Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τα κλειστά κέντρα

Κουμουτσάκος: Για πρώτη φορά κράτη μέλη δήλωσαν ανοιχτά ότι θα πάρουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα

Newsroom eleftherostypos.gr

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για το καλό των νησιωτών και της χώρας να προχωρήσει στην ανακοινωθείσα απόφασή της», δήλωσε αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την επίταξη ακινήτων στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα προσφύγων.

Σχετικά με το «πάγωμα» της επίταξης για μία εβδομάδα ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι «ενώ έχει προχωρήσει η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από εξαντλητικό διάλογο, για να “τρέξουμε” γρήγορα μέσω της επίταξης, υπάρχει ταυτόχρονα η καλή διάθεση να ακουστούν μέχρι τέλους οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών και τοπικών Αρχών», όμως «αυτό δεν οδηγεί σε αναστολή της ανακοινωθείσας πολιτικής από την κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντησή του με τους πρεσβευτές της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, δηλαδή τα κράτη εισόδου αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα, δέχονται το μεταναστευτικό κύμα, έτσι Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος έχουν κάθε λόγο -θα έλεγα ότι επιβάλλεται- να συνομιλούν και να συντονίζονται, καθώς αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, έχουν κοινές ανησυχίες και τελικά κοινούς προβληματισμούς. Ενόψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης για την αντικατάσταση του Δουβλίνου ΙΙΙ πρέπει να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία».

Ενόψει, εξάλλου, της συνάντησης που θα έχει στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι «θέλουμε να ακούσουμε λεπτομερώς την παρουσίαση των σκέψεων και της δικής τους πρότασης, σχετικά με το νέο σύμφωνο ευρωπαϊκής μετανάστευσης και ασύλου […] να πάμε στην ουσία της γερμανικής πρότασης, ώστε να μπορούμε να την αξιολογήσουμε», καθώς «είναι εκ πρώτης όψεως μια ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά μόνο όταν τη δούμε σε λεπτομέρειες, θα μπορούμε να τοποθετηθούμε».

Σχετικά με το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια εν εξελίξει ελληνική πρωτοβουλία -ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο- να γίνει εδώ στην Αθήνα μια ευρωπαϊκή διάσκεψη που θα συζητήσουμε το θέμα αυτό, που αγγίζει τον πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η Γερμανία έχει δείξει ενδιαφέρον, στηρίζει την ιδέα, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Προτεινόμενα για εσάς

Η «συγγνώμη» του Γιώργου Κουμουτσάκου για τη φωτογραφία με τα πόδια πάνω στο γραφείο [εικόνα]

Evanthia Karra

Κουμουτσάκος: Το Κολέγιο των Επιτρόπων πρότεινε ενεργοποίηση του Μηχανισμού Έκτακτης Υποστήριξης για την Ελλάδα

Kon

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η αναστολή έκδοσης ασύλου για ένα μηνά

Ανδρέας Ντίνης

«Βόμβα» Κουμουμουτσάκου στη Βουλή – Πώς τον είχε απειλήσει ο Σοϊλού τον Οκτώβριο

Μιχάλης Μάρδας

Κουμουτσάκος: Για πρώτη φορά κράτη μέλη δήλωσαν ανοιχτά ότι θα πάρουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Από τους καταυλισμούς στα κλειστά κέντρα: Πρώτα Αμυγδαλέζα, μετά απέλαση για τους αφιχθέντες στα νησιά

Στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό Κουμουτσάκος-Μηταράκης

Δημήτρης Κατσάκος

Κουμουτσάκος: Με κάρτα θα λειτουργούν τα κλειστά κέντρα – Τα 6 «Ε» του κυβερνητικού σχεδίου

Δημήτρης Κατσάκος

Κουμουτσάκος: Δίκτυο συμφερόντων σε ΜΚΟ που λειτουργούσαν ως βδέλλες

Ανδρέας Ντίνης