Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων – Στις 11 του μήνα στην ολομέλεια

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Κατέθηκε αργά χθες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, προκειμένου μετά και τη συνταγματική αναθεώρηση της σχετικής διάταξης να ανοίξουν από τις επόμενες εθνικές εκλογές οι κάλπες υπό προϋποθέσεις για τους κατοίκους του εξωτερικού ώστε να ψηφίσουν από τους τόπους διαμονής τους.

Το σχεδιο νόμου θα εισαχθεί άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία προκειμένου την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τα μικροκομματικά παιχνίδια και να ψηφίσει και αυτός το νομοσχέδιο που για την κατάρτισή του η κυβέρνηση και η Ν.Δ. έκαναν σημαντικές υποχρήσεις κατά τη διακομματική διαβούλευση, ώστε αυτό να μπορέσει να ψηφιστεί από περισσότερους από 200 βουλευτές και να γίνει το πρωτο βήμα για την συμμετοχή των αποδήμων από τις επόμενες κίολας εθνικές εκλογές. Χαρακτηριστικά ο υπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μεταβάλει έστω και την ύστατη στιγμή τη θέση του και να πάψει να έχει τα φοβικά σύνδρομά του απέναντι στους Ελληνες του εξωτερικού…».

Το νομοσχέδιο, που είναι μια προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εθνική διάσταση, συγκροτείται σε τρία κεφάλαια και απαρτίζεται από 54 άρθρα.
Το νομοσχέδιο υλοποιεί ουσιαστικά τα σημεία που συμφωνήθηκαν στη διακομματική επιτροπή. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Υπό δύο όρους. Ο πρώτος τα τελευταία 35 χρόνια θα πρέπει να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1, Ε2, Ε3, Ε9 κ.λπ.) τη χρονιά που θα κάνουν αίτηση και την αμέσως προηγούμενη.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο είναι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος να γίνεται σε εκλογικά κέντρα, τα οποία θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους των ελληνικών κοινοτήτων ή σε άλλα δημόσια κτίρια, τα οποία θα παραχωρήσει η χώρα η οποία φιλοξενεί τους εκλογείς.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκτός Ελλάδας εκλογέων θα συνυπολογιστεί κανονικά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Ελληνες του εξωτερικού που θα ψηφίσουν στους τόπους διαμονής τους ουσιαστικά θα ψηφίζουν μόνο κόμμα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα μπαίνει στο φάκελο και θα μετράει η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα ή ο συνασπισμός κόμματος.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η υποβολή των αιτήσεων των εκλογέων θα γίνετε και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών που θα ανοίξει, ενώ θα μπορεί να εξουσιοδοτηθεί από τους αιτούντες για την υπηρεσιακή αναζήτηση των δημόσιων δικαιολογητικών που θα απαιτηθούν.

Από την έντυπη έκδοση