Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκηνιακή συμφωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου για τους ρόλους στον ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος και Φίλης «σήκωσαν το γάντι» του Τσίπρα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σε συμφωνία στο παρασκήνιο, που διασφαλίζει στον έναν τον ρόλο του αδιαμφισβήτητου αρχηγού και στον άλλον τον ρόλο του άτυπου Νο2 του κόμματος και την περίοδο μετά το συνέδριο, φέρονται να έχουν έρθει Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσακαλώτος, που έχει ευρύ διαμέτρημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λογίζεται και ως ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας των «53+», «έκλεισε» ή επιχείρησε να κλείσει για λογαριασμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δύο θέματα-«αγκάθια» για τον κ. Τσίπρα εν όψει συνεδρίου:

Πρώτον, «έκλεισε» το θέμα της αποτίμησης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαδικασία που αποφεύγει ο κ. Τσίπρας συστηματικά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αιφνιδίασε ακόμα και τους συνομιλητές του εντός του ΣΥΡΙΖΑ όταν βγήκε και είπε ότι ο εσωκομματικός διάλογος για την αποτίμηση της περιόδου που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση πρέπει να γίνει όχι για να αναδειχθούν λάθη και να αποδοθούν ευθύνες, αλλά για να μην επαναληφθούν λάθη που έγιναν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να ξανακυβερνήσει, συμπληρώνοντας ότι κατά την εκτίμησή του αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμένουν πολλοί. Με την παρέμβασή του -και μάλιστα τη στιγμή που οι «53+» και άλλες πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν έναν ειλικρινή διάλογο για τα αίτια των εκλογικών ηττών προϋπόθεση για τη συνέχεια- ο κ. Τσακαλώτος προσέφερε… ανεκτίμητες υπηρεσίες στον κ. Τσίπρα, υποβιβάζοντας το θέμα της αποτίμησης και της αυτοκριτικής από βασική προτεραιότητα σε ένα από τα θέματα της ημερήσιας ατζέντας που ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ασχοληθεί.

Δεύτερον, «έκλεισε» το θέμα της ηγεσίας για την περίοδο μετά το συνέδριο. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να δείχνει και να είναι σε αυτή τη φάση αδιαμφισβήτητος, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα είναι τα πράγματα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον αν η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι αδυνατεί να κλείσει την ψαλίδα με την κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο στα ποσοτικά αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων. Με την τοποθέτησή του ότι το θέμα της ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας πρέπει να το δει μετά από δέκα χρόνια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε το μήνυμα ότι ο ίδιος δεν διεκδικεί τίποτα παραπάνω από αυτό που έχει σήμερα -τη θέση του άτυπου Νο2 του κόμματος- εντός ΣΥΡΙΖΑ και το κυριότερο αποτρέπει και οποιονδήποτε να διεκδικήσει, ακόμα και αν αύριο οι συνθήκες για τον κ. Τσίπρα αλλάξουν.

Ο έμπειρος Γ. Λακόπουλος, ο αρθρογράφος που σκιαγραφεί με ακρίβεια τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι γνωστό ότι απηχεί τις απόψεις του κ. Τσίπρα, έγραψε πρόσφατα ότι «ο Τσακαλώτος είναι το ιδανικό Νο2 για τον Αλέξη Τσίπρα», ότι «δεν έχει το επικοινωνιακό χάρισμα του Τσίπρα ούτε την ηγετική στόφα», αλλά «είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένας πολιτικός αρχηγός σαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερο εσωκομματικό πόλο που να κρατά μέσα τη δυσαρέσκεια». Και καταλήγει ο κ. Λακόπουλος: «Ο Τσακαλώτος δεν μοιάζει με κανέναν άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί είναι απλώς διαφορετικός αλλά γιατί ξεχωρίζει προς τα πάνω. Ακριβώς αυτό το μίγμα συνεργάτη και εσωκομματικού αντιπάλου χρειάζεται ο Τσίπρας για να αποσυγκολληθεί από τη συλλογική ακινησία της βαλκάνιας ιδεοληψίας των συριζαίων και να γυρίσει μπροστά τον κομματικό τροχό». Ολα αυτά είναι γνωστά στους «53+» (σ.σ.: έμπειρο στέλεχός τους μάλιστα με παρέπεμψε στο άρθρο του Γ. Λακόπουλου για να μην ξαναγράψω, όπως μου είπε χαριτολογώντας, ότι ο Τσακαλώτος είναι δήθεν δελφίνος του Τσίπρα).

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή των κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου, ενώ είναι γνωστή και παρακολουθείται από τους «53+» -«τους συριζαίους με τη βαλκάνια ιδεοληψία», κατά τον Γ. Λακόπουλο-, δεν είναι ακόμα αποδεκτή από κάποιους κομματικούς θύλακες κοντά στον κ. Τσίπρα, οι οποίοι φροντίζουν να υπενθυμίζουν κάθε τόσο στον αρχηγό ότι κάνει λάθος που χρίζει Νο2 του κόμματος τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι το άρθρο αυτό του κ. Λακόπουλου βγήκε ως «ασπίδα» τις ημέρες που ο κ. Τσακαλώτος δεχόταν επίθεση από κομματικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχε… τολμήσει να ασκήσει κριτική στην ΕΡΤ και τον πολιτικό της προϊστάμενο Νίκο Παππά. «Αν σε ενδιαφέρει η δημόσια τηλεόραση, δεν μπορείς να καταπίνεις τον Ζούλα και τον τρόπο που τοποθετήθηκε, τον αυταρχισμό και το ρουσφέτι που είναι σε εξέλιξη, για να κάνεις “αυτοκριτική” που πονηρά σε αυτοεξαιρεί», έγραφε ανώνυμο άρθρο στο documentonews.gr για τον κ. Τσακαλώτο, ανάμεσα σε άλλα διόλου τιμητικά για το Νο2 του κόμματος.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Aφωνοι σύμμαχοι

Kon

Ο Πολάκης δεν άφησε τίποτα όρθιο και χάλασε την… φιέστα του Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

Πέτσας για σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχημένο σίκουελ με τους ίδιους πρωταγωνιστές

Tinad

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία – Τι περιλαμβάνει

Tinad

Ο Τσίπρας υπόσχεται να μειώσει τους φόρους που ο ίδιος είχε αυξήσει

Kon

Ευτυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μας ξανασώσει

Kon

Η πανδημία στην ατζέντα της συνάντησης Σακελλαροπούλου – Τσίπρα

Tinad

Στείρα αντιπολίτευση με «όχι» σε όλα – Αντίθετος ακόμα και στη μείωση του ΦΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Υπόθεση Novartis: Ομολογία σκευωρίας η αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης