Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος προς Ακάρ: Θα αντιδράσουμε αν προκληθούμε εντός της Ελληνικής ΑΟΖ

Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες – Τι ειπώθηκε

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Με σταθερή τη «γραμμή» ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη συναίνεση αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας.
Ενα τέταρτο διήρκεσε χθες στις Βρυξέλλες η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν καλό. Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Ακάρ το ζήτημα της στάσης που τηρεί η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως προς τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα».

Λίγο νωρίτερα συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και, όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, διαπιστώθηκε συναίνεση, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων. «Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οπως επισήμανε, ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».

«Παρά ταύτα, εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Οσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας – Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή», επισήμανε.

Οσον αφορά τη διαδικασία στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ό,τι αφορά την κατάπαυση του πυρός.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς -και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Εθνη», τόνισε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε».

Οσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

«Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες, κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους», επισήμανε ο ΥΠΕΞ.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

«Κλείδωσε» η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες – Τι δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος

Μιχάλης Μάρδας

Παναγιωτόπουλος σε Κούπερ: Δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς απειλών

Μιχάλης Μάρδας

Εσπευσμένα επιστρέφει στην Αθήνα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Tinad

Απάντηση Πελώνη στο παραλήρημα Ακάρ: Καμία κυβέρνηση δε θα συζητήσει την αποστρατικοποίηση νησιών

Tinad

Παναγιωτόπουλος: Δημιουργείται και δεύτερος ναύσταθμος στη Σούδα

Μιχάλης Μάρδας

Η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis και ζητά 152 ελληνικά νησιά – Αυτή είναι η λίστα «EGAYDAAK»

Μιχάλης Μάρδας

Τα «γυρίζει» ο Ακάρ μετά την αποχώρηση του Oruc Reis – Αιφνιδιαστική επίσκεψη απέναντι από το Καστελόριζο και μήνυμα για διάλογο και ειρήνη

Evanthia Karra

Άκρως προκλητικός ο Ακάρ: Οι Έλληνες να σωπάσουν αν δεν θέλουν να γίνουν μεζές

Tinad

Θλίψη: Το τελευταίο αντίο στον αλεξιπτωτιστή Κώστα Μελιγκώνη – «Παρών» στην κηδεία ο Νίκος Παναγιώτοπουλος

Tinad