Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουντώνει ο εμφύλιος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ – Νέο χτύπημα κατά Σκουρλέτη

Νέες πιέσεις εξ αριστερών στον Τσίπρα: «Δεν θα ξεμπερδέψετε έτσι…»

Γιάννης Καμπουράκης

Χαρακτηριστικά γενικευμένης σύγκρουσης λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ «προεδρικών» και εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς το συνέδριο. Το αναγνωριστικό παιχνίδι έχει δώσει τη θέση του στη συνεχή ανταλλαγή πυρών, στα χτυπήματα κάτω από τη μέση και την ίντριγκα σε όλα τα επίπεδα.

Τελευταίο κρούσμα η επιστολή 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα προς το Οργανωτικό, με την οποία ζητούν να τους κοινοποιηθεί η καταγραφή όλων των κομματικών εκδηλώσεων που έχουν γίνει από τις εκλογές ως σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα, βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα αποκλεισμού τους από την κομματική δραστηριότητα.

Με άλλα λόγια, ζητούν να ενημερωθούν, καταγγέλλοντας ότι σκοπίμως δεν ενημερώνονται από το κόμμα για τις εκδηλώσεις που γίνονται και δεν καλούνται ως ομιλητές. Και ότι στο πλαίσιο του κανόνα να μιλά στις κομματικές εκδηλώσεις ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ένα στέλεχος της «Προοδευτικής Συμμαχίας», δηλαδή των «πασοκογενών» και όσων εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ ή χώρους όμορους του ΠΑΣΟΚ, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στελέχη από την Πρωτοβουλία 53+ ή φίλα προσκείμενοι σε αυτήν και όχι «προεδρικοί» ή μέλη των άλλων, μικρότερων τάσεων που πρόσκεινται στον πρόεδρο.

Την επιστολή των 21 βουλευτών αποκάλυψε το documentο.gr και καταγράφεται ως άλλη μία ενέργεια του πολέμου που έχει ξεσπάσει. Για παράδειγμα, λίγες ημέρες μετά την έντονη διαμαρτυρία του Πάνου Σκουρλέτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας περί επιθέσεων που δέχεται ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ sites -ο ίδιος τα είχε χαρακτηρίσει «υποτιθέμενα φιλικά και αχαρτογράφητα»- και «κέντρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο Διαδίκτυο» ή «τιμητές του ΣΥΡΙΖΑ που τον καλούν να εγκαταλείψει την Αριστερά, ενώ οι ίδιοι ανήκουν στο παλιό σύστημα της διαπλοκής», οι επιθέσεις αυτές συνεχίζονται.

Η ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr του πολιτικού αναλυτή και δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου -ο οποίος έχει αντιπαρατεθεί δημοσίως με την Πρωτοβουλία 53+- ανέβασε χθες νέο άρθρο εναντίον του κ. Σκουρλέτη με τον τίτλο «Πάνος Σκουρλέτης: “Aριστερός”, αντι-Τσίπρας, κακός υπουργός και αποτυχών γραμματέας». Σε αυτό το κείμενο, ο αρθρογράφος επαναλαμβάνει σειρά επιχειρημάτων κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε ως υπουργός των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και στις τέσσερις υπουργικές θέσεις που τον έβαλε ο κ. Τσίπρας, απέτυχε και ως γραμματέας φέρνοντας ως παράδειγμα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, ενώ αναδεικνύει και το στοιχείο ότι δεν έχει δώσει ποτέ τη μάχη του σταυρού καθώς από το 2015 και μετά εισέρχεται στις εκλογές ως αριστίνδην. «Τώρα συντονίζει το εσωκομματικό μέτωπο κατά του Τσίπρα», σημειώνει ο κ. Λακόπουλος για το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα δείχνουν ότι ο διχασμός της κορυφής έχει περάσει πλέον για τα καλά στα μεσαία και κατώτερα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού αλλά και στη βάση και τις τοπικές οργανώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χωριστεί σε «Συριζαίους» και «Πασόκους» με αντικείμενο τη νομή της κομματικής εξουσίας και όχι την πολιτική.

Η εχθρότητα που επικρατεί στο εσωτερικό αγγίζει πλέον και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αυτό που απεγνωσμένα προσπαθεί να αποφύγει η ηγεσία του κόμματος, δηλαδή έναν οργανωμένο διάλογο για την αποτίμηση της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, τον εντοπισμό των λαθών και την απόδοση των ευθυνών, γίνεται άναρχα και με όρους «ανθρωποφαγίας» στο Διαδίκτυο.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στη γνωστή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτω από το βίντεο που αναρτήθηκε από τον κ. Γεωργιάδη με παλαιότερη ομιλία του κ. Τσακαλώτου στη Βουλή, όπου ως υπουργός Οικονομικών υποστήριζε ότι σε περιόδους κανονικότητας δεν χρειάζονται μέτρα προστασίας υπέρ των δανειοληπτών, καταγράφηκαν και πάρα πολλά σχόλια που έδειχναν ότι προέρχονται από λογαριασμούς, πραγματικούς ή fake, που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον κ. Γεωργιάδη -που είναι το αναμενόμενο- επιτίθεντοι κατά του κ. Τσακαλώτου, του οποίου τις απόψεις εμφάνιζαν ως μία από τις αιτίες των εκλογικών ηττών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσοι τολμήσουν να ασκήσουν κριτική ή να διαφοροποιηθούν από τις επιλογές της ηγεσίας, αυτομάτως χαρακτηρίζονται ως υπονομευτές του Τσίπρα ή δελφίνοι, ενώ όσοι εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ως μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας ή πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζονται ως «πολιτικά μιάσματα» που θα «μολύνουν» τον πολιτικό, ιδεολογικό και κομματικό οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο αυτό το κλίμα συνεχίζεται, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση -ακόμα και αυτήν την άναρχη και ευκαιριακή αντιπολίτευση που ασκεί- δεν ακούγεται από κανέναν. Ούτε καν από τα ίδια του τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους ή ακόμα και από τα ΜΜΕ που τον υποστηρίζουν. Ακόμα και σε τομείς που η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί λάθη, π.χ. την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να εγγράψει τα δικά του επιχειρήματα στη δημόσια ατζέντα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα εκτονωθεί στο επικείμενο συνέδριο.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

«Τρέχα γύρευε» – Απάντηση Πέτσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Τσίπρας: Όταν μετράμε νεκρούς να είναι απαράδεκτο να υπολογίζουμε κόστος και πολιτικά οφέλη

Evanthia Karra

Ο Τσιόδρας ως …ταξικός εχθρός!

Κώστας Σκαναβής

Πυρομαχικά και για την επόμενη μέρα

Κώστας Σκαναβής

Χυδαία ανάρτηση από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: Εξισώνει τα θύματα του κορονοϊού με τους νεκρούς στο Μάτι

Κώστας Σκαναβής

Εις υγείαν

Κώστας Σκαναβής

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει λήψη μέτρων στήριξης για 25.000 εργαζομένους στον επισιτισμό και τον τουρισμό

Κώστας Σκαναβής

Η κυβέρνηση προνοεί για την οικονομία όπως ακριβώς πράττει με τη δημόσια υγεία

Κώστας Σκαναβής

Το περίσσευμα της ψυχής

Κώστας Σκαναβής