Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι 53 απαιτούν έξωση των ΠΑΣΟΚογεννών από το συνέδριο

Οι «53» επιβεβαίωσαν το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Ως «βόμβα» στην πορεία προς το συνέδριο και τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται κείμενο που διακινείται για συλλογή υπογραφών από την Πρωτοβουλία 53+ και αποκάλυψε χθες η ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr.

Το κείμενο δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, αλλά, σύμφωνα με τμήματα που παρουσίασε χθες το anoixtoparathyro.gr, η Πρωτοβουλία 53+ μαζεύει υπογραφές για να μη συμμετάσχουν τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στο συνέδριο που θα γίνει τον Μάιο με δικαίωμα ψήφου, αλλά ως παρατηρητές, με το επιχείρημα ότι το επικείμενο συνέδριο είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η Πρωτοβουλία 53+ επιδιώκει την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις είναι απερχόμενη και έχει ήδη αντικατασταθεί από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, όπως και η Πολιτική Γραμματεία από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Το σημείο-κλειδί για την Πρωτοβουλία 53+ (και όπως προχωρούν τα πράγματα και για τον κ. Τσίπρα) είναι ο αποκλεισμός των μελών της συμμαχίας από τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η Πρωτοβουλία 53+ δεν κινείται μόνο με τις δικές της δυνάμεις, αλλά συγκεντρώνει υπογραφές στο κείμενο που διακινείται και από άλλα στελέχη.

Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως το συνέδριο που θα γίνει τον Μάιο «είναι το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» με αναφορές στις προβλέψεις του ισχύοντος καταστατικού του κόμματος.
Επί της ουσίας, δηλαδή, η Πρωτοβουλία 53+ ζητάει να αποκλειστούν από την προσυνεδριακή διαδικασία και να μετέχουν ως παρατηρητές στο συνέδριο όσοι εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενοι στην «απεύθυνση του πλατιού καλέσματος» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάρτιο.

Η Πρωτοβουλία 53+ επικαλείται στο κείμενο που διακινεί για συλλογή υπογραφών απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η δημιουργία της Κεντρική Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόθεση των μελών του και όχι των… συμμαχιών του.

Σε ό,τι αφορά τα νέα όργανα Πολιτικό Συμβούλιο και Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, τα οποία επί της ουσίας με απόφαση του κ. Τσίπρα αντικατέστησαν την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η Πρωτοβουλία 53+ ζητάει να αποφασίσει το μέλλον τους το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, σύμφωνα με το κείμενο, θα γίνει με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποι της Προοδευτικής Συμμαχίας θα μετέχουν μόνο ως παρατηρητές.

Εφόσον αυτό το κείμενο δει το φως της δημοσιότητας, διότι γίνονται… προσπάθειες να ακυρωθεί πριν κυκλοφορήσει, θα πρόκειται για ευθεία πρόκληση της Πρωτοβουλίας 53 + προς τους «προεδρικούς», τους «πασοκογενείς» αλλά και προς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, καθώς επί της ουσίας ζητούν να ακυρωθούν και να κριθούν στο συνέδριο οι δικές του αποφάσεις και τα σχέδια μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η Πρωτοβουλία 53+ προσπαθεί να ακυρώσει τις αλλαγές που δρομολογεί η ηγεσία και το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο κ. Τσίπρας σε μια ενέργεια της Πρωτοβουλίας 53+ που τάσσεται ευθέως εναντίον του.

Συνεργάτες του προέδρου που ρωτήθηκαν χθες βράδυ από τον «Ε.Τ.» δεν ήθελαν να προκαταλάβουν την αντίδρασή του, αλλά δεν έκρυβαν την έκπληξη και τον αιφνιδιασμό τους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν γνώριζαν καν πως διακινείται τέτοιο κείμενο, κι όταν τους παραπέμψαμε στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr, επιφυλάχθηκαν ότι θα απαντήσουν τις επόμενες ημέρες.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Η κυβέρνηση μάχεται να ενημερώσει τους πολίτες για τον κορωνοϊό και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει… σκάνδαλα

Μιχάλης Μάρδας

«Τρέχα γύρευε» – Απάντηση Πέτσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Τσίπρας: Όταν μετράμε νεκρούς να είναι απαράδεκτο να υπολογίζουμε κόστος και πολιτικά οφέλη

Evanthia Karra

Ο Τσιόδρας ως …ταξικός εχθρός!

Κώστας Σκαναβής

Πυρομαχικά και για την επόμενη μέρα

Κώστας Σκαναβής

Χυδαία ανάρτηση από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: Εξισώνει τα θύματα του κορονοϊού με τους νεκρούς στο Μάτι

Κώστας Σκαναβής

Εις υγείαν

Κώστας Σκαναβής

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει λήψη μέτρων στήριξης για 25.000 εργαζομένους στον επισιτισμό και τον τουρισμό

Κώστας Σκαναβής

Η κυβέρνηση προνοεί για την οικονομία όπως ακριβώς πράττει με τη δημόσια υγεία

Κώστας Σκαναβής