Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων: Κωλοτούμπα ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ο Θεοδωρικάκος

Ψήφος αποδήμων: Κωλοτούμπα ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ο Θεοδωρικάκος

Newsroom eleftherostypos.gr

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η μάχη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων και η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 200 ψήφων που είναι αναγκαία προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους.

Μέχρις στιγμής και με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων εκτός από την Νέας Δημοκρατίας θετικά διάκεινται στο να υπερψηφίσουν τα άρθρα του νομοσχεδίου το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε σειρά αλλαγών ξεκαθαρίζοντας ότι αν τα άρθρα μείνουν ως έχουν δεν μπορεί να τα υπερψηφίσει.

Αστάθμητος παράγοντας είναι μέχρι στιγμής στο Κίνημα Αλλαγής καθώς η εισηγήτρια του κόμματος Ευαγγελία Λιακούλη κατέθεσε σειρά ενστάσεων και προβληματισμών για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που θέτει το νομοσχέδιο. Αρνητική ήταν η στάση του ΜΕΡΑ 25.
Οι όροι του ΣΥΡΙΖΑ να για ψηφίσει

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε 5 όρους για να ψηφίσει “ΝΑΙ” υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει το αδιάβλητο και διαφανές της διαδικασίας και δεν κατοχυρώνει οριστικά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των Ελλήνων εξωτερικού .

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε:

Η διακομματική επιτροπή να έχει την ευθύνη επί της αποδοχής ή όχι των αιτήσεων και τη γενική ευθύνη επί της διαδικασίας

Ανανέωση των εκλογικών καταλόγων εξωτερικού σε ετήσια και όχι σε δεκαετή βάση
Κατάργηση της πρόβλεψης πως θέματα εφαρμογής του νόμου μπορούν να ρυθμίζονται με απόφαση Υπουργών

Η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους να ρυθμίζονται μόνο με σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αποδήμων και μάλιστα με πλειοψηφία 2/3

Διαχωρισμό του ψηφοδελτίου επικρατείας στα δύο με ξεχωριστό πεδίο για υποψηφίους αποδήμων ώστε να είναι υποχρεωτικής η εκλογή τους.

Το ΚΙΝΑΛ θέλει επιστολική ψήφο

Απο το κίνημα Αλλαγής η κ. Λιακούλη επέκρινε τους «κόφτες» και τους περιορισμούς για ψήφο από τον τόπο κατοικίας και ζήτησε από όλα τα κόμματα να κάνουν υπερβάσεις προκειμένου να μη γίνουν καταγέλαστα. “Δικαίωμα ψήφου να έχουν όλοι οι Έλληνες εξωτερικού. Να πούμε “ΝΑΙ” σε επιστολική ψήφο”

«Ναι» από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, «όχι» από ΜέΡΑ 25

Θετική ήταν η στάση του ΚΚΕ και ο εισηγητής του Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι το κόμμα του αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή το θέμα χωρίς τακτικισμούς, μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς να μετράει κουκιά και στόχο εξεύρεση λύσης που θα διευκολύνει πραγματικά Έλληνες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν εξωτερικό και έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τόπο που κατοικούν.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Αντώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης βάλλοντας μάλιστα κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ενώ αρνητική ήταν η θέση του ΜΕΡΑ 25.

Κρίσιμη η ψήφος του ΚΙΝΑΛ για να περάσει με 200 ψήφους

Ωστόσο ενδεικτικό της κρισιμότητας του εγχειρήματος να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι είναι η εκτίμηση που υπάρχει ότι για την ισχύ του απαιτείται πλειοψηφίας 200 βουλευτών σε κάθε άρθρο και όχι επί της αρχής. Με την κοινοβουλευτική αριθμητική της παρούσας βουλής αν υπερψηφιστούν Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση συγκεντρώνεται ο αριθμός των 205 βουλευτών.

Θεοδωρικάκος: Η νέα κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ» και αναφερόμενος στην στάση που κρατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «επιμένει με τον ίδιο μονότονο τρόπο σε πράγματα που μόνο εκείνο πιστεύει , είναι πολύ εκτεθειμένος στον τρόπο που αντιμετώπισε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και δεν θέλει να παραδεχτεί αυτονόητα πράγματα στη σημερινή συζήτηση αυτό με λυπεί. Εμείς μέχρι το τέλος θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις αλλά θα υπερασπιστούμε την σοβαρότητα και την αξιοπιστία μας»

Από την πλευρά της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει προσχηματική αντιπολίτευση. «Δεν μπορεί να λέτε εκφράσεις όπως κωλοτούμπα τη στιγμή που εμείς ανοίξαμε το άρθρο στην προτείνουσα Βουλή, υπάρχει διάθεση συμβιβασμού. Και εσείς κάνατε μεγάλη στροφή αλλά εμείς δεν είπαμε για κωλοτούμπες. Αδικείτε και τον εαυτό σας και την προσπάθεια που γίνεται όταν μας αποδίδετε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Εμείς έχουμε έρθει με εποικοδομητική διάθεση και αυτό που μας απασχολεί προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε την συναίνεση είναι να υπάρχουν τα εχέγγυα του αδιάβλητου αυτής της πρωτόγνωρης εκλογικής διαδικασίας».

Προτεινόμενα για εσάς

Πέραμα: Η μαρτυρία μοτοσικλετιστή της ΔΙΑΣ για το τι συνέβη – Παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ για Πέραμα – Νέα Ερυθραία: Ανασφάλεια, αστυνομία Άγριας Δύσης και ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεοδωρικάκος: Επισκέφθηκα στη ΓΑΔΑ τους 7 αστυνομικούς, μίλησα με τον πατέρα του 20χρονου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν χαρίζουμε το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα: Προσπαθεί να καλύψει το κενό πολιτικής με λάσπη και ύβρεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Στόχος η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «μάχη» στο Κίνημα Αλλαγής ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom