Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αρτεμίου μιλά στον Ελεύθερο Τύπο για το ταξίδι στην Βενεζουέλα με τον Παππά

Εκθετος παραμένει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος μετά από την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για το «μυστικό» ταξίδι στη Βενεζουέλα, εξακολουθεί να μη δίνει σαφείς εξηγήσεις για τον σκοπό του ταξιδιού του, την ώρα που ο Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος σε θέματα offshore εταιρειών, Αρτέμης Αρτεμίου, με τον οποίον βρέθηκαν μαζί στο Καράκας, σε δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο ουσιαστικά διαψεύδει τον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι μετέβη στη Βενεζουέλα για να κλείσει συμφωνίες με εταιρείες που θα πουλούσαν αντζούγιες, φασολάκια και λάδι.


Ο κ. Νίκος Παππάς, μετά τις δηλώσεις του ότι πήγε στη Βενεζουέλα για τη διερεύνηση αγοράς αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ, που προκάλεσε ακόμη και ειρωνικά σχόλια από την αντιπολίτευση, χθες δήλωσε (Epsilon) ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα οργανώθηκε μαζί με το κόμμα του Νικολάς Μαδούρο, το οποίο χαρακτήρισε «αδελφό κόμμα», για να συναφθούν συμφωνίες, μεταξύ άλλων, και στον τομέα του πετρελαίου, χωρίς όμως τελικά να προκύψει καμία συμφωνία.

Ωστόσο, ο κ. Παππάς αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια ήταν η σχέση του με τον Αρτέμη Αρτεμίου και με τους εκπροσώπους των Ελλήνων επιχειρηματιών, με τους οποίους βρέθηκε στο Καράκας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Αρτεμίου «είναι αρμόδιος ποιες από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες θέλει να αποκαλύψει και ποιες όχι».

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς ενώ μία ημέρα πριν στον ραδιοφωνικό σταθμό Real έλεγε ότι πήγε για να διερευνήσει τις δυνατότητες αγοράς αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας, χθες άλλαξε τροπάριο και είπε ότι πήγε στο Καράκας για να εξετάσει εάν μπορεί η κυβέρνηση του Μαδούρο να αγοράσει ελληνικά προϊόντα, αλλά τελικά δεν προέκυψε συμφωνία και αυτό ήταν μόνο μία από τις πτυχές του ταξιδιού.

Ο ίδιος όμως είπε ότι εκτός από τα αγροτικά προϊόντα στο ταξίδι «που οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας» εξεταζόταν εάν μπορούν να γίνουν ξένες επενδύσεις και στον τομέα των κοιτασμάτων πετρελαίου, «επειδή έβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην εξουσία».
Ερωτηθείς για ποιο λόγο συμμετείχε στην αποστολή ο Κύπριος δικηγόρος των offshore και των Panama Papers Αρτέμης Αρτεμίου ο κ. Παππάς απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «αρμόδιος να αποκαλύψει το λόγο της παρουσίας του είναι ο ίδιος εάν κρίνει ότι μπορεί από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες».
Σε σχέση με τις καταγγελίες για χρηματοδοτήσεις κομμάτων της Αριστεράς της Ευρώπης από το καθεστώς Τσάβες όπως έχει συμβεί στην Ισπανία με τους Podemos, ο κ. Παππάς είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδελφό κόμμα με το κυβερνών της Βενεζουέλας» και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εξωτερική χρηματοδότηση «παρά μόνο με τη Siemens σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ PANAMA PAPERS ΣΤΟΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»

Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, έμπειρος σε θέματα διαχείρισης offshore εταιρειών, σε δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο ξεκαθάρισε πως το ταξίδι στη Βενεζουέλα δεν έγινε για αγορά προϊόντων, αλλά για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ελληνικές και κυπριακές εταιρείες να πουλήσουν στη Βενεζουέλα τρόφιμα και προϊόντα μακράς διάρκειας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πήγαμε για να πουλήσουμε προϊόντα, όχι για να αγοράσουμε. Προς Θεού, η Βενεζουέλα δεν έχει προϊόντα. Ηταν άλλη η δουλειά του καθενός μας. Για άλλον σκοπό πήγε ο Νίκος Παππάς και για άλλο εγώ. Εμείς πήγαμε για να πουλήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες».

– Τι προϊόντα θα πουλούσατε στη Βενεζουέλα;
– Για παράδειγμα η Βενεζουέλα ήθελε φασόλια τέτοιας ποιότητας που δεν μπορεί να καλύψει η ελληνική αγορά, αλλά μπορούσαν ελληνικές εταιρείες να συνεργαστούν με εταιρείες από τρίτες χώρες. Θα προμήθευαν και αντζούγιες, λάδι, ελιές, προϊόντα μακράς διάρκειας. Ωστόσο στους οικονομικούς όρους τα τσουγκρίσαμε.

– Στη Βενεζουέλα συναντηθήκατε με τον κ. Παππά;
– Ο κ. Νίκος Παππάς έκανε τις δουλειές του και εγώ τις δικές μου. Συναντιόμασταν μόνο όταν υπήρχαν εθιμοτυπικού χαρακτήρα συναντήσεις. Σε κάτι μουσεία και σε κάτι κοκτέιλ πήγαμε όλοι μαζί. Στις αμιγώς πολιτικές συναντήσεις πήγαινε μόνος του ο κ. Παππάς.

Ο κ. Αρτέμης Αρτεμίου στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος, ότι ο κ. Νίκος Παππάς συνοδευόταν μόνο από ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από αντιπροσωπεία του κόμματος, όπως είχε δηλώσει ο κ. Νίκος Παππάς.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Ο Ελεύθερος Τύπος είχε αποκαλύψει ότι ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στα περίφημα Panama Papers, και ο Νίκος Παππάς είχαν ταξιδέψει στη Βενεζουέλα όπου βρέθηκαν μαζί με εκπροσώπους Ελλήνων επιχειρηματιών, τον Αύγουστο του 2013. Το ταξίδι είχε κρατηθεί «μυστικό», μιας και το κόμμα δεν είχε βγάλει καμία επίσημη ανακοίνωση ή δελτίο Τύπου. Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου πυροδότησε κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν εξηγήσεις για τις σχέσεις του κορυφαίου υπουργού με τον δικηγόρο που ειδικεύεται σε θέματα εξωχώριων εταιρειών. 46 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Νίκο Παππά και Νίκο Παρασκευόπουλο, ζητώντας εξηγήσεις για τις σχέσεις του Μαξίμου με τον Κύπριο δικηγόρο.

Η δήλωση του Νίκου Παππά για διερεύνηση αγορών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας, σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν κανένα προϊόν και βυθίζεται στην οικονομική καταστροφή, προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούν τα λεγόμενά του.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι ο Κύπριος δικηγόρος είχε επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή.

Tα νέα ερωτήματα του «Ελεύθερου Τύπου»

1) Ποιος ακριβώς ήταν τελικά ο σκοπός του ταξιδιού του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα και με ποιους συναντήθηκε;

2) Υπήρξε συνεργασία του Νίκου Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο σε θέματα εξωχώριων εταιρειών, Αρτέμη Αρτεμίου και σε ποιους τομείς;

3) Αν επρόκειτο για ταξίδι που οργανώθηκε από το κυβερνών κόμμα της Βενεζουέλας, για ποιο λόγο κρατήθηκε «μυστικό» και δεν βγήκε κάποια ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

4) Αν ο σκοπός του ταξιδιού του κ. Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα ήταν διαφορετικός από εκείνον του κ. Αρτέμη Αρτεμίου, γιατί ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι μετέβη στη Βενεζουέλα για να διερευνήσει την αγορά αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ;

5) Με ποια ιδιότητα ο κ. Νίκος Παππάς θα εμπλεκόταν στην πώληση προϊόντων στη Βενεζουέλα;

6) Υπήρξε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των Ελλήνων επιχειρηματιών, με τους οποίους ο κ. Νίκος Παππάς βρέθηκε στη Βενεζουέλα και σε ποιους τομείς;

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Iasonasvel@yahoo.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ζητείται ταυτότητα…

Κώστας Σκαναβής

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να παρέμβει και να εντάξει όλους στο επίδομα των 800 ευρώ

Κώστας Σκαναβής

Μοναδικές προσφορές με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, την Κυριακή 29 Μαρτίου

Ανδρέας Ντίνης

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής έρχεται σήμερα δωρεάν στο σπίτι σας με το ekiosky’s!

Μιχάλης Μάρδας

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής δωρεάν στο σπίτι σας με το ekiosky’s!

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορονοϊός σκότωσε και τον πολιτικό χαβαλέ

Κώστας Σκαναβής

Φυλαχθείτε από τον Καψώχα και τον Κούλογλου

Κώστας Σκαναβής

Τσίπρας: Η ΕΕ ή θα αφήσει πίσω τη λιτότητα ή θα υπονομεύσει την ύπαρξή της

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Η καραντίνα επιδεινώνει την οικογενειακή βία… λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν ερώτηση

Evanthia Karra