Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι μπουλντόζες στο Ελληνικό μπαίνουν αρχές του 2020

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι μπουλντόζες στο Ελληνικό μπαίνουν αρχές του 2020

Newsroom eleftherostypos.gr

Στις αρχές του 2020 μετέφερε την έναρξη των εργασιών για το Ελληνικό ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ παράλληλα επισήμανε μια σειρά απο επενδύσεις, που καθιστούν τον στόχο της ανάπτυξης στο 2,8% ως «ρεαλιστικό και μετριοπαθή».

Ο υπουργός Επενδύσεων αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της Hard Rock για τη νομική εταιρεία, που έχει προσλάβει η Επιτροπή Παιγνίων, εκτιμώντας ότι η όλη διαδικασία έχει ακολουθήσει τη νόμιμη οδό.

«Να ξεκινήσω πρώτα από τα ευχάριστα. Σήμερα, στις 5 το απόγευμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας “Λάμδα”. Τα νέα είναι εξαιρετικά θετικά. Όλη η παραφιλολογία που διακινούταν ότι δήθεν η εταιρεία δεν είχε τα χρήματα να κάνει την επένδυση έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η εταιρεία μάζεψε τα χρήματα και το έργο είναι στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε εξ αρχής. Πράγματι, η μια εταιρεία με δημόσια συνέντευξή της έκανε μια καταγγελία για τους δικηγόρους της επιτροπής παιγνίων για σύγκρουση συμφερόντων».

«Αν γίνει προσφυγή, θα έχουμε ένα μήνα καθυστέρηση. Το έχουμε προϋπολογίσει» είπε ο υπουργός, για να απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ: «Οφείλω να σας πω ότι μάλλον εδώ είστε ανενημέρωτοι. Η Επιτροπή Παιγνίων που κατηγορείτε δεν έχει προσληφθεί απο την κυβέρνησή μας. Η Επιτροπή διορίστηκε απο τον κ. Τσακαλώτο και εμείς την κρατήσαμε. Αν είναι λαμόγια, η επιτροπή, που διόρισε ο Τσακαλώτος να μας το πείτε. Οσο για την εταιρεία που διόρισε η επιτροπή παιγνίων, πάλι ο Τσακαλώτος την επέλεξε.

Για να τελειώνει το παραμύθι. Εμείς δεν πειράξαμε κανέναν απο τους δικούς σας. Αρα να μαζευτείτε οι διάφοροι Κλουζό που μαζευτήκατε και μιλούν για σκάνδαλο και αν υπάρχει δικό σας θα είναι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον διαγωνισμό και την δικηγορική εταιρεία. Τηρήθηκε η νομιμότητα και είμαστε βέβαιοι ότι, όταν καταλήξει η επιτροπή σε απόφαση και προσφύγει κάποια εταιρεία, είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα θα δείξει ότι όλα έγιναν νόμιμα. Οι μπουλντόζες στο Ελληνικό μπαίνουν αρχές του 2020».

Αναφερόμενος στους ρυθμούς ανάπτυξης, είπε ότι ο στόχος για 2,8% το 2020 είναι μετριοπαθής, για να εξηγήσει: «Φέτος τρέχουμε με 2%, χωρίς να υπολογίζουμε τις επενδύσεις:

Στο Ελληνικό θα υπάρξουν περίπου ένα δισ. ευρώ έργα που θα εκτελεστούν το 2020. Σήμερα από την Ποιότητα Ζωής Βορείου Κέρκυρας βγήκε η τελευταία εισήγηση για την Κασσιόπη. Εκδόθηκε η πρώτη άδεια και, αν όλα πάνε καλά και το δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίσει την εισήγηση της ποιότητας ζωής, την άλλη εβδομάδα ξεκινούν τα έργα. Εχουμε τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν ήδη:

Ναυπηγεία Σύρου. Βρήκαμε ιδιώτη επενδυτή που νοίκιασε την ΕΒΖ και θα ξεκινήσει όχι με δημόσιο χρήματα. Βγήκε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση για υδροπλάνα στόχος εντός του 2020 να λειτουργήσει. Ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις. Τρέχει το 30% για το Ελευθέριος Βενιζέλος και ήδη κατατέθηκαν 10 προτάσεις απο αξιόπιστους επενδυτές.

Ηδη ξεκινήσαμε την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ Υποδομών και εντός Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το ΔΕΠΑ πωλήσεως φυσικού αερίου».

Υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development.Η διαδικασία, που ολοκληρώθηκε και τυπικά σήμερα, οδήγησε στην κάλυψη της ΑΜΚ μέσω της οποίας η Lamda θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για να χρηματοδοτήσει μέρος της πρώτης φάσης της επένδυσης στο Ελληνικό. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Tα κεφάλαια αυτά η Lamda Development θα τα κατευθύνει στην υλοποίηση:

– Των εργασιών για την ενίσχυση της παραλιακής ζώνης, την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, εμπορικών χρήσεων και των σχετικών υποδομών, καθώς και τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ, με την έκδοση από την Ελληνικό ομολογιακού δανείου ύψους έως 546 εκατ. ευρώ.

– Της ανάπτυξης και λειτουργίας εμπορικού κέντρου στη Λ. Βουλιαγμένης, καθώς και τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ, με την έκδοση από εταιρεία ειδικού σκοπού, ελεγχόμενη από τη Lamda Development, ομολογιακού δανείου ύψους έως 237 εκατ. ευρώ.

– Της ανάπτυξης και λειτουργίας εμπορικού κέντρου στο χερσαίο χώρο της μαρίνας Αγ. Κοσμά, καθώς και τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ, με την έκδοση από εταιρεία ειδικού σκοπού ελεγχόμενη από τη Lamda Development ομολογιακού δανείου ύψους έως 96 εκατ. ευρώ (επιπλέον ποσού έως 19 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ).

Ποια έργα θα υλοποιηθούν

Κατά την πρώτη πενταετία, η εισηγμένη θα υλοποιήσει το 67% των έργων και υποδομών δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως δίκτυα κοινής ωφέλειας, το μεγαλύτερο μέρος του μητροπολιτικού πάρκου και την αναβάθμιση παραλιακού μετώπου μήκους 1 χλμ. Ταυτόχρονα, την πρώτη πενταετία θα αναπτυχθεί παραθαλάσσιο πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων 170 περίπου δωματίων, όπως και ενυδρείο-κέντρο θαλασσίων ερευνών, μέγιστης εκτιμώμενης επιφάνειας περίπου 7.900 τ.μ. Οι αναπτύξεις αυτές περιλαμβάνουν τμήμα της “γειτονιάς μαρίνας Αγίου Κοσμά” επιφάνειας 334,8 τ.μ. με δόμηση 67.000 τ.μ., πύργο κατοικιών, οικισμό κατοικιών ήπιας δόμησης, συγκρότημα κατοικιών, εμπορικό κέντρο στη Λεωφ. Βουλιαγμένης και τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Μετά την πρώτη πενταετία, η εισηγμένη υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. ευρώ για να συνεχίσει το επενδυτικό της πλάνο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων 10 χιλιάδες κατοικίες και 800 δωμάτια δύο ξενοδοχείων, στα οποία δεν περιλαμβάνεται το ξενοδοχείο του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (IRC).

Προτεινόμενα για εσάς

Lamda Development: Τα σχέδια της Marina Galleria και η παρουσίαση του παράκτιου μετώπου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Δείτε live την παρουσίαση για τη νέα Marina Galleria και το παραλιακό μέτωπο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελληνικό: Ρεκόρ προπωλήσεων κατοικιών και οικοπέδων πριν ξεκινήσουν τα έργα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Τα σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, Marina Tower στο Ελληνικό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Lamda Development: Τα σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, Marina Tower στο Ελληνικό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Lamda Development: Σήμερα παρουσιάστηκε ο ουρανοξύστης Marina Tower

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Την Τετάρτη παρουσιάζεται ο ουρανοξύστης Marina Tower – Πώς θα το δείτε live

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελληνικό: 9.000 σπίτια για όλα τα βαλάντια – Υψηλή ζήτηση για τις κατοικίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για Ελληνικό: Η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί την πρόοδο της Ελλάδας στις επενδύσεις