Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Αντίστροφη μέτρηση για τους… Ράμπο στα σύνορα

Αν. Βαμβακά - Μ.Ν. Γεωργαντά

Ζήτημα ημερών είναι να ανακοινωθεί ο νέος Ενιαίος Φορέας Φύλαξης των συνόρων της χώρας, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, οι αρμοδιότητες του οποίου ενισχύονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικό του χαρτοφυλάκιο θα προστεθούν και αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος αλλά και των συνοροφυλάκων -που ανήκουν διοικητικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- ώστε να έχει και επιχειρησιακό και επιτελικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Ο νέος φορέας θα είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να οργανώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, να ορίζει την περιοχή δράσης των επιχειρησιακών μονάδων, να ελέγχει και διαχειρίζεται ό,τι προκύψει ελέγχοντας και τις κινήσεις βαρκών από τα τουρκικά παράλια.

Ο υφυπουργός είχε ζητήσει και είχε λάβει σχετικές προτάσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς, για κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε να υπάρξει αναλυτική περιγραφή για το «ποιος κάνει τι» και «μέχρι που».

Χθες είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για τις σχετικές λεπτομέρειες πριν την έκδοση του ΦΕΚ ίδρυσης του νέου φορέα. Παράλληλα με την ίδρυση του νέου φορέα και τις ήδη ανακοινωμένες προσλήψεις, φαίνεται πως θα επιχειρήσουν και στελέχη της Frontex αλλά και της νέας ευρωπαϊκής συνοροφυλακής (πολλοί εκ των οποίων θα εκπαιδευτούν πρώτη φορά στην Ελλάδα οπλισμένοι, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά).

Αντιδράσεις

Μετά τη Σάμο και τη Χίο, και η Λέσβος αντιδρά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό για τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής για τη διαμονή αιτούντων άσυλο. Σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου το βράδυ της Κυριακής, ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην κατασκευή δομής ούτε στο Διαβολόρεμα (κι ας μην ανήκει στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου) ούτε πουθενά, ενώ δήλωσε πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που προχωρήσει η δημιουργία του ενάντια στη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Κλιμάκια γιατρών

Την ίδια ώρα, ειδικά κλιμάκια, αποτελούμενα από γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα βρίσκονται τις επόμενες εβδομάδες στα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου. Κατά την παραμονή τους στα πέντε νησιά που δοκιμάζονται από τις αυξημένες προσφυγικές ροές, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της εξέτασης της ευαλωτότητας των προσφύγων και μεταναστών των ΚΥΤ, στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης ευάλωτων ομάδων και στον εμβολιασμό των προσφύγων-μεταναστών, ιδιαίτερα των παιδιών.

Επιπλέον, έπειτα από σχετικές οδηγίες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετέβη χθες στη Λέρο και σήμερα θα μεταβεί στην Κω, προκειμένου να επισκεφθεί τα ΚΥΤ και τις υγειονομικές δομές των δύο νησιών, με σκοπό την επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης αλλά και τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος «PHILOS II – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση», που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Στεφανής προς Ευρωπαίους ΥΠΑΜ: Καταγγέλλει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Ανδρέας Ντίνης

Μηταράκης: Βάζουμε τέλος στην ιδιωτικοποίηση του μεταναστευτικού – Στόχος το κλείσιμο 60 δομών εντός του έτους

Tinad

Τα στοιχεία στο Μεταναστευτικό: Μείωση των αφίξεων τον Μάιο – Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών

Tinad

Στεφανής για Έβρο: Οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε ελληνικό έδαφος

Evanthia Karra

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Τα σύνορά μας παραμένουν ανοιχτά για όσους μετανάστες θέλουν να φύγουν!

Μιχάλης Μάρδας

Οι 9+1 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την διαχείριση του μεταναστευτικού

Ανδρέας Ντίνης

Μεταναστευτικό: Μείωση των ροών κατά 97,26% τον Απρίλιο

Μητσοτάκης: Περιμένουμε και από άλλους να κάνουν το καθήκον τους στο προσφυγικό

Μιχάλης Μάρδας

Διαμαρτυρία κατοίκων για τη φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχείο στο Κιλκίς

Kon