Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά στον «Ε.Τ.»: Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι στολή για τις Απόκριες

Γεννηματά για Κρεμαστινό: Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων ζητά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και θεωρεί αναγκαία τη χάραξη εθνικής γραμμής.

Στη συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η κ. Γεννηματά ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για τους άλλους, ευαίσθητους τομείς διακυβέρνησης, όπως το προσφυγικό, το ασφαλιστικό, η προστασία α’ κατοικίας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απορρίπτει με σκληρό και ειρωνικό τρόπο το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση «ευκαιριακό παρατηρητή της σοσιαλδημοκρατίας». Απορρίπτει όμως και την προσέγγιση από τη Νέα Δημοκρατίας και πιστεύει ότι «όλοι εντός και εκτός της χώρας αντιλαμβάνονται κάθε μέρα και περισσότερο ότι ένα τεχνητό διπολικό πολιτικό σύστημα με μια δήθεν μεταρρυθμιστική κεντρώα Ν.Δ. και έναν δήθεν κεντροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί».

Κυρία πρόεδρε, συντηρείτε ψηλά τους τόνους της κριτικής σας κατά της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα των εθνικών θεμάτων και ιδιαίτερα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τι θα κάνατε εσείς που δεν κάνει η κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία;  

Κρατώ ψηλά τους τόνους της πολιτικής συνεννόησης για τα εθνικά ζητήματα. Αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η πατριωτική παράδοση της παράταξής μας. Αμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής με σαφείς κόκκινες γραμμές και στη βάση αυτή ανάπτυξη έγκαιρων και στοχευμένων πρωτοβουλιών αξιοποιώντας τις συμμαχίες της χώρας. Με σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτό επιβάλλουν τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που υλοποιούν συστηματικά μια ολιστική αναθεωρητική στρατηγική για την αλλαγή του status quo στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά το πρόβλημα, ακολουθεί αμήχανη πίσω από τις εξελίξεις που τρέχουν, δηλώνει προβλέψιμα δεδομένη.

Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, τι προτείνετε διαφορετικό; Θέλετε να μας εξηγήσετε γιατί δεν στηρίξατε τη διάταξη για τον έλεγχο των ΜΚΟ στη Βουλή;   

Ενα ευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Ελλάδα -και ιδιαίτερα τα νησιά μας- ασφυκτιούν από τις αυξημένες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να εκραγούν. Ο πληθυσμός των μεταναστών σε κάποιες περιπτώσεις είναι ίσος ή και υπερβαίνει τον τοπικό πληθυσμό, που είναι ο συνοροφύλακας της Ευρώπης. Η κρίση οξύνεται και με το κυβερνητικό αλαλούμ. Το ανθρωπιστικό πρόβλημα διευρύνεται, η Ακροδεξιά καραδοκεί. Εμείς καταθέσαμε δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων: Με ουσιαστικό ρόλο για τη Frontex  μέσω της γενναίας ενίσχυσης της επιχειρησιακής της εντολής αλλά και των μέσων που της παρέχονται για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και με σύστημα κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται. Με αλλαγή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, ώστε να σταματήσει ο Ερντογάν τους εκβιασμούς και να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας. Με ριζική αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου. Με κάθε ευκαιρία υψώνουμε τη φωνή μας σε όλα τα ευρωπαϊκά fora. Σε όλες τις προσυνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπως κάναμε και πρόσφατα στις Βρυξέλλες, κινητοποιούμε τη δική μας πολιτική οικογένεια για τη στήριξη των προτάσεών μας. Η κυβέρνηση παραμένει άφωνη στην Ευρώπη και πρόχειρη και αυταρχική στο εσωτερικό της χώρας. Αποδέχθηκε και εφαρμόζει πιστά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας και παγιδεύει τη χώρα αποδεχομένη να διαχειριστεί το μείζον αυτό ευρωπαϊκό ζήτημα ως εσωτερικό πρόβλημα. Με συνεχές ράβε – ξήλωνε, σχέδια επί χάρτου που αλλάζουν ανά εβδομάδα και ακροδεξιές κορόνες. Ομως, κάθε παλινωδία της κυβέρνησης ανάβει ένα «πράσινο φως» στην απέναντι πλευρά. Οσον αφορά στις ΜΚΟ, πρόκειται για επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης, με διάταξη που προϋπήρχε και είναι αναποτελεσματική με τη γραφειοκρατία που προσθέτει.

Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή εξασφαλίζει σταθερότητα έως το 2070. Εσείς καταθέσατε πρόταση νόμου για επαναφορά της 13ης σύνταξης, του ΕΚΑΣ, αλλά και κατώτατου ορίου 500 ευρώ. Υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια; 

Ο κ. Μητσοτάκης προ των εκλογών δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου. Αντί γι’ αυτό του έκανε «μακιγιάζ» και έχουμε πια τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που προπαγανδίζει ένα δημοσιονομικό παράδοξο με τον ισχυρισμό ότι μειώνει εισφορές, αυξάνει συντάξεις και ως διά μαγείας εξασφαλίζει βιώσιμο ασφαλιστικό για τα επόμενα… 50 χρόνια. Ο νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση όχι μόνο συντηρεί τις αδικίες, αλλά προσθέτει περισσότερες για τα χαμηλά εισοδήματα. Δεν τον ψηφίζουμε. Αντιπαραθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση πραγματικής μεταρρύθμισης, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, την αλληλεγγύη των γενεών, τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η γερμανική «Handelsblatt» έγραψε ότι ο κ. Τσίπρας μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση μέσα στο κόμμα του, σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα για να ξαναπάρει την εξουσία. Τι λέτε; Αν υπάρχει καπνός (περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής), υπάρχει και φωτιά;

Καλές οι Απόκριες αλλά η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι αποκριάτικη στολή. Ολοι εντός και εκτός της χώρας αντιλαμβάνονται κάθε μέρα και περισσότερο ότι ένα τεχνητό διπολικό πολιτικό σύστημα με μια δήθεν μεταρρυθμιστική κεντρώα Ν.Δ. και έναν δήθεν κεντροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί. Πασχίζουν οι «παπαγάλοι» της Ν.Δ. και τα «παπαγαλάκια» του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού και να διαστρεβλώσουν τη θέση μας για την αυτόνομη πορεία. Εχω πει και στη Βουλή ότι δεν χρειαζόμαστε τα «φλερτ», ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Ν.Δ. Το Κίνημα Αλλαγής γίνεται κάθε μέρα και πιο ελκυστικό στους προοδευτικούς πολίτες και αυτό είναι που τους ανησυχεί. Να το προσέξουν οι ψηφοφόροι και τα στελέχη μας και μην παγιδεύονται στην προπαγάνδα τους.

Κανένα προπέτασμα καπνού δεν μπορεί να κρύψει τις ουσιαστικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που έχουμε με τη Ν.Δ. ούτε τις αντίστοιχες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε μια γνήσια προοδευτική σοσιαλιστική παράταξη και σε ευκαιριακούς παρατηρητές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει κρίση ταυτότητας και είναι à la cart λίγο από όλα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 Ποιοι είναι οι στόχοι της πολιτικής και ιδεολογικής σας Συνδιάσκεψης που διεξάγεται τον Μάρτιο;

Η πολιτική μας αντεπίθεση. Με αυτοπεποίθηση και σφραγίδα τη σοσιαλιστική μας ταυτότητα. Είμαστε σοσιαλιστές και δημοκράτες. Θέλουμε ένα ζωντανό και ανοιχτό κόμμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας για να σταθεί απέναντι στις νέες μορφές ανισότητας και να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις, το τεχνολογικό χάσμα και την κλιματική αλλαγή. Να ξανακάνει τη δημοκρατία ισχυρή και αποτελεσματική. Να τοποθετήσει ξανά την Ελλάδα στο νέο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Να εξασφαλίσει τη δίκαιη μετάβαση στις αλλαγές που απαιτούνται. Φέρνουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Το σύνθημα της Συνδιάσκεψής μας είναι ότι «η πολιτική επιστρέφει». Και καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να οδηγήσουμε την παράταξη στη νέα εποχή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

«Με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., χιλιάδες συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους…»

Στείλατε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητάτε συνεννόηση όλων των κομμάτων για το μείζον ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας. Πολλοί έγραψαν ότι το κάνατε για να αποφύγετε την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσετε από κοινού πρόταση νόμου. Στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε η αιχμή ότι αυτό το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση; 

Με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε απόγνωση, κινδυνεύοντας από την 1η Μαΐου να χάσουν τα σπίτια τους. Πρόκειται για ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που υπερβαίνει τα στεγανά των κομματικών αντιπαραθέσεων, προϋποθέτει ευρύτερο πολιτικό, επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο. Γι’ αυτό ανέλαβα την πρωτοβουλία να ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής. Στη βελτίωση της ζωής των πολιτών κρινόμαστε όλοι. Να σας θυμίσω ότι σε αντίστοιχη παρέμβαση είχα προβεί και το 2017 με τη Διακομματική για το δημογραφικό και μέσα από το πόρισμή της θεσπίστηκε πρόσφατα το επίδομα γέννησης.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Στα χαρακώματα Πρετεντέρης-Γεννηματά: Το σχόλιο περί κομμωτηρίου και η καταγγελία για σεξισμό!

Μιχάλης Μάρδας

Το πόθεν έσχες της Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά

Ανδρέας Ντίνης

Το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά για την Γιορτή της Μητέρας

Μιχάλης Μάρδας

Marfin: Ράγισαν καρδιές στα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τους νεκρούς

Ανδρέας Ντίνης

Γεννηματά για Κρεμαστινό: Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο

«Ζυμώσεις» στην Κεντροαριστερά με κερδισμένο τον Μητσοτάκη

Kon

Γεννηματά: Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα μας κρατήσουν ασφαλείς

Ανδρέας Ντίνης

Γεννηματά για Μητσοτάκη: Ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μείνουμε ασφαλείς

Μιχάλης Μάρδας

Γεννηματά: Να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός

Kon