Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ένα από τα ονόματα έκπληξη ανασχηματισμού ήταν η υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Πρόκειται για τον σύντροφο της Ράνιας Αντωνοπούλου -αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας όρισε ως υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ένα υπουργείο που κατά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι το κρισιμότερο υπουργείο στην παρούσα φάση.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι οικονομολόγος, πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη. Το εν λόγω Ινστιτούτο, που αποτελεί ένα από τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζει στην εκτεταμένη έρευνα πάνω στην οικονομολογία του Κέυνς, και τα μετακεϋνσιανά οικονομικά. Είναι σύντροφος της Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία προέρχεται επίσης από το Ινστιτούτο Levy.

Η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ» ανήκει στον κ. Παπαδημητρίου («You need something similar to the Marshall Plan» είχε πει από τον Φεβρουάριο του 2102).

Το αξιοπερίεργο ωστόσο είναι ότι ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ ή εναλλακτικά υπέρ της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο:

«Οι επιλογές τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά, βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα «σχέδιο Β’» θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας. Είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν οι κοινωνίες είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από την τρόικα. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του «σχεδίου Β’» είχε δηλώσει.

Συνέντευξη στην Αυγή: Απαιτείται παράλληλο νόμισμα

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» είχε επίσης δηλώσει: «Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο κ. Παπαδημητρίου είναι μέλος των Συντακτικών Επιτροπών Περιοδικών, όπως το «Επιθεώρηση για το Εισόδημα και τον Πλούτο», καθώς και οργανισμών, όπως το Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, η Ελληνοαμερικανική Ενωση Τραπεζιτών και η Επιτροπή Bretton Woods.

Ο Σόρος και ο Στίγκλιτς

Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου «άτομα όπως ο Σόρος και ο Στίγκλιτς έχουν συμβάλει στη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τη συγκρότηση μιας νέας χρηματοοικονομικής τεχικής».

Στη σύνθεση του ΔΣ του Ινστιτούτου Λέβι μετέχουν γνωστά ονόματα, όπως οι Joseph Stiglitz, Martin Leibowitz (σύμβουλος της Mοrgan Stanley), Leon Bostein κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρέα ανήκαν και οι Ελενα Παναρίτη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, Γιάνης Βαρουφάκης που είχαν συνεργαστεί παλαιότερα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα ονόματα του ανασχηματισμού

Προτεινόμενα για εσάς

Χλιδή που ζαλίζει: Η υπερπολυτελέστατη βίλα του ζεύγους Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου [εικόνες]

Evanthia Karra

Δραγασάκης για Παπαδημητρίου: Δεν ήρθε στην Ελλάδα για χρήμα και δόξα

Μιχάλης Μάρδας

Καρακώστα: Δεν είναι κακό το επίδομα – Από τα 7.000 ευρώ που παίρνω, τα 2.000 καταλήγουν στην τσέπη

Ανδρέας Ντίνης

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός – Τα ονόματα που βγαίνουν και μπαίνουν

Ανδρέας Ντίνης

Τσίπρας για επίδομα ενοικίου: Άλλοι παραιτούνται για 23.000 ευρώ και άλλοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δισ. ευρώ

Evanthia Karra

ΠΑΣΟΚ: Και όλους να τους παραιτήσει ο Τσίπρας τίποτα δεν τον ξεπλένει

Evanthia Karra

Το «εύγε» του Άδωνι στην αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το επίδομα ενοικίου της Αντωνοπούλου

Ανδρέας Ντίνης

Reuters: Μίνι ανασχηματισμό φέρνουν οι ορφανές θέσεις στην κυβέρνηση

Ανδρέας Ντίνης

Υπουργός έπαιξε κρυφτούλι και τον ξεμπρόστιασε ο Κώστας Μπακογιάννης

Μιχάλης Μάρδας