Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Ζητούν κλήση της Ελένης Τουλουπάκη ως ύποπτης

Υπόθεση Novartis: Προκαταρκτική εξέταση για το θέμα των απόρρητων εγγράφων του FBI

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Σε νομικό καθεστώς μάρτυρα υπόπτου για τέλεση αξιόποινης πράξης ζητάει το ΚΙΝ.ΑΛ. να γίνει η κατάθεση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από χθες, πάντως, έσφιξε ακόμα περισσότερο ο κλοιός των αποκαλύψεων για τις κατ’ εξακολούθηση παρεμβάσεις που έκανε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δικαστικές υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον. Καθώς στην Προανακριτική διαβιβάστηκαν, μετά από αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛ., οι ένορκες καταθέσεις που είχαν κάνει το 2019 ο πρωτόδικα καταδικαστείς Ευθύμιος Γιαννουσάκης και η σύζυγός του για την υπόθεση του Noor 1, όπου εμφανίζονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος να τους έχουν προτρέψει να προχωρήσουν σε ψευδείς καταθέσεις προκειμένου να εμπλέξουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Σήμερα, η μέγγενη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο, καθώς έχει κληθεί να καταθέσει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, που είχε χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου. Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες καταγγελίες για παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στην Προανακριτική Επιτροπή και ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της υπόθεσης Σάλλα.

Χθες το ΚΙΝ.ΑΛ. ζήτησε η κατάθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να μη γίνει ενόρκως αλλά ανωμοτί, επειδή από τις έως σήμερα εργασίες της Επιτροπής έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από την κυρία Τουλουπάκη. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θανάσης Πλεύρης φέρεται, μάλιστα, να ζήτησε να ακυρωθεί η προηγούμενη πράξη κλήτευσης της κυρίας Τουλουπάκη και να εκδοθεί νέα για ανωμοτί κατάθεση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αντέδρασε έντονα, λέγοντας πως Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. θέλουν να καταστήσουν την κυρία Τουλουπάκη όχι μάρτυρα αλλά ύποπτη, όταν η Επιτροπή κάλεσε τον Κωνσταντίνο Φρουζή ως μάρτυρα και όχι ως κατηγορούμενο.

Μπούμερανγκ, όμως, φέρεται να γύρισε για τον ΣΥΡΙΖΑ και η κατάθεση του μέλους της Επιτροπής τιμών φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας την περίοδο 2011-2014 Κωνσταντίνου Ράνου, τον οποίο είχε προτείνει. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κ. Ράνος να καταλογίσει στον Αδωνη Γεωργιάδη και στον Ανδρέα Λοβέρδο ότι έκαναν παρεμβάσεις στη διαμόρφωση τιμών σε ορισμένα φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας φέρεται να απέδωσε στον Αδωνη Γεωργιάδη ότι ως υπουργός Υγείας παρενέβη για την τιμολόγηση φαρμάκων, λέγοντας πως μια φορά, ενώ ως επιτροπή είχαμε πάρει ομόφωνη απόφαση να κοπούν 30 φάρμακα από τη λίστα, ο σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη, ο κ. Καραθάνος, τον ενημέρωσε σχετικά και ο υπουργός εισήλθε στην αίθουσα στην οποία συνεδρίαζε η Επιτροπή και ζήτησε να αλλάξει η απόφαση…, κάτι στο οποίο προχώρησαν όλα τα μέλη πλην του ιδίου. Την ίδια ώρα, παραδέχθηκε πως όλοι οι υπουργοί τον όριζαν ως σύμβουλο στην Επιτροπή Φαρμάκων παρόλο που δεν τον άκουγε κανείς… Ο κ. Ράνος φέρεται να «έκαψε» εκείνους που τον πρότειναν από τον ΣΥΡΙΖΑ για μάρτυρα, καθώς λέγεται πως είπε ότι από το 2011 η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη έπεφτε, μέχρι όμως που ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και άρχισε και πάλι να αυξάνεται. Φέρεται δε να κατέθεσε πως ο ισχυρός άνδρας της Novartis Κ. Φρουζής συμμετείχε μόνο μία φορά σε συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών ως μέλος, λόγω της θεσμικής του ιδιότητας. Υποστήριξε δε πως δεν είχε ιδέα για το εάν ισχύει αυτό που λέγεται ότι ο κ. Φρουζής μπαινόβγαινε στο υπουργείο Υγείας… Οταν οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. παρατήρησαν ότι στην κατάθεσή του στους εισαγγελείς είχε αναφέρει πως ποτέ δεν ήρθε στην Επιτροπή Τιμών το θέμα του Gilenya, ενώ από τα πρακτικά της Επιτροπής Τιμών προκύπτει ότι και συνεδρίαση έγινε, και ήταν ο ίδιος παρών, και η απόφαση ήταν ομόφωνη, ο κ. Ράνος φέρεται να απάντησε πως όταν παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα κ. Ντζούρα ήταν χωρίς δικηγόρο: «Κατέθεσα μετά από οκτώ χρόνια… Με ρωτούσαν για το Gilenya. Δεν θυμόμουν ακριβώς. Και είχα την αίσθηση ότι απογοήτευα τους εισαγγελείς που δεν θυμόμουν».

Μάλιστα, στις ευθείες ερωτήσεις των μελών της Προανακριτικής για το εάν η τιμή του Gilenya ήταν προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, φέρεται να απάντησε πως «ναι, αυτή ήταν καλή», ενώ στο εάν ο Ανδρέας Λοβέρδος ζημίωσε με τις ενέργειές του στην τιμολόγηση φαρμάκων το Ελληνικό Δημόσιο, ο κ. Ράνος φέρεται να απάντησε «κατηγορηματικά όχι», σημειώνοντας πως αυτό έχει πει και στους εισαγγελείς.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Προανακριτική Novartis: Κυνικές ομολογίες Τζανακόπουλου για την υπόθεση

Ανδρέας Ντίνης

Υπόθεση Novartis: Ως ύποπτη καλείται η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη

Ανδρέας Ντίνης

Δεν καταθέτει η Τουλουπάκη στην Προανακριτική – Με τι διαφωνεί

Ανδρέας Ντίνης

Γιατί η Εισαγγελεας Τουλουπάκη αρνείται να στείλει έγγραφα στην Προανακριτική

Μιχάλης Μάρδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει… καθυστερήσεις στην προανακριτική για την Novartis

Ανδρέας Ντίνης

Προανακριτική Novartis: Καταθέτει τη Δευτέρα ο «Σαράφης» στη ΓΑΔΑ

Δημήτρης Κατσάκος

Λαζαρίδης: Σε πανικό ο κ. Τσίπρας τώρα που ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες στην υπόθεση Novartis

Ανδρέας Ντίνης

Προανακριτική για Novartis: Κάλυψη από ΣΥΡΙΖΑ στους εξαφανισθέντες μάρτυρες

Δημήτρης Κατσάκος

Αρειος Πάγος: Νόμιμα τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Μιχάλης Μάρδας