Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων Σαράφη και Κελέση στην προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Προανακριτική Novartis: Χωρίς στοιχεία για πολιτικούς τα έγγραφα του FBI

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Η «ώρα μηδέν» έφτασε για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» από αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Μετά τις εγγυήσεις που έλαβαν από τον Αρειο Πάγο, τα δύο κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis παρουσιάστηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και δήλωσαν πως θα καταθέσουν, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου περί προστασίας μαρτύρων.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στην απάντηση που έδωσε προς την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, ανέφερε πως οι ίδιοι οι μάρτυρες «έχουν λόγο» στον τρόπο που θα εξεταστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας. Είχε προηγηθεί ένα «θρίλερ», με την Προανακριτική Επιτροπή να καλεί αρχικά τους μάρτυρες για να καταθέσουν την προηγούμενη εβδομάδα, με τους ίδιους ωστόσο να αρνούνται να εμφανιστούν «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους βουλευτές, με το επιχείρημα πως θα διαρρεύσει η πραγματική τους ταυτότητα.

Πλέον, μετά τις διευκρινίσεις του Αρείου Πάγου, όλες οι εμπλοκές που παρουσιάστηκαν φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί και εκτός απροόπτου η εξέταση των δύο μαρτύρων θα διεξαχθεί σήμερα, με τον «Μάξιμο Σαράφη» να έχει κληθεί στις 16:00 και την «Αικατερίνη Κελέση» στις 20:30.

Η επιστολή του Αρείου Πάγου προς την Προανακριτική την προηγούμενη Παρασκευή ήταν πράγματι αυτή που ξεκλείδωσε την όλη διαδικασία, την ώρα που αυτή φαινόταν… κολλημένη στη λάσπη και οι μάρτυρες ήταν άφαντοι. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας από την Επιτροπή, άλλωστε, απαντούσαν πως δεν υπάρχει διάθεση σύγκρουσης με το ανώτατο δικαστήριο, αλλά πως στην πραγματικότητα πραγματοποιείται ο απώτερος σκοπός, που δεν είναι άλλος από το να εξεταστούν τελικά οι δύο μάρτυρες από τα μέλη της επιτροπής για ό,τι ξέρουν γύρω από την υπόθεση Νοvartis.

Η εκτίμηση των μελών της Επιτροπής είναι πως η εξέταση αυτή έχει κομβική σημασία και ενδεχομένως να αποτελέσει το «κλειδί» της έρευνας για τυχόν ποινικές ευθύνες του Δ. Παπαγγελόπουλου. Τα δύο πρόσωπα (στελέχη της φαρμακευτικής εταιρίας) έχουν κάνει λόγο για δωροδοκίες σε δέκα πολιτικούς για να προωθήσουν τα συμφέροντα της Novartis με την Εισαγγελία Διαφθοράς να στέλνει το φάκελο στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Δύο χρόνια αργότερα η επικεφαλής της Εισαγγελίας Ε. Τουλουπάκη έχει βάλει τη δικογραφία στο αρχείο για επτά από αυτούς, αφού δεν βρέθηκε κάποια σχέση τους με παράνομες πληρωμές, παρά το γεγονός πως ο «Σαράφης» είχε κάνει λόγο για «τροχήλατες βαλίτσες με λεφτά προς τον Α. Σαμαρά», ή για ποσό 120.000 ευρώ προς τον Π. Πικραμμένο.

Οι περιγραφές που έκαναν οι δύο μάρτυρες στην Εισαγγελία Διαφθοράς είχαν κυρίως υποθετικό χαρακτήρα (π.χ. «πιστεύω πως υπήρξε δωροδοκία»), ή βασίζονταν σε όσα είχαν ακούσει οι μάρτυρες από άλλα στελέχη της εταιρίας, με την πλειοψηφία της Επιτροπής να θέτει το ερώτημα πώς ενέπλεξαν ανθρώπους κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αλλωστε, ο Ι. Αγγελής έχει κάνει λόγο για σχέδιο του περίφημου «Ρασπούτιν» ώστε να ευνοηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ και ο καθηγητής Ν. Μανιαδάκης (που κατά δήλωσή του ήταν ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας) έχει κάνει λόγο για πιέσεις που δέχτηκε για να εμπλέξει πολιτικούς.

Στα ερωτήματα που σίγουρα θα θέσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, θα είναι και το γιατί οι μάρτυρες κατέθεσαν τμηματικά για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, ξεκινώντας το 2017 και κλείνοντας τις αναφορές τους στις 4/2/2018, ανήμερα του συλλαλητηρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ευνόητο είναι πως η σημερινή μέρα αποτελεί κομβικό σημείο στην έρευνα των βουλευτών, που περιμένουν να… βγουν σοφότεροι από τον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ. «Το ίδιο και ο ελληνικός λαός», προσθέτει ο Α. Γεωργιάδης σε δημόσιες τοποθετήσεις του. Σίγουρα πάντως η «θερμοκρασία» θα ανέβει κατακόρυφα τις ώρες της εξέτασης.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Έρευνα για εγκληματική οργάνωση ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τα επεισόδια σε Σταυρούπολη και Νέο Ηράκλειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δολοφονία στη Δάφνη: Μείωση ποινών για το… έγκλημα μέσω facebook

Λάμπρος Κατσαρός

Μπλόκο στους δικομανείς αρνητές βάζει ο Πλιώτας – Τέλος το αυτόφωρο για μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για αντιεμβολιαστές που απειλούν εκπαιδευτικούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άρειος Πάγος: Πώς θα αντιμετωπίζουν οι εισαγγελείς ανεμβολιάστους συλληφθέντες που αρνούνται self test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Ακόμη δέκα εμβολιαστικά κέντρα στο μικροσκόπιο των αρχών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Παρέμβαση Άρειου Πάγου – Άσκηση δίωξης έστω και με υπόνοια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Παρατείνει το καθεστώς προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φωτιές στην Ελλάδα: Σχέδιο εμπρησμών «βλέπει» ο Αρειος Πάγος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom