Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis: Καταθέτει τη Δευτέρα ο «Σαράφης» στη ΓΑΔΑ

Στη ΓΑΔΑ ο Γεωργιανός που συνελήφθη στον Έβρο με πλαστά έγγραφα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας, και συγκεκριμένα στις 4 μ.μ, θα περάσει το κατώφλι της ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης» για να δώσει κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Η μεταστροφή του προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος βρέθηκε χθες αυτοβούλως στην Ασφάλεια Αττικής, ερμηνεύεται πρωτίστως ως απόρροια της γνωμάτευσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ελευθερία που έχει να καταθέσει όπως εκείνος επιθυμεί και δευτερευόντως ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από το ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ενώ με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται αν θα υπάρξει αντίστοιχη κίνηση από την «Αικατερίνη Κελέση».

Ο «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε χθες στις 6 το απόγευμα με τον χειριστή αστυνομικό και του εξεδήλωσε την πρόθεση να συνεργαστεί, και μετά βρέθηκε στον 8ο όροφο της Ασφάλειας Αττικής, όπου και επιβεβαιώθηκε η ώρα και η μέρα της κατάθεσης. Οπως εκτιμάται, ο μάρτυρας θα καταθέσει με ηλεκτρονικά μέσα, όπως είναι η αλλοίωση φωνής.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας από την Προανακριτική σχολιάζουν πως ποτέ δεν υπήρξε διάθεση σύγκρουσης με τον Αρειο Πάγο και πως «το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας, μερικές ώρες δηλαδή πριν από τη «συνάντηση» με τον μάρτυρα.

Η διευκρίνιση Μπρακουμάτσου

Με το νέο έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος προΐσταται των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, απάντησε με περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά από σχετικό αίτημα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής. Σε αυτό αναφέρει πως οι εν λόγω μάρτυρες «έχουν γνώμη για τα μέτρα προστασίας» και πως «αυτό αφορά τόσο τις καταθέσεις που ήδη έχουν ληφθεί, όσο και τις καταθέσεις που πρόκειται να ληφθούν».
Επ’ αυτού ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται μια σειρά από νόμους, όπως τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου αναφέρεται πως «τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση αυτή εξειδικεύει περισσότερο την απάντηση που είχε δώσει ο κ. Μπρακουμάτσος στο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (είχε κατατεθεί μία μέρα νωρίτερα), όπου ανέφερε πως πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των μαρτύρων κατά την εξέταση – πρακτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικών ή/και οπτικοακουστικών μέσων.

Ο εισαγγελέας απαντά «θα επιληφθούμε» σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται το αίτημα να μεσολαβήσει το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να διαβιβάσει η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στη δικογραφία, μεταξύ αυτών και τα έγγραφα του FBI. Υπενθυμίζεται πως η κ. Τουλουπάκη είχε στείλει πρόσφατα έγγραφο στην Επιτροπή όπου έκανε λόγο για ύπαρξη στοιχείων περί δωροδοκίας πολιτικού προσώπου, τα οποία όμως στοιχεία δεν είχε αποστείλει, επικαλούμενη το απόρρητο της διαδικασίας. Την αποστολή των στοιχείων στη Βουλή έχει ήδη ζητήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, που διενεργεί παράλληλη έρευνα με αυτήν της Προανακριτικής, σχετικά με τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εγκλημα στο Αιγάλεω: Με τα αίματα ακόμη πάνω του παραδόθηκε ο 20χρονος που σκότωσε τη μητέρα του – Τι είπε στους αστυνομικούς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εγκλημα στο Αιγάλεω: Παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ ο 20χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τη μητέρα του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Novartis: Απαλλάσσεται από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ο Μανιαδάκης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπόθεση Novartis – Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος: Να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα ζητά o οικονομικός εισαγγελέας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη ΓΑΔΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπόθεση Novartis: Παρατείνει το καθεστώς προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Novartis: Οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίζουν για τις κουκούλες στους μάρτυρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Novartis: Να βγουν οι «κουκούλες» προτείνει η εισαγγελέας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γλυκά Νερά: Η πρώτη νύχτα του Μπάμπη στη ΓΑΔΑ – Καταρρακωμένος στο κελί του, μόνη έγνοια το μωρό

Λάμπρος Κατσαρός