Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαριφόπουλος: Οι κεραίες 5G δεν πρέπει να ανησυχούν τους πολίτες

Newsroom eleftherostypos.gr

«Οι κεραίες 5G δεν πρέπει να ανησυχούν τους πολίτες» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για την ψηφιακή στρατηγική και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντζούνο, τόνισε πως τα επίπεδα ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έχουν θεσμοθετηθεί σημαντικά κάτω από τα διεθνώς καθορισμένα όρια και πως δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παγκοσμίως που να πραγματοποιεί τόσο εκτενείς και συχνές μετρήσεις ελέγχου της ακτινοβολίας των κεραιών.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός εξήγησε πως, ήδη από το 2006, τα όρια εκπομπής ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχουν θεσμοθετεί στο 70% των διεθνώς καθορισμένων ορίων ενώ συμπλήρωσε πως χώρες όπως η Ολλανδία επιτρέπουν την εκπομπή ακτινοβολίας άνω των διεθνών ορίων.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπλήρωσε πως η μετάβαση σε τεχνολογίες 5G αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. Σημείωσε δε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις υποδομές συνδεσιμότητας, σύμφωνα με τον δείκτη DESI.

Σχετικά με την ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr, διευκρίνισε ότι στην πρώτη της έκδοση θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες το πρώτο εξάμηνο του 2020 και ότι στη συνέχεια θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες ψηφιακές υπηρεσίες επιτρέποντας στους πολίτες να διεκπεραιώνουν πολλές συναλλαγές τους με το Δημόσιο από το σπίτι ή την εργασία τους. Τέλος, ανέφερε ότι σχεδιάζονται και έργα τηλεϊατρικής καθώς και χρήσης τηλεδιάσκεψης σε δίκες που θα επιτρέπουν την κατάθεση μαρτύρων εξ αποστάσεως.

Προτεινόμενα για εσάς

Aνοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Ζαριφόπουλος στον «Ε.Τ.»: Δρομολογούμε τεχνολογικές λύσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Μιχάλης Μάρδας

Η δεκαετία του 2020 φέρνει ανατροπές στον πλανήτη – Από την τεχνητή νοημοσύνη και τα ταξίδια στο διάστημα μέχρι το μεταναστευτικό

Μιχάλης Μάρδας

Η χρονιά του Δικτύου 5ης γενιάς: Σε… «υψηλές ταχύτητες» ο τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ-Κινάς

Ανδρέας Ντίνης

Το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης λέει τα αυτονόητα για τον… σκοταδισμό στην Καλαμάτα με το 5G

Μιχάλης Μάρδας

Μεσαίωνας στην Καλαμάτα: Μπλοκάρουν το δίκτυο 5G γιατί βλέπουν σχέδιο… στείρωσης

Μιχάλης Μάρδας

Ζαριφόπουλος: Έρχεται το gov.gr – Πώς θα εξυπηρετεί τους πολίτες

Ανδρέας Ντίνης

Ελληνική αποστολή καινοτομίας στο Web Summit 2019 στη Λισαβόνα

George Michaelides

Ζαριφόπουλος: Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να φυλάξουμε τα σύνορά μας [βίντεο]

Ανδρέας Ντίνης