη χώρα και την κοινωνία, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε εμείς. Σας καλώ να μπείτε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια για να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή. Να γίνουμε ένα κόμμα ανοικτό, νεανικό, λαϊκό, και ριζοσπαστικό. Να δημιουργήσουμε το κόμμα που θα εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς την πολύχρωμη εκλογική του βάση», είπε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές κατά όσων αντιδρούν στη διεύρυνση και στο μετασχηματισμό, στην «πασοκοποίηση».

«Δεν είναι ο δρόμος των λίγων και τον πεφωτισμένων που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας. Θέλουμε έναν φορέα ανοικτό στο καινούργιο, ανοικτό σε όλους τους προοδευτικούς, αριστερούς, σε όλους τους ανήσυχους πολίτες. Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την ασφάλεια του πρωτοκόλλου και της επετηρίδας» σημείωσε και έριξε το γάντι στους διαφωνούντες. «Σε ό,τι με αφορά, είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και σας καλώ να στηρίξετε την προοπτική της διαρκούς αλλαγής που θα μας κάνει πιο ριζοσπαστικούς και πιο χρήσιμους στην κοινωνία, ως την καρδιά της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που θα κληθεί ξανά σύντομα να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια της. Σας καλώ να αλλάξουμε το κόμμα μας και να το δυναμώσουμε για να αλλάξουμε την κοινωνία», είπε.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ: Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι μένει ίδιος και απαράλλακτος

Μιχάλης Μάρδας

Το νερό το είχε ιδιωτικοποιήσει ο Τσίπρας

Kon

Νικολάου: Χάος επί ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές – 3.000 ποντίκια ξεχύθηκαν πάνω σε υπαλλήλους

Ανδρέας Ντίνης

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τον εαυτό του

Kon

Σφοδρή επίθεση Πέτσα σε ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει τη χώρα σε μόνιμη καραντίνα

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Στην κατηφόρα την μεγάλη

Kon

Τι θα έχανε…

Kon

Δημοσκόπηση GPO: Συντριπτικό προβάδισμα ΝΔ με 22 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Φύτεψε λεφτόδενδρα…

Kon