Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βλέπει Λαγκάρντ ο Μητσοτάκης σήμερα: Μείωση πλεονασμάτων στην ατζέντα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε μία συγκυρία ιδιαίτερα θετική τόσο για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο και για την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης, αλλά και με αλλεπάλληλα και σαφή, την ίδια ώρα, τα μηνύματα εμπιστοσύνης που εκπέμπονται από τις διεθνείς αγορές.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη με τα ισχυρά πλεονεκτήματα που προσφέρει η μεταρρυθμιστική συνέπεια της νέας κυβέρνησης, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν προϋποθέσεις για να συνεχιστούν και το 2020 οι θετικές εκπλήξεις. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τα δεδομένα της οικονομίας προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με την ύπαρξη δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη κάποια νέα θετικά μέτρα που θα δίνουν, ενδεχομένως, το στίγμα της ταχύτερης υλοποίησης κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Οι οικονομικές επιδόσεις από τη μία και η μεταρρυθμιστική συνέπεια της νέας κυβέρνησης από την άλλη συνιστούν τα στοιχεία που εκτιμάται ότι αυξάνουν σημαντικά το βαθμό αξιοπιστίας που απολαμβάνει πλέον η χώρα μας και αποτελούν παρακαταθήκη για τις συζητήσεις του επόμενου έτους που θα έχουν ως κεντρικό ζήτημα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι μέσα στο 2020 η χώρα μας θα θέσει το ζήτημα αυτό. Εκτιμά μάλιστα ότι η συζήτηση αυτή θα μπορέσει σε πρώτη φάση να ξεκινήσει σε επίπεδο Eurogroup μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ εξέφρασε και από τις Βρυξέλλες την πεποίθηση ότι το έδαφος είναι πια «απολύτως ώριμο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι οι κανόνες πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ιδίως οι προβλέψεις που υποχρεώνουν τη χώρα μας να έχει ένα εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ «έρχονται από το παρελθόν» και έχουν ουσιαστικά ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει εξάλλου προ ημερών ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας και στόχος είναι να ξεφύγει από αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψει, το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, στην επενδυτική βαθμίδα οίκων αξιολόγησης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας έχει αναγνωρίσει πάντως και η ίδια η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, η οποία δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τόσο στη δημοσιονομική της θέση όσο και στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρόκειται για μια από τις πολύ σημαντικές θετικές δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων της διεθνούς οικονομίας που καταδεικνύουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές και την αλλαγή της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί και το ζήτημα των τραπεζών, στον απόηχο και του σχεδίου «Ηρακλής», που θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σχεδόν στο μισό και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι από την εφαρμογή του θα ωφεληθεί συνολικά η ελληνική οικονομία, θα ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης και θα βελτιωθεί η παροχή τραπεζικών δανείων στις επιχειρήσεις.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Λάμπρος Κατσαρός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο data center της Lamda Hellix: «Ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ωρες χαλάρωσης στα Χανιά για τον Μητσοτάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στο ΙΟΒΕ: Η επόμενη 10ετία ίσως είναι θρίαμβος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Τσίπρας έμεινε μόνος με τις προφάσεις του

Kon