Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφές μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η Ευρώπη δίπλα σε Ελλάδα, Κύπρο και απέναντι στην Τουρκία

Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένεται να στείλουν σήμερα μέσω των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαφέστατο μήνυμα στην Άγκυρα ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών της περιοχής, ενώ παραβιάζει επίσης το διεθνές δίκαιο και δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο και καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες, καθιστούν σαφές στην Αθήνα και στη Λευκωσία ότι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Αγκύρας δεν θα είναι μόνες τους.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες αργά το βράδυ στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε τη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το δήθεν Memorandum of Understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο, παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας, κατέληξε.

Η δήλωση που θα δημοσιευθεί με τα συμπεράσματα της συνόδου υπενθυμίζει καταρχήν προηγούμενα σημαντικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία στις 22 Μαρτίου, 20 Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου 2019.

Για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα υπογραμμίζουν ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρει το σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Επίσης, είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις εν εξελίξει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμιζε τον σοβαρό και άμεσο αρνητικό αντίκτυπο αυτών των παράνομων ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφανθεί στη Σύνοδο στις 17-18 Οκτωβρίου ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και καλόπιστη διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι «27» έχουν αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του σχετικού καταλόγου.

Τις τουρκικές ενέργειες καταδίκασε χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής «οικογένειας» της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι προφανές ότι η θέση των Ευρωπαίων είναι πολύ προχωρημένη και ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι εταίροι αγνόησαν τις απειλές της Αγκυρας στο προσφυγικό και στάθηκαν δίπλα στη χώρα μας.

Επί της ουσίας του ζητήματος του μνημονίου, διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζαν ότι είναι άλλο πράγμα η υπογραφή του μνημονίου και άλλο η εφαρμογή.

Ειδικότερα, θεωρούν πολύ δύσκολο να τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μνημόνιο γιατί αφενός μεν θα πρέπει να επικυρωθεί από τη βουλή της Λιβύης όπου ο επικεφαλής της κυβέρνησης Σοράτς δεν διαθέτει πλειοψηφία και αφετέρου να επικυρωθεί από τον ΟΗΕ. Για τον λόγο αυτό δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία και συνιστούν ψυχραιμία.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Πλημμύρες: 132 νεκροί στην Ελλάδα και 38 μόνο στην Αττική σε 20 χρόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία: «Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο» λέει στην Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οργή από την Τουρκία για την κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου – Ποιο το μήνυμα των τριών που εξόργισε την Άγκυρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καταπέλτης η Koμισιόν για Τουρκία: Πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 19/10: Σοκ με 3.739 κρούσματα, 356 οι διασωληνωμένοι, 29 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και περιφερειακός ηγέτης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τη σημασία της Τριμερούς στην Αθήνα τονίζει η Προεδρία της Αιγύπτου

Μαρίνα Μπενέκου

Μητσοτάκης σε Σίσι: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας – Διάλογος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρκία: Σύλληψη 158 πρώην σπουδαστών στρατιωτικών σχολών και εν ενεργεία στρατιωτικών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom