Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Προανακριτική Επιτροπή για Παπαγγελόπουλο οι προστατευόμενοι μάρτυρες

«Βόμβα» για εκβιασμό στο Μαξίμου - Eγγραφο «δείχνει» παραδικαστικό, «καίει» Παπαγγελόπουλο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα τα κόμματα θα τοποθετηθούν στην Προανακριτική Επιτροπή για το εάν θα διευρυνθεί το κατηγορητήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά τις καταθέσεις-φωτιά τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών ότι δέχθηκαν παρεμβάσεις στο έργο τους και για άλλες υποθέσεις με πολιτικό πρόσημο εκτός της Novatis.

Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη αποφασίσθηκε να γίνει από αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Οι καταθέσεις των δύο μαρτύρων θα γίνουν με φυσική παρουσία (όχι με γραπτές ερωτήσεις) αλλά στο πρότυπο της εξέτασής τους, στις αρχές Δεκεμβρίου, από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, δηλαδή με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και φωνή. Να υπενθυμίσουμε ότι με τον ίδιο τρόπο είχαν γίνει οι καταθέσεις και των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Προανακριτική Επιτροπή, η λήψη των καταθέσεων θα γίνει μακριά από τη Βουλή, σε μέρος όπου θα υποδείξει η ΓΑΔΑ για τη διασφάλιση της ανωνυμίας τους. Τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες θα εξετάσει μια αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννη Μπουγά, και έναν βουλευτή – μέλος από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής, που είχε ως αντικείμενο την πορεία των εργασιών της Επιτροπής μέχρι τις 17 Μαρτίου όπου λήγει η προθεσμία που έχει λάβει από την Ολομέλεια, τέθηκε και το θέμα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μια μοιραία… εξέλιξη μετά τις καταθέσεις των τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών Ιωάννη Αγγελή, Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη. Και ειδικά των δύο τελευταίων, που κατέθεσαν ότι δέχθηκαν απειλές, παρεμβάσεις και διώξεις από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, της Τράπεζας Πειραιώς και του Βγενόπουλου, που χειρίζονταν. Καταθέσεις που ανοίγουν τη βεντάλια… και αφήνεται ανοικτό πλέον να μετατραπεί η ηθική αυτουργία σε φυσική. Το θέμα της μετατροπής του κατηγορητηρίου θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, όπου τα κόμματα, αφού το μελετήσουν, θα κάνουν και τις σχετικές εισηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της Ν.Δ. Θανάσης Πλεύρης φέρεται να τόνισε χθες στην Επιτροπή πως η «αναβάθμιση» της κατηγορίας για τον κ. Παπαγγελόπουλο, από ηθική αυτουργία σε φυσική, δεν σημαίνει και διεύρυνση και σε άλλα τυχόν πρόσωπα που θα μπορούσαν να ερευνηθούν ως συνεργοί ή ηθικοί αυτουργοί.
Διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως η μετατροπή του κατηγορητηρίου από εκείνη που αρχικά έχει περιγραφεί για τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν μπορεί να γίνει από την Επιτροπή παρά μόνο μετά από νέα απόφαση της Ολομέλειας. Κύκλοι της Ν.Δ. απαντούσαν ότι αυτό δεν είναι σαφές καθώς δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν ανάλογη περίπτωση και μπορεί να αρκεί η εντολή που έχει λάβει η Προανακριτική κατά τη σύστασή της από την Ολομέλεια.

Ολα τα κόμματα, πλην ΚΙΝ.ΑΛ., αποφάσισαν χθες η επικείμενη κατάθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, στην Προανακριτική να μην γίνει ανωμοτί, δηλαδή με διαδικασία μάρτυρος που ελέγχεται για αξιόποινες πράξεις. Ο κ. Πλεύρης, μάλιστα, φέρεται να αποσαφήνισε ότι όπως είχε αναφέρει και στη συνεδρίαση όταν το ΚΙΝ.ΑΛ. κατέθεσε το σχετικό αίτημα -παρ’ όλο που παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά του-, δεν μπορεί η Επιτροπή να κλητεύσει την κ. Τουλουπάκη ως ύποπτη.

Επίσης, όλα τα κόμματα όμως, πλην ΣΥΡΙΖΑ, καταδίκασαν την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε προχθές η κ. Τουλουπάκη στην Επιτροπή. Υποστηρίζοντας πως είναι εκτός της αρμοδιότητας και των δικαιωμάτων της να σχολιάζει τα θέματα που θέτουν οι βουλευτές στην Προανακριτική Επιτροπή.

Εντονη αντιπαράθεση επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής και για το ποιοι θα είναι οι επόμενοι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν. Η πρόταση της Ν.Δ. εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και αυτή περιλαμβάνει (εκτός τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες) τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ανοικτό παρέμεινε εάν θα πρέπει να κληθούν και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης. Επιφύλαξη κρατήθηκε για την κλήτευση της πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Mαρία Παπασπύρου, όπως και για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένιας Δημητρίου με τον εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή. Αναλόγως της κατάθεσης του κ. Μιωνή, θα εξαρτηθεί εάν χρειασθεί να καταθέσει η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου καθώς και η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Την ερχόμενη Δευτέρα αποφασίσθηκε να καταθέσει η αντιεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου, η οποία είχε προσφύγει θεωρώντας παράτυπη την επιλογή της κ. Τουλουπάκη στη θέση της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Προανακριτική Novartis: Κυνικές ομολογίες Τζανακόπουλου για την υπόθεση

Ανδρέας Ντίνης

Υπόθεση Novartis: Ως ύποπτη καλείται η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη

Ανδρέας Ντίνης

«Βόμβα» για εκβιασμό στο Μαξίμου – Eγγραφο «δείχνει» παραδικαστικό, «καίει» Παπαγγελόπουλο

Ανδρέας Ντίνης

Σε… βέρτιγκο ο ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή και την κυνική ομολογία Παπαγγελόπουλου

Ανδρέας Ντίνης

Προανακριτική Novartis: Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά – Ζητούν διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Μιχάλης Μάρδας

Μήνυση κατά Παπαγγελόπουλου κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής

Μιχάλης Μάρδας

Πέτσας: Η ομολογία Παπαγγελόπουλου ενισχύει την πεποίθηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Δημήτρης Κατσάκος

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει… καθυστερήσεις στην προανακριτική για την Novartis

Ανδρέας Ντίνης

Προανακριτική Novartis: Καταθέτει τη Δευτέρα ο «Σαράφης» στη ΓΑΔΑ

Δημήτρης Κατσάκος