ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα: 16 συμφωνίες με Κίνα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η πορεία διεύρυνσης και περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών επιβεβαιώνεται με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και με την υπογραφή, σήμερα, 16 συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, οι οποίες αφορούν σε ένα ευρύτατο πεδίο, από την οικονομική συνεργασία, την ενέργεια και τα λιμάνια και τα αγροτικά προϊόντα, μέχρι τη Δικαιοσύνη και τον πολιτισμό.

Για πολύ σημαντική επίσκεψη έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πέραν του τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο άνοιγμα, μέσα από αυτές τις συμφωνίες, της αγοράς της Κίνας στα ελληνικά προϊόντα, σε συνέχεια μάλιστα και της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κίνας που προστατεύει τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς ελληνικών προϊόντων όπως η φέτα, το ούζο, το λάδι, οι ελιές κ.λπ. Με τις συμφωνίες που θα υπογραφούν αίρονται όλοι οι περιορισμοί για την αγορά της Κίνας για τα ελληνικά ακτινίδια και ρυθμίζεται η υφιστάμενη εκκρεμότητα με τον κρόκο Κοζάνης. «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε ώστε τα ελληνικά προϊόντα να μπορέσουν να μπουν στην αγορά της Κίνας. Τώρα το μπαλάκι περνάει στους παραγωγούς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συνάντηση του προέδρου της Κίνας με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει και η τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κίνας, ενώ το απόγευμα οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.

Μετά την ταχύτατη έγκριση από τη νέα κυβέρνηση του νέου κύκλου επενδύσεων της κινεζικής εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι η συγκεκριμένη επένδυση, που ανέρχεται σήμερα σε 600 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι στην Ελλάδα εγκαθίστανται πλέον τόσο η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, που είναι η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, η οποία θα ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, όσο και η Bank of China που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα και θα ανοίξει υποκατάστημα στη χώρα μας. Πρόθεση και των δύο είναι να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.
Σημαντικές προοπτικές διανοίγονται και στον τομέα του τουρισμού όπου η χώρα μας προσδοκά σε υπερδιπλασιασμό του αριθμού των Κινέζων τουριστών ώστε να φθάσει το 2010-21 τις 500.000.

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί το βράδυ και στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το οποίο θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Κίνα: Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από καιρό έκανε ο ιδρυτής της διωκόμενης εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba

Μαρίνα Μπενέκου

Τρένο που θα αγγίζει την ταχύτητα των 620 χιλιομέτρων την ώρα εγκαινιάστηκε στην Κίνα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: «Μας είπαν να πούμε ψέματα, ξέραμε ότι προκαλούσε θανάτους» – Νέες μαρτυρίες γιατρών από την Ουχάν

Tinad

Κορωνοϊός – Πόρισμα εμπειρογνωμόνων: Καθυστέρησαν Κίνα και ΠΟΥ με την πανδημία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πωλούν στο dark web ανύπαρκτα «εμβόλια» σε εξωφρενική τιμή

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης επέστρεψε στην Κίνα – Περιοχές μπαίνουν σε lockdown

Evanthia Karra

Στην Κίνα ανέστειλαν τη λειτουργία ΜΜΜ σε επαρχία επειδή ανιχνεύτηκαν 33 κρούσματα κορωνοϊού!

Evanthia Karra

Το Φεστιβάλ Γλυπτών από Πάγο της Κίνας επιστρέφει [εικόνες]

Μαρίνα Μπενέκου

Δημόσια παραδέχτηκε την αποτυχία του πλάνου του για την οικονομία ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Μαρίνα Μπενέκου